Spitalul Județean ”iertat” de 187.500 de euro în cazul uciderii directoarei de îngrijiri

Aflat între procesele prin care vrea să recupereze prejudiciul produs prin diverse achiziții de pe vremea fostului manager Ioan Lazăr și daunele uriașe pe care le vor cere familiile pacienților arși în secția ATI, Spitalul Județean Piatra-Neamț a fost ”iertat” în cazul uciderii directoarei de îngrijiri, Anca Patriche. Faptul că soțul femeii, cu care se afla în divorț, a putut intra în secția de chirurgie, înarmat cu un cuțit, a fost perceput, și nu doar de instanță, ca o vulnerabilitate a unității sanitare. Din acest motiv, Tribunalul Neamț a stabilit ca părțile vătămate din proces (fiul și mama directoarei) să nu fie despăgubite doar de autorul crimei, ci și de spital.

Așadar, Dumitru Patriche a fost condamnat la 24 de ani de închisoare și la plata unor daune de 562.500 de euro, iar spitalul obligat să plătească daune de 187.500 de euro.

Astăzi, 19 noiembrie, Curtea de Apel Bacău, a modificat sentința: ”În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen. admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, inculpatul Patriche Dumitru Sebastian, partea responsabilă civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ împotriva sentinţei penale nr. 13/P/09.03.2021, pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 759/103/2020 cu privire la: – greşita obligare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ la plata de daune morale; -cuantumul despăgubirilor morale; -greşita obligare a inculpatului la plata despăgubirilor materiale către părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena. Desfiinţează sentinţa penală apelată, în parte, sub aspectele anterior menţionate, şi, în rejudecare, soluţionează cauza astfel: Înlătură obligarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ la plata de daune morale. Înlătură obligarea inculpatului la plata despăgubirilor materiale către părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena. În baza în baza art. 19, 397 alin.1 C.pr.pen., respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă formulată către părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena împotriva Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Patriche Dumitru Sebastian către partea civilă Patriche Ştefan Constantin de la 375.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii) la 200.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii). Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Patriche Dumitru Sebastian către partea civilă Baican Elena de la 187.500 euro (în echivalent în lei la data plăţii) la 100.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii). Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. Definitivă”.

Spre consolare, bine că Patriche n-a intrat în spital cu un pistol, fără să știe să țintească.

Cristina Mircea

 

 

One comment

  • Deja sumele initiale sunt ridicol de mici si insignificante pentru a ameliora durerea pierderii unei fiinte dragi sau macar pentru a acoperi pierderea financiara provocata de aceasta.

    Decizia „Definitivă” a instantei nu face decat sa sustina ignoranta curtii asupra responsabilitatii ce ar trebui sa o aiba orice institutie in a-si proteja angajatii si pacientii/clientii.

    In plus e lesne de dedus cat de putin e apreciat un om decent si care e siguranta noastra la locul de munca in Romania!

    Nu e de mirare ca majoritatea Romanilor ce pot sa o faca parasesc Romania mai dezamagiti decat au fost cei ce au parastio inainte de 1989!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.