Ediția cu numărul 49 a Vacanțelor Muzicale de la Piatra-Neamț va debuta duminică, 7 iulie, cu cele mai frumoase uverturi interpretate de Orchestra Filarmonicii ”Serghei Lunchevici” din Chișinău. Vor urma alte 6 seri în care publicul se va putea bucura de muzică clasică, blues, jazz, pop, muzică lăutărească veche și de calitate, și vestita gală de operă, care va încheia festivalul.
Directorul artistic al festivalului conf. univ. dr. Mihaela Spiridon și directoarea Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, alături de Adrian Păduraru vicepreședintele Consiliului Județean Neamț au făcut o ”prefață” a evenimentului, într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, 3 iulie, la sediul CJ.
”Întotdeauna Consiliul Județean Neamț a susținut și a finanțat acest eveniment, iar în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Festivalul Vacanțe Muzicale a devenit un brand cultural al Județului Neamț, un reper pentru toți iubitorii de muzică bună și de spectacol de înaltă calitate. Este un eveniment așteptat an de an de către publicul nemțean, dar și de către turiști, iar în această perioadă Consiliul Județean susține mai multe proiecte culturale pe care ne dorim ca în următoarea perioadă, în următorii ani, să le promovăm la nivel național mult mai intens. Vorbim de Zilele Cetății, de Vacanțele Muzicale, de Festivalul Internațional de Folclor, de Festivalul de teatru, de B Zone Folk”, a punctat vicepreședintele CJ, care le-a urat mult succes organizatorilor.
La rându-i, Carmen Nastasă a menționat că și-a pus amprenta pe partea modernă a festivalului: ”Doamne ajută să fie vreme bună, deocamdată plouă, dar cu siguranță Dumnezeu ne va ajuta să avem un festival reușit. Încercăm pe lângă partea artistică să fie și partea vizuală cât mai frumoasă și spectaculoasă, cum am obișnuit publicul Vacanțelor Muzicale, bineînțeles că vom termina cu un foc de artificii, plus alte surprize”.
Directorul artistic Mihaela Spiridon a detaliat programul acestei ediții, după ce-a făcut vorbire despre ”veteranii” care le reproșează organizatorilor că Vacanțele nu mai sunt ce-au fost: ”Le-aș transmite cu tot respectul nostalgicilor că noi nu vrem să încremenim într-un tipar anume. Vom avea cele mai importante genuri muzicale, reprezentate de cei mai buni soliști.
Pentru că noi de ani buni colaborăm cu Filarmonica ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, am apelat și de data asta la domniile lor, fiind foarte buni profesioniști și oameni de o calitate excepțională. De data aceasta, i-am propus domnului dirijor Mihail Agafița să facem un program de uverturi, cele mai frumoase uverturi, așadar va fi un concert fără solist, dar credeți-mă știu conținutul programului, va fi ceva extraordinar de frumos.
În data de 8 iulie, la ora 21, îl avem din nou oaspete pe magicianul Berti Barbera, un muzician de cea mai înaltă clasă, care ne propune un concert Big Band Boom. Titlul spune tot. El va concerta împreună cu un grup de instrumentiști care aparțin Big Bandului Radio, condus de doamna Simona Strungaru, care face treabă foarte bună la radio. Eu sunt o ascultătoare asiduă a postului de radio România Cultural și cel puțin o dată pe lună, ea iese cu un concert nou. E foarte greu să faci asta, dar ea o face, deci e un om dedicat.
Am păstrat tradiția cu cele 3 seri camerale, care se vor desfășura în această sală și în prima seară vom avea oaspeți pe membrii Trioului București, un trio format din vioară, violoncel, pian, instrumentiști foarte buni, pianistul de exemplu este băiatul regretatului Nicolae Licareț – organist, pianist, fost director al filarmonicii ani și ani, un tânăr foarte talentat, Anton Niculescu – violoncel, Mircea Lazăr – vioară.
Pentru seara de marți am primit deja niște priviri mai circumspecte, e vorba de Taraful Iancu Jianu. Credeți-mă, sunt niște oameni care mi l-au evocat pe Anton Pann. Și timpurile acelea. Muzică lăutărească, dar muzică lăutărească de cea mai bună calitate și muzică veche de cea mai bună calitate, care se cânta pe la Hanul lui Manuc, pe la conacele boierești, pe la perioada fanariotă. Deci eu sunt convinsă că va fi o seară extraordinară.
