Primăria vrea să înființeze parcări la Sala Polivalentă și în spatele Galleria Mall

0

Problema locurilor de parcare din municipul Piatra-Neamț, care se va acutiza odată cu implementarea proiectului de mobilitate urbană, este una dintre atribuțiile de serviciu ale viceprimarului Alin Lehăduș. Din datele pe care le deține, rezultă că în oraș sunt 40.000 de autoturisme și doar 20.000 de locuri de parcare.

O soluție ar fi să construim noi locuri de parcare, avem și unde, dar n-a existat un plan. Interpretând dinamica orașului, de foarte multe ori s-au luat decizii pompieristic, doar ca să pară că s-au găsit soluții imediate. În fața parcului central, un loc care avea o anumită solemnitate, și avea două benzi pe sens, deodată ne-am trezit cu marcaje oblice și cu locuri de parcare. Pe bulevardul Traian la fel. La numărul de mașini existent în momentul de față, nu putem spune că avem soluții, trebuie să mergem strict pe optimizare. Consider că locurile de parcare ar trebui să fie gestionate sub aceeași umbrelă. La început s-a mers pe varianta de a aduce administrarea locurilor de parcare în primărie, am spus foarte clar că este important să avem un om care va monitoriza acest proces, dar în același timp nu putem crea o stare de presiune pe cetățean. Codul administrativ spune că tot ce ține de patrimoniul public sau privat când se înstrăinează, concesionează sau închiriază se face prin licitație. Însă nu sunt de dorit 20.000 de licitații. Mai mult decât atât, omul este învățat să aibă o formă de contract, el plătește, nu poți veni să-i spui că nu mai are loc de parcare”, a declarat viceprimarul Alin Lehăduș.

Prima problemă pe care vrea să o rezolve municipalitatea este cea a mașinilor abandonate, care ocupă mai bine de 400 de locuri de parcare din oraș. Dar acest ”câștig” va fi anulat, practic de preconizata desființare a parcărilor pe care o implică proiectul de mobilitate aflat în derulare. Singura soluție identificată de primărie este organizarea parcărilor de reședință, la modul de a asigura un loc de parcare pentru fiecare posesor de autoturism, iar cine are o a doua mașină să o parcheze la periferia orașului.

Avem identificate încă 800 de locuri de parcare de înființat, pe terenuri situate în 3 puncte ale municipiului. În spatele Galleria Mall, la intrarea dinspre 1 Mai, există un teren, o parte al Primăriei Piatra-Neamț, o parte al CFR-ului, unde deja se parchează, dar într-un mod haotic, cumva care cum apucă. Minim 100 de locuri de parcare se pot face acolo. La intrarea dinspre Bistrița pe variantă mai există un teren privat și putem face un parteneriat pentru a amenaja și acolo locuri de parcare, iar al treilea punct este parcarea de la Sala Polivalentă, care este neutilizată. Obligația primăriei este ca această parcare să fie ușor accesibilă, împrejmuită și păzită. Iar omul, la un tarif decent, să-și ducă a doua mașină acolo. Dar trebuie să aibă și un mijloc de transport în comun cu care să meargă la locul de parcare. Prioritatea este ca fiecare proprietar de autoturism să aibă un loc de parcare. Sunt unii care au 7-8 locuri de parcare în fața blocului”, a mai precizat viceprimarul.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.