Apel public: haideți să salvăm conacul Krupenschi! Trebuie doar o idee de finanțare!

1

Video aici.

A fost construit în jurul anului 1700 și locuit mai bine de două secole jumătate de familii nobile, după care a fost naționalizat, a funcționat ca școală și sediu SMA, după care a fost abandonat. În 2011, un copil care a fumat în pod i-a dat foc și în nici două ore cea mai bine conservată casă boierească din județul Neamț s-a făcut scrum. Adolescentul respectiv, găsit unic vinovat de instanță, deși primăria ar fi trebuit, în calitate de proprietar să ia măsuri de interzicere a accesului, a fost condamnat cu suspendare și obligat să plătească daune de peste 100.000 de lei. Bani pe care, evident, nu-i avea. După incendiu, actualul primar a montat gratii la ferestre și la uși și un lanț la poartă, ca să nu mai poată intra nimeni, deși gardul poate fi sărit cu ușurință. Însă nici până acum, la 10 ani de la incendiu,  nu s-a găsit o soluție pentru un proiect de restaurare. Lăsat sub povara anotimpurilor, fără acoperiș, cu vegetație în interior, conacul Krupenschi are șanse minime să mai ”aștepte”. Iar potențialul său este uriaș, dacă ne raportăm la efervescența Castelului Sturdza de la Miclăușeni, de exemplu. Desigur, nivelul ar fi altul, dar posibilitatea de a atrage turiști, dacă ar fi readus la viață, este indiscutabilă.

 

  • Care sunt șansele?

 

Este un monument pentru care ne-am zbătut și am ajutat Primăria comunei Podoleni de foarte multe ori și cu sfaturi, și cu link-uri, și cu posibilități de accesare fonduri, nu știu ce fac, au spus că s-au blocat în proiecte. Va trebui să mergem din nou acolo. Au făcut doar împrejmuirea ca să nu mai intre vitele, în rest a rămas totul în paragină”, spune Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.

Îmi trebuie două milioane jumătate de euro și nu sunt măsuri pentru atâția bani”, spune primarul Cristian Croitoriu. ”Avem făcută o expertiză de vreun an și ceva, problema este că nu sunt bani. Din ce am auzit eu se acordă maxim 500.000 de euro pe diferite măsuri, pe noi ne-ar costa 100.000 de euro numai studiul de fezabilitate, plus proiectul . La Agenția Nord-Est chiar n-am întrebat, dar am vrut prin POR, pe urmă prin PNRR și n-am reușit. Pe fostul primar nu l-a întrebat nimeni de ce a ars conacul în 2011. Eu am făcut gard, n-am mai lăsat pe nimeni să mai intre acolo, adică am încercat tot ce se putea face pentru protecție. Nu se mai intră acolo cum se intra înainte. Doar de asta i-au dat foc, că au intrat niște copii, s-au jucat cu chibriturile. Proiectul trebuie făcut pentru tot ansamblul, și zidurile, și cramele, tot ce e în interior, nu se poate pe bucăți, și nu am de unde să obțin fonduri”.

Pentru ca o bucățică de istorie să nu dispară definitiv, lansăm un apel public: cine știe și poate ajuta cu o idee de finanțare Primăria Podoleni, să ne contacteze, sau să contacteze direct primarul. Conacul Krupenschi merită o șansă. Ar putea fi ultima!

Cristina Mircea

 

 

1 COMENTARIU

  1. Compania Natională de investitii: A. Subprogramul ”Alte obiective de interes public sau social în domeniul
    construcțiilor”.
    Pe POR 2021-2027 va fi o componentă turism, patrimoniu, cultura=ă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.