La portretul tânărului artist nemțean, a sosit vremea să-l reauzim și revedem după mulți ani pe un produs al școlii muzicale nemțene Emmy Constantin Dumitru, unul din primii acordeoniști care au plecat din liceul Piatra-Neamț și au cucerit Țara Românească și, ulterior, și alte țări. Este produsul domnului profesor Sidor Rusu pe care-l știm cu toții, absolvent al Academiei Regale din Londra, iar restul vom afla în seara de miercuri, 10 iulie, ora 19, în sala aceasta. El are și un grup de invitați așa, ca seara să fie mai colorată și mai complexă.
Continuăm cu seria marilor, marilor muzicieni, cu Sorin Zlat de care a auzit toată lumea jazzman excepțional, care a cucerit America, și nu-i ușor să cucerești America în jazz, cu un concert care se numește The Great American Songbook. Abia aștept seara asta.
O altă exponentă a școlii muzicale nemțene este Magda Eliza Maftei soprană. Ea a terminat Liceul Victor Brauner, a mers la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, acum trăiește în Franța și are o frumoasă, frumoasă carieră internațională. Ea ne propune o seară camerală foarte interesantă, va fi însoțită de un coleg de-al domniei sale, care cântă la lăută și programul va conține muzică din epoca barocului. Inedit, nu prea a fost genul acesta muzical la noi.
Doamna Nastasă nu știu cum a făcut, ce-a făcut că i-a adus pe The Motans, după care e înnebunit tot tineretul. Dincolo de faptul că ei sunt niște băieți foarte frumușei, foarte simpatici, foarte modești, sunt și foarte buni în ceea ce fac. Așadar, The Motans joi, 11 iulie, ora 21.
Un spectacol care a itinerat tot teritoriul României este cel numit Poveste din Bucureștiul de odinioară. Acum mai mulți ani eu am vrut, de fapt am și făcut-o numai că nu s-a concretizat din motive de sănătate a solistei, am vrut acest gen de spectacol cu toate șlagărele interbelice, spectacol pe care-l susținea Mircea Tiberian și o tânără domnișoară al cărei nume-mi scapă, mă rog, foarte bună, și cânta toate cântecele acelea celebre de la Zaraza până la Iubesc femeia și Hai să ne întâlnim sâmbătă seara. Concertul va fi susținut de actrița Miruna Ionescu și Taraful de oraș.
Și, în sfârșit, ajungem la ultima seară, la Gala de operă. Pentru că noi am avut absolvenți cu totul excepționali ai liceului de arte, m-am gândit să aduc 3 dintre ei, să-i mai vadă lumea, să-i cunoască lumea, pentru că noi în general, nu prea ne cunoaștem valorile. Ei sunt, unii, mult mai cunoscuți în străinătate, din păcate. Și atunci am adus 3 soliști Alexandra Grigoraș, Relu Proca și Claudia Caia care să susțină acest concert împreună cu Orchestra Ionel Perlea și dirijorul Cătălin Țoropoc.
Sper ca și această ediție să mulțumească pe cât mai mulți auditori. Sigur că vor fi cârcoteli, că dacă nu sunt cârcoteli nu e în regulă, e ceva dubios, dar dincolo de aceste cârcoteli foarte important este că atât eu cât și doamna director și toată echipa de la Carmen Saeculare punem foarte mult suflet în organizarea acestui festival în fiecare an. Pe lângă suflet, aș îndrăzni eu, cu lipsă de modestie, și puțină pricepere. Prin urmare, ediția 49 nici n-a început, iar pe mine mă strânge în spate ediția 50 deja, pentru că, într-adevăr, acea ediție 50 va trebui să fie și va fi una explozivă”.
Așadar, urmează o săptămână în care farmecul sunetului va cuprinde platoul Curții Domnești și Sala ”Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean. O bucurie pentru iubitorii de muzică!
Cristina Mircea
Fe Relu Proca nu stiti ca e din Piatra Neamt ?