Dragoș Buțurcă și Mihai Suciu – pompierul și salvatorul de onoare în anul 2024

0

Insigna onorifică de „Pompierul de onoare al anului” a fost conferită Plt. adj. șef. Buțurcă Dragoș – Ștefăniță, subofițer în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț.

Plt. adj. șef Buțurcă Dragoș – Ștefăniță este Șef Gardă Intervenție și Stingere (GIS) în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț din 01.05.2022 după promovarea examenului. Acesta este absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești și își desfășoară activitatea în cadrul ISU Neamț din 02.08.2010.

Subofiţerul îşi îndeplineşte atribuţiile în mod exemplar, fiind nucleul turei de serviciu pe care o coordonează, respectiv conduce intervențiile la un nivel profesionist, gestionând tipurile de risc de la locul intervenției cu spirit anticipativ foarte bun, folosind tehnici și procedee operaționale în concordanță cu anvergura situațiilor, cooperând cu forțele de intervenție aparținând de la celelalte instituții angrenate și sporind acțiunile de intervenție astfel încât pagubele să fie cât mai reduse. Se remarcă prin spiritul managerial, disponibilitatea şi loialitatea faţă de instituţie, aducând un plus în toate activităţile în care este implicat. Militarul reprezintă un exemplu de conduită și caracter iar în fiecare tură de serviciu sporește devotamentul colegilor pentru această armă, prin exemplu personal.

A participat la numeroase intervenţii în care s-a remarcat pozitiv îndeplinindu-şi cu deosebit curaj şi înalt profesionalism atribuţiile specifice în cadrul echipajului în care a acţionat, dintre care amintesc:

– Intervenția din data de 04.05.2024, constând într-un incendiu produs la un utilaj de prelucrare a firelor, aflat în interiorul unei hale de producție aparținând operatorului economic SC YARNEA SRL din localitatea Săvinești, unde a îndeplinit în primă etapă funcția de comandant al intervenției, iar datorită primelor măsuri luate respectiv a tacticii de intervenție adoptate a limitat propagarea incendiului la întreaga hală de producție, axându-se și pe protecția personalului, stabilind ca măsură de protecție echiparea costumelor aluminizate pentru binoamele de intervenție care acționau pentru stingerea incendiului;

– Intervenția din data de 14.05.2024 din mun. Piatra Neamț, privind stingerea unui incendiu produs la un apartament situat la etajul 10 al unui bloc de locuit, iar datorită deciziilor pe care le-a luat în primă etapă în calitate de comandant al intervenției, s-a reușit evacuarea a două persoane, respectiv limitarea incendiului în limitele găsite. Intervenția respectivă a avut și un impact mediatic, fiind apreciată de societatea civilă, drept urmare a fost transmisă și o adresă de mulțumire din partea administratorului unui operator economic din vecinătate;

– Intervenția din data de 20.08.2024 din mun. Piatra Neamț, privind stingerea unui incendiu produs la acoperișul unui bloc de locuit cu 4 etaje, la care subofițerul a îndeplinit funcția de șef sector stingere pe una din scările de bloc prin care s-au realizat dispozitivele pentru localizarea și lichidarea incendiului. Pe timpul intervenției, datorită măsurilor întreprinse, s-au realizat într-un timp foarte scurt acțiuni pentru limitarea frontului de flacără pe direcția înspre care acționau binoamele conduse de  cadrul militar, cât și pentru căutare-salvarea și evacuarea locatarilor de la etajele superioare ale blocului.

– Intervenția din data de 28.06.2024 din localitatea Oanțu, privind stingerea unui incendiu produs la casa parohială a bisericii „Sfântul Gheorghe”, unde a îndeplinit în primă etapă funcția de comandant al intervenției, iar datorită modului de organizare a intervenției s-a reușit localizarea incendiului la nivelul mansardei, nefiind afectate camerele de locuit de la parterul imobilului. Intervenția a necesitat o abordare concisă astfel încât în imediata vecinătate se aflau biserica și un prăznicar.

Dragoș a ales această meserie urmând cursurile școlii specifice la fel ca tatăl și fratele său, Cătălin. Dragostea față de armă a moștenit-o de la tatăl său care a fost pompier în județul Vaslui și apoi în județul Neamț.

X.2 Salvatorul de onoare al județului Neamț pentru anul 2024

Insigna onorifică de „Salvatorul de onoare al anului” a fost conferită Plt. adj. Suciu Mihai, subofițer în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț.

