Crima de la Piatra-Neamț: autoarea nu e fata de 16 ani, ci părinții ei și instituțiile statului

1

În România avem foarte mulți părinți cărora ”le-a dat Dumnezeu copii” și ei își bat joc de darul lui Dumnezeu. Iar pentru cazuri de acest gen, statul a înființat și susține, cu bani mulți, instituții care trebuie să stabilească dacă un copil se află în situație de risc și, în caz afirmativ, să acționeze.

Datele problemei: o fată de 16 ani, de la țară, ajunge în Piatra-Neamț să-și caute de lucru, intră în vorbă, se pare pe o rețea de socializare, cu un bărbat de 41 de ani, e invitată în apartamentul în care stătea cu chirie și-l ucide. Sună la 112, este în stare de șoc și habar nu are unde se află. Este localizată rapid, grație polițiștilor care s-au mișcat profesionist, chiar dacă au greșit inițial apartamentul și au spart ușa vecinului de vizavi. Fata este condusă la audieri și spune că bărbatul a încercat să o violeze, iar ea s-a apărat înșfăcând un cuțit și lovindu-l de câteva ori. Victima, de loc din Brașov, se ocupa cu transporturi internaționale de mărfuri și persoane. Din postările de pe Facebook se vede că venea des în județul Neamț.

Știrea despre ”crima șocantă” este preluată de presa centrală, comentariile curg, adolescenta este felicitată pe de o parte și blamată că s-a dus în apartamentul unui bărbat, pe de altă parte.

Cine este fata? Copila provine dintr-o familie defectă, din comuna Dochia. Părinții nu sunt căsătoriți și au făcut 3 copii: o fată mai mare care este deja mamă acum, fata mijlocie care a devenit criminală la 16 ani și un băiețel de 12 ani. Părinții muncesc cu ziua pe unde găsesc ”ocazional” și-și petrec serile prin baruri. Copiii au fost crescuți mai mult de o bunică. Bătrâna trăia din cerșit, dar după ce-a murit ea, copiii au rămas pe cont propriu. Fata mai mare și-a găsit un partener și a plecat de acasă. Cea mijlocie a abandonat școala după ce-a absolvit clasa a VI-a, iar cel mic a rămas, practic, în grija surorilor. Abandonul școlar și părinții alcoolici și fără venituri ar fi fost motive suficiente de intervenție din partea instituțiilor. Ce zice asistenta socială de la Primăria Dochia este tipic pentru pasarea responsabilității: ”Familia a fost monitorizată anul trecut de DGASPC Neamț și nu s-a constatat că ar fi în situație de risc”. Ce zice DGASPC Neamț? ”Cazul acestei fete nu a fost în evidența noastră”.

Cine ar fi trebuit să se ocupe cu educația unei copile care nu mai mergea la școală de 3 ani, în condițiile în care bunica e moartă, iar părinții absenți? Cine ar fi trebuit s-o învețe că ofertele de muncă, plimbare, prietenie din partea unor bărbați de vârsta tatălui ei nu sunt firești? De ce instituțiile statului continuă să creadă că niște copii pot crește învățați, armonioși și întregi fără să se ocupe nimeni de soarta lor? Cine a comis, de fapt, crima de pe strada Mihai Eminescu din Piatra-Neamț?

Variantă: șoptit se conturează și ipoteza că asupra fetei ar fi fost găsiți bani și un telefon nou. Ancheta urmează să stabilească exact cum s-a petrecut crima și dacă a fost vorba și despre altceva decât despre o agresiune asupra fetei. Oricum ar sta lucrurile, vinovații morali sunt alții. Cei care-și vor petrece și seara aceasta la cârciumă și cei care-și încasează salariile și nu-și fac treaba.

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. Da! Părinții sunt de vina și mai ales tată lor care făcea niște chestii oribile cu fetele. El nu e tată e monstru aș putea spune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.