Cătălina Gheorghiu, șefă de promoție la CNI: ”Mi-a plăcut informatica și am tot învățat continuu”

1

Elevă de 10 pe linie, cu o singură excepție (clasa a V-a) Cătălina Gheorghiu este unul dintre cei 6 șefi de promoție cu care se mândrește, în acest an, Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț. A studiat intensiv informatica, a luat atestatul cu 10 (cum altfel?), a absolvit cu media generală 10, și-și dorește să devină inginer IT.

După 12 ani de școală, Cătălina are opinii clare despre sistemul de învățământ: ”După părerea mea, ar trebui ca până în gimnaziu se pună bazele elevului și apoi de la liceu să se insiste pe specializare. Dar nu se întâmplă asta, eu am învățat de toate, iar unele materii din liceu poate nu interesează pe toți elevii, mai ales pe cei care-și doresc să fie foarte buni într-un anumit domeniu. Cumva e prea mult de învățat și oarecum inutil. E bine în gimnaziu să faci de toate, dar măcar în ultimii doi ani de liceu învățământul ar trebui să se axeze mai mult pe specializare. Iar ceea ce lipsește din paleta asta vastă de materii sunt tocmai cele care ar trebui să ne pregătească pentru viitor, cum ar fi economia. Toți vom fi plătitori de taxe, toți știm că banul ne influențează viața și trebuie să învățăm să ne gestionăm finanțele de mici. Eu, cel puțin, am făcut economie abia în clasa a XI-a”.

  • ”Când eram mică, mama insista să scriu frumos”

Cătălina este singurul copil la părinți. Mama e bucătăreasă la DGASPC, iar tatăl lucrează la Rifil. Amândoi au sfătuit-o să învețe, dar fără să-i impună anumite

Când eram mică, mama insista să scriu frumos și-mi verifica temele. Am învățat la Școala nr. 5, iar când am ales Colegiul Național de Informatică m-am gândit, în primul rând, că absolvindu-l, pot să mă duc oriunde mai departe. Bine, în clasa a VIII-a nu eram sigură dacă vreau să urmez profilul uman sau cel real, dar am ales CNI. Era aproape de casă, a fost și acesta un criteriu. Mi-am dat seama pe parcurs că mă atrage informatica, am început să aloc din ce în ce mai mult timp studiului, mi-a plăcut și am tot învățat continuu. Și la matematică la fel. Acum îmi doresc să obțin calificarea de inginer și voi urma cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare Iași”.

În afară de studiu – care a fost dintotdeauna o pasiune și nu un efort, Cătălinei îi place mult să călătorească. A bătut județul Neamț în lung și în lat, împreună cu părinții, dar a vizitat și multe alte locuri încărcate de istorie. I-au rămas în suflet Sighișoara și Iașiul – cu atmosfera lui studențească, dar în egală măsură iubește peisajul care se deschide în vale de la Mănăstirea Pângărați. Sau dealurile din preajma Mănăstirii Bistrița.

Și apropo de suflet, acum 3 ani, Cătălina și Matei Niunin (șef de promoție în anul 2022 – un articol despre el poate fi citit aici) au legat o prietenie frumoasă. Au aceleași pasiuni și aceleași valori, cred și respectă aceleași principii și împărtășesc o convingere deja confirmată: ”Educația nu este pregătirea pentru viață; educația este viața însăși!”.

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.