Performanță în pași de dans: 9,94 media de absolvire, 9,07 media la evaluarea națională

0

La 15 ani neîmpliniți, Alexandru Sabin – absolvent al Școlii nr. 3 din Piatra-Neamț, are deja viitorul conturat. A obținut media 9,07 la evaluarea națională (9,25 la limba română și 8,90 la matematică), ceea ce-i asigură statutul de elev al Colegiului Național Calistrat Hogaș. Mai departe, vrea să urmeze facultatea de drept și să devină judecător. Deocamdată, îl așteaptă o vacanță activă, plină de cantonamente și concursuri – cel mai apropiat fiind Campionatul Mondial de Latino, care se va desfășura în China, pe 17 iulie.

Pasiunea pentru dans sportiv a apărut de când eram mic, aveam 5-6 ani și dansam prin casă, când punea mama muzică. La un moment dat, s-a hotărât să mă ducă la dans. Acum am antrenamente aproape în fiecare zi. E foarte importantă pregătirea fizică, fac flotări, abdomene, rezistență. Pentru a duce un dans de un minut și jumătate continuu, trebuie să ai anumite calități fizice. Mă bucură faptul că am obținut performanțe și la dans, și la școală – am absolvit anul acesta cu media 9,94 – dar am știut mereu că pentru a reuși am nevoie de disciplină și de seriozitate. Când  mergeam în cantonamente, îmi luam cărțile cu mine, ca să nu rămân în urmă cu școala. O dată mi-am făcut temele pe un scaun, la concurs”.

Dansul sportiv l-a purtat pe Alex prin multe locuri din lumea asta mare. Și fiecare călătorie, dincolo de competiția în sine, a fost o experiență care l-a îmbogățit, mai ales dacă i-a rămas timp și pentru vizitat.

M-au impresionat curățenia și faptul că oamenii sunt civilizați și disciplinați. Nimeni nu țipă pe stradă, nimeni nu aruncă gunoaie pe jos, iar dacă totuși se întâmplă, cei din jur reacționează imediat. Am văzut o bună parte din lume și probabil pasiunea mea pentru geografie s-a născut și pentru că am călătorit. Mă informez, îmi place de fiecare dată să știu unde mă duc, să nu mă uit așa în zare și să nu știu ce văd”.

Pe lângă geografie și română, lui Alexandru îi place mult și engleza, de altfel din acest considerent și-a ales profilul științe sociale la liceu, intensiv engleză. Cu matematica, însă, nu s-a împăcat dintotdeauna. A avut noroc de fratele mai mare (elev în clasa a XI-a), care-i dădea exerciții de făcut, îi spunea din ce cărți să lucreze, îl pregătea pentru ce va urma și-i explica absolut tot ce nu înțelegea. A învățat constant și a reușit să obțină rezultate notabile, dar nu-l atrag neapărat științele exacte.

Mama a absolvit facultatea de drept și văd cât de bine se descurcă în toate situațiile în care este pusă și vreau și eu să devin ca ea. Doar că mie îmi place tribunalul de când eram mic, am văzut și în filme cât de frumos e la tribunal și vreau să lucrez acolo. Cred că am să fiu un judecător foarte bun. Și, part-time, să fiu antrenor de dans sportiv și arbitru”.

În programul zilnic al lui Alexandru sunt cel puțin 7 ore de studiu, după care urmează antrenamentele. Cumva își găsește timp și pentru lectură – o carte pe săptămână, de regulă, iar în perioadele mai lejere o carte la două, trei săptămâni – dar și pentru dat cu aspiratorul sau cu mopul prin casă.

Și când îmi propun să mă relaxez, tot nu pot sta fără să fac nimic. Nici nu-mi imaginez că ar putea exista vreo zi în care să mă trezesc și să stau degeaba. Ar fi o zi irosită...”.

Cristina MIRCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.