Ceremonie militară la resfințirea bisericii din Orțăști

0

La Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Orţăşti (comuna Drăgănești, Protopopiatul Târgu Neamț), Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va resfinți biserica parohială, casa socială, turnul-clopotniță și un monument închinat eroilor care a fost amenajat în cadrul complexului parohial. După săvârşirea Sfintei Liturghii, va avea loc şi un ceremonial în care vor fi pomeniţi eroii români căzuţi la datorie pentru apărarea patriei. La momentele organizate la Parohia Orţăşti sub coordonarea preotului paroh Marius Cristinel Teşu, vor participa şi militari din cadrul Batalionului 634 Infanterie Piatra Neamţ.

Satul Orţăşti este atestat documentar la mijlocului veacului al XVI-lea. Cercetările au scos la iveală o temelie a unei biserici care avea în interior o necropolă şi o curte feudală între satele Orţăşti (comuna Drăgăneşti, Neamţ) şi Giuleşti (comuna Boroaia, Suceava), datate la sfârşitul veacului al XIII-lea şi începutul celui de-al XIV-lea. Atât biserica, dar şi curtea au fost incendiate în timpul campaniei lui Matei Corvin în Moldava (1467), au fost refăcute, dar ulterior au fost din nou incendiate în timpul invaziei tătare din anul 1510, când a fost jefuită şi Mănăstirea Bogdăneşti (Râşca).

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită în anul 1937 de către Toader Maxim din Boroaia, sub coordonarea preotului Vasile Varganici și a cântărețului Constantin Pienescu. Biserica este în formă de cruce, în exterior fiind placată cu lemn şi acoperită cu tablă. În anul 1947, călugărul Ghervase Hurubaru a pictat catapeteasma, iar pictura interioară s-a realizat în anul 1983 de către pictorii Oprea Olteanu şi soția sa, Cornelia. În anul 1988 s-a ridicat şi o casă de prăznuire.

Întrucât clopotele erau în turnul mare al bisericii, iar construcția era expusă la deteriorare din cauza rezonanței, consiliul bisericesc a hotărât construirea unei clopotnițe la intrarea în curtea ansamblului parohial. Lucrările de restaurare și înfrumusețare s-au derulat într-un timp relativ scurt, în anul 2022 fiind numit paroh preotul Marius Cristinel Teșu. Împreună cu lucrarea pastoral-misionară și liturgică, acesta s-a ocupat şi de activitatea ctitoricească, prin înfrumusețarea locașului de cult și a întregului ansamblu eclesial. Astfel, au fost executate lucrări de consolidare și înfrumusețare a bisericii, atât la interior, cât şi la exterior. În memoria ctitorilor căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale, a fost ridicat un monument al eroilor. La împlinirea acestor lucrări s-au conjugat eforturile materiale și financiare atât ale enoriașilor parohiei, cât şi ale unor credincioși și oameni de bine care au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor înnoitori.

(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)

Militarii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski” din Piatra Neamț vor organiza sâmbătă 6 iulie 2024 începând cu ora 11.00 o ceremonie militară, cu ocazia sfințirii Monumentului Eroilor situat în curtea Bisericii cu hramul ,,Sfântul Dumitru” din localitatea Orțăști, comuna Drăgănești, județul Neamț.

Programul ceremoniei cuprinde primirea persoanelor oficiale și darea onorului, intonarea imnului național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, depunerea de coroane la Monumentul Eroilor și se încheie cu defilarea Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski” și a gărzii de onoare.

Şeful Cercului Militar Piatra-Neamț (şi Ofiţer de informare şi relaţii publice la Batalionul 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski”)

Plutonier adjutant principal Vasile VÂNĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.