Mafia braconajului de pe Lacul Bicaz – protejată de un șef din Poliție

2

”Sunt foarte mulți polițiști cu care colaborăm și ne ajută în lupta noastră cu braconierii, dar este și un anumit șef care protejează această mafie a braconajului de pe Lacul Bicaz, de ani de zile”, a declarat Irinel Escariu, șeful Asociației Naționale a Combaterii Braconajului și Poluării filiala Neamț.

Declarația sa vine în contextul în care, în ziua de 8 februarie, au avut loc 5 percheziții în Bicaz, Tașca și Tarcău, ”la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de uz de armă și braconaj cinegetic” – după cum a comunicat IPJ Neamț. Problema este că personale în cauză sunt tocmai paznici de vânătoare, angajați ai AJVPS, care se ocupă cu  ”pescuit ilegal, pe lacul Izvorul Muntelui, cu scopul comercializării peștelui” și cu împușcarea cervidelor ”cu scopul comercializării cărnii în cadrul unor evenimente private”.

”În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate aproximativ 100 kg pește congelat și proaspăt diferite specii, aproximativ 80 kg carne de vânat, 17 rațe sălbatice, mai multe trofee animale sălbatice, fragmente osoase colț de mistreț, mai multe piei de animale sălbatice, 8 plase de pescuit monofilament și textil, mai multe cartușe cu capsa nepercutată și percutată, o matriță de confecționat muniție tip bile cu plumb, arme de vânătoare legal deținute, un dispozitiv de termoviziune. În cauză polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a întregii situații de fapt”, se precizează în comunicatul IPJ Neamț.

Unul dintre paznicii de vânătoare – cunoscutul Nelu Vodă din Tașca – a fost implicat în mai multe conflicte cu membrii ANCBP Neamț.

Despre mafia braconajului de pe Lacul Bicaz și din pădurile care-l înconjoară se poate scrie un roman. De fapt, romanul este deja scris, cu fapte concrete, dar nu prea este nimeni curios să-l citească.

”Mafia asta funcționează sub protecția unui șef din poliție, care-și făcea veacul pe pontonul lui Nelu Vodă de la Bicaz și stătea exact deasupra locului în care erau ascunși kilometrii de plasă de pescuit. Totodată, mafia este protejată și de conducerea AJVPS Neamț. Și spun asta pentru că un angajat al AJVPS l-a găsit pe Nelu Vodă cu plasele pe lac, s-a dus la sediu și le-a arătat șefilor pozele, dar i s-a spus că nu se poate face nimic. Apoi s-a dus la Poliție cu aceleași poze și nu s-a întocmit niciun dosar, nu s-a făcut niciun fel de cercetare! Peștