Avocatul Bourceanu despre principiul ”Votăm până ne iese!”

0

Excluderea din PSD a Florentinei Luca Moise și, mai ales, a proaspătului viceprimar de Piatra-Neamț Eduard Minuț pare, la prima vedere, de neînțeles. Teoretic, de 1 martie,  PSD a câștigat un viceprimar (ca un mărțișor cu potcoavă și trifoi) și în loc să se bucure de el, l-a aruncat.

Practic, PSD a realizat că, dincolo de strategii și de punerea lor intempestivă în practică, există suspiciuni întemeiate de nelegalitate și întreaga ”construcție” se poate nărui sub verdictul instanței. Convocarea unei ședințe extraordinare la doar o oră după ce, tot într-o ședință extraordinară, a fost respinsă eliberarea din funcție a viceprimarului Alin Lehăduș conduce la o singură concluzie valabilă: n-au fost destule voturi de prima dată și s-a mers pe principiul ”votăm până ne iese!”.

A doua ședință în aceeași zi, în condițiile în care la prima strigare s-a respins proiectul de hotărâre, nu se justifică. Nu au apărut elemente de noutate care să motiveze aceeași ordine de zi, cu un artificiu de introducere a unui proiect retras, ca să mascheze de fapt intenția de a-l debarca pe viceprimarul Alin Lehăduș”, ne-a declarat avocatul Adrian Bourceanu, purtătorul de cuvânt al PSD Neamț.

Proiectul artificiu se referă la aprobarea ”cheltuielilor de întreținere pentru adopția la distanță a câinilor fără stăpân din adăpostul public al municipiului Piatra-Neamț”. La numărul 2 al ordinii de zi, avându-l ca inițiator de astă dată pe primarul Andrei Carabelea și nu grupul de 11 consilieri care cereau ”decapitarea” lui Lehăduș în prima ședință extraordinară, figurează același proiect de hotărâre ”privind eliberarea din funcție a unui viceprimar”.

N-am aflat ce s-a decis în privința câinilor fără stăpân, nici cât de lungă era coada de iubitori care voiau să-i adopte la distanță, dar ”eliberarea din funcție” s-a rezolvat rapid cu acel vot în plus care a lipsit la prima ședință.

Eu cred că sunt temeiuri suficiente și mai mult decât suficiente pentru ca hotărârea de eliberare din funcție a viceprimarului să fie atacată în instanță de oricare parte interesată, inclusiv de Instituția Prefectului. Nici cealaltă hotărâre, prin care a fost ales un alt viceprimar, nu are caracter de urgență și, dacă o instanță judecătorească constată că prima hotărâre privind revocarea din funcție a viceprimarului nu-și avea locul – conform Codului administrativ – și nu se justifică motivele de extremă urgență, automat nici a doua nu poate fi valabilă, deci domnul Minuț nu poate să beneficieze de exercitarea calității de viceprimar. Am analizat problema clar și ceea ce s-a hotărât în Consiliul Local Piatra-Neamț nu are valoare juridică”, a mai precizat Adrian Bourceanu.

Rămâne de văzut care va fi poziția Prefecturii Neamț – instituția care va cântări legalitatea proiectului de hotărâre.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.