Dr. Lazăr – trimis în judecată în al treilea dosar de corupție, prejudiciul creat spitalului depășește 8 milioane de lei

1

Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, dr. Ioan Lazăr are, din nou, calitatea de inculpat într-un dosar de corupție, întregistrat pe rolul Tribunalului Neamț, în ziua de 15 noiembrie. El este acuzat de abuz în serviciu, ”constând în aceea că, în calitate de manager al autorității contractante SJU Piatra-Neamț, în baza unei înțeșegeri prealabile cu reprezentantul SC MT SRL, TGF și-a îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică ce a condus la încheierea contractului de lucrări în cursul anului 2015 cu asocierea formată din SC E.E. SRL București, SC M.T. SA și SC E.I. SRL București, în scopul favorizării participării asocierii în calitate de unic ofertant și atribuirii contractului la un preț supraevaluat”, se arată în informarea primită de la Tribunalul Neamț.

În același dosar vor fi judecați, pentru complicitate la abuz în serviciu, Oana Dana Murariu, care avea calitatea de șef al Serviciului de achiziții din cadrul Spitalului Județean, și Florin Gheorghe Tudor, care ”în calitate de administrator al SC M.T. SA, a sprijinit, cu intenție, factorii de decizie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică ce a condus la încheierea contractului de lucrări din anul 2015 cu asocierea formată din SC E. E. SRL București, SC M.T. SA și SC E. I. SRL Bucureşti.  În acest sens, a încheiat o înțelegere frauduloasă cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamț, L.I., și a ajutat la realizarea scopului acestei înțelegeri, respectiv îngrădirea accesului altor ofertanți competitori la procedura de achiziție și câștigarea acesteia de către 3 societăţi asociate, la un preț supraevaluat”, precizează procurorii DNA Bacău.

”Prin modul nelegal de desfășurare a achiziției publice s-a cauzat o vătămare a drepturilor persoanei juridice SC M. I. SRL constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică organizată de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru achiziționarea contractului de lucrări și furnizare dotări medicale și nemedicale”, se mai artă în rechizitoriu. ”De asemenea, s-a cauzat Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 2.531.420,56 lei  reprezentând diferența dintre suma achitată de SJU Piatra Neamț asocierii reprezentate de SC M. T. SA București pentru furnizarea echipamentelor medicale și dotărilor nemedicale și cheltuielile efectuate de membrii asocierii pentru îndeplinirea acestor obligații contractuale, respectiv cheltuielile de achiziţie a echipamentelor medicale și dotărilor.

Acțiunile inculpaţilor au contribuit la obținerea unui folos necuvenit constând în încheierea contractului de lucrări din anul 2015 de către cele 3 societăţi asociate în calitate de unic ofertant, urmare a încălcării dispoziţiilor legale susmenţionate, şi obţinerea sumei de 2.531.420,56 lei în urma executării contractului de către SC E. I. SRL Bucureşti și SC M. T. SA București”.

Doctorul Ioan Lazăr este judecat în alte două dosare, care au fost instrumentate de DNA Bacău. În unul este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Mihail Popescu, la data faptei şef al Biroului achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ,este acuzat de abuz în serviciu ”dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. În acelaşi dosar au calitatea de inculpați același Florin Gheorghe Tudor, administratorul SC MEDICARE TEHNICS SA, și un angajat al firmei sale, miza fiind amenajarea blocului operator din cadrul spitalului.
Mihail Popescu şi Ioan Lazăr ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Neamţ. Acest fapt ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică„, se precizează în comunicatul DNA de la trimiterea în judecată.
Procurorii susțin că SC MEDICARE TEHNICS SA ar fi livrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă faţă de valoarea de achiziţie, aceasta fiind valoarea prejudiciului înregistrat de unitatea sanitară și, implicit, folosul necuvenit pentru firma furnizoare.
În celălalt dosar, dr. Ioan Lazăr îi are alături, din nou, pe Oana Dana Murariu și pe Florin Gheorghe Tudor, dar și pe Cristian Mihuțoiu, un alt om de afaceri, de astă dată pentru organizarea licitației de achiziție a computerului tomograf la un preţ supraevaluat, de 4.898.000 lei cu TVA.

De această dată, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamţ s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul în valoare de 2.194.172 de lei. Rezumând, prin doar 3 achiziții, spitalul, care este plin de improvizații și de lucrări de proastă calitate, a fost prejudiciat cu peste 8 milioane de lei.

Cristina Mircea

sursa foto: Libertatea

1 COMENTARIU

  1. Poate sa plateasca prejudiciul si nu va face inchisoare. Mai imprumuta de la amantele asistente promovate prin spital…..au inceput sa îmbătrânească și ele,poate are timp sa le schimbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.