Firma unui pastor milionar din Satu Mare și-a bătut joc de drumurile din Girov, lucrarea este nerecepționată

2

În sprijinul afirmației că nimeni, niciodată nu-și bate joc de România așa cum o fac românii înșiși vine o ”investiție” din comuna Girov, unde se lucrează de 5 ani la 3 tronsoane de drumuri, în satele Boțești, Turturești și Gura Văii. Proiectul – în valoare de aproape un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), are drept autoritate contractantă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), proiectantul este SC Aqua Proiect SRL, iar executantul SC Beny Alex SRL.

Firma Beny Alex SRL din Negrești, Oaș, aparține pastorului penticostal Vasile Țânțaș, un abonat la contractele cu statul, condamnat la închisoare pentru distrugerea uneia din cele mai frumoase clădiri monument istoric din Transilvania – Hotelul Dacia din Satu Mare. În 2016, când a început lucrările de la Girov, Beny Alex SRL avea o cifră de afaceri de 6,6 milioane de lei, dar numeroasele licitații câștigate între timp i-au mărit de 4 ori încasările, în anul 2020 societatea având cifra de afaceri de peste 25 de milioane de lei. Cum anume își câștigă banii milionarul Țânțaș prin alte părți nu comentăm, deși este constant implicat în tot felul de scandaluri, dar la Girov, lucrările s-au făcut de mântuială din start. Și s-a mizat, probabil, pe o închidere comandată a ochilor comisiei de recepție. N-au funcționat niciun fel de presiuni, reprezentantul Inspectoratului de Stat în construcții, dar și viceprimarul de Girov, Ioan Purcel, refuzând să semneze recepționarea lucrărilor. Și ce s-a făcut prost în 3 ani (proiectul a demarat pe 16.09.2016 și trebuia să fie finalizat pe 16.09.2019), se repară de doi ani, fără să fie gata nici acum. Dacă nici reparațiile, despre care vicele spune că se execută conform unei expertize, dar sătenii au mari rezerve că vor rezista în timp, nu vor da garanțiile necesare recepționării lucrărilor, banii vor trebui returnați.

La terminarea lucrărilor s-au constatat niște deficiențe și s-a dat un termen, în urma unei expertize, să se refacă tot ce nu este conform”, ne-a declarat viceprimarul Ioan Purcel. ”Noi în continuu urmărim lucrările să vedem dacă se face exact ce scrie în expertiză și se face. Mult tare nu mai au. În zonele în care erau niște fisuri li s-a spus să frezeze 5-6 centimetri, să pună o folie anume, specială, și peste ea să toarne asfalt. Și unde erau niște rigole neconforme și niște acostamente, le-au spart și le-au făcut din nou. Eu nu-s expert, avem un diriginte de șantier care a urmărit lucrarea, eu fac parte din comisia de recepție și m-am opus, la fel și doamna de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Firma nu a mai lucrat la noi, nu noi am făcut licitația, ci AFIR. S-a lucrat pe 3 tronsoane, dar lucrările au fost sistate în câteva etape din cauza condițiilor atmosferice. Au fost perioade cu ploi și nu se putea turna beton. Dar acum e aproape gata”.

Sătenii care se pricep cât de cât la construcții se uită cu reticență la betonul care a crăpat, prin care și-a făcut loc vegetația fără mare efort și se întreabă dacă smoala turnată prin fisuri va rezista. Mari rezerve au și vizavi de cei câțiva centimetri de asflat turnați peste folia specială. Le rămâne să facă pariuri. În primul rând în privința șanselor ca lucrările să fie recepționate până la sfârșitul acestui an și în al doilea rând în privința termenului (în luni) în care asfaltul proaspăt turnat va ”zbura” cu folie cu tot. Și între timp se pot uita la poza unui drum dintr-o comună din Suceava, care circulă pe Facebook. Acolo n-a lucrat firma pastorului.

Cristina Mircea

N.R. Un articol despre SC Beny Alex SRL poate fi citit aici.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.