Plt. adj. Suciu Mihai este comandant de echipaj, conducător autospeciale și paramedic în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț. Acesta își desfășoară activitatea în cadrul ISU Neamț din 01.09.2007 când a fost încadrat ca subofițer operativ (servant), iar din anul 2013, după promovarea examenului îndeplinește funcția de comandant de echipaj și conducător autospeciale.

Subofiţerul îşi îndeplineşte atribuţiile în mod exemplar, fiind un militar care respectă principiile instituției și se îngrijește de obținerea unor rezultate cât mai bune în misiunile încredințate. Se remarcă prin spiritul organizatoric, disponibilitatea şi loialitatea faţă de instituţie, aducând un plus în toate activităţile în care este implicat. Are un aport considerabil în formarea profesională a noilor cadre ale subunității, generând motivație, spirit de responsabilitate și impunând norme de disciplină necesare, fiind unul dintre cele mai bune exemple de urmat pentru cadrele din tura sa de serviciu. Subofițerul participă la majoritatea tipurilor de misiuni din cele încredințate subunității, atât în cadrul Punctului de Lucru Roznov, cât și în subunitate, unde ocupă deseori funcția de ajutor șef G.I.S.

Militarul întrunește calitățile necesare ale unui bun paramedic, acumulând pe parcursul anilor o experiență vastă în acordarea primului ajutor medical, dovedind în mai multe rânduri faptul că empatizează cu aproapele aflat la ananghie, acționând prompt și foarte profesionist în fiecare situație în care s-a impus necesitatea. Acesta a participat la programul de pregătire pentru acordarea primului-ajutor calificat a personalului de la I.P.J. și I.J.J.

A participat la numeroase intervenţii în care s-a remarcat pozitiv îndeplinindu-şi cu deosebit curaj şi înalt profesionalism atribuţiile specifice, dintre care amintesc:

– În data de 22.05.2024, pe timpul deplasării de la domiciliu către locul de muncă, pe raza comunei Alexandru cel Bun, militarul a observat faptul că în fața sa a avut loc un accident rutier între un autoturism și un pieton, acesta din urmă fiind grav afectat în urma impactului. Subofițerul a fost cel care fără ezitare a efectuat o recunoaștere în urma evenimentului, și a asistat o victimă de sex feminin care prezenta un traumatism cranio-cerebral, acuza dureri de spate și la nivelul membrelor inferioare, aflându-se în atac de panică. Acesta i-a oferit primul ajutor medical până la sosirea ambulanței SAJ și a menținut tot timpul legătura cu dispeceratul 112 privind relatarea datelor de la fața locului.

– În data de 11.08.2024, pe timpul desfășurării turei de serviciu, personalul din cadrul punctului de control acces a fost înștiințat de un cetățean, că în imediata apropiere a subunității se află o persoană căzută pe alee. Având în vedere faptul că în acel moment în subunitate nu se afla nici echipajul de prim ajutor medical și nici cel de terapie intensivă mobilă, subofițerul a dovedit simț de răspundere, deplasându-se cu un rucsac de prim ajutor medical la victimă, găsind-o într-o stare de semi-inconștiență. Respectând procedurile standard de monitorizare, până la sosirea unui echipaj medical, victima a fost asistată de cadrul militar, fiind preluat de ambulanță conștient și cooperant.

– Intervenția din data de 08.08.2024, privind intervenția la un accident rutier produs pe raza localității Dobreni, în care au fost implicate 3 autoturisme, în urma căruia au rezultat 5 victime, din care 4 adulți și un copil. Subofițerul a îndeplinit funcția de comandant al intervenției, iar după ajungerea la locul evenimentului acesta a luat măsuri pentru calarea și stabilizarea a 2 autovehicule care se aflau urcate unul peste celalalt, și pentru deblocarea a 2 victime care se aflau pe bancheta din spate a unui autovehicul suspendat parțial. Prin prisma bunei coordonări a intervenției și a rapoartelor operative clar transmise către dispeceratul unității, intervenția se poate considera una reușită în concordanță cu dificultatea acesteia.

Ambii subofițeri au arătat că activitatea de pompier nu se termină odată cu terminarea turei de serviciu, aceștia acționând în sprijinul comunității ori de câte ori situația o impune, chiar și în timpul liber. Meseria a fost aleasă cu sufletul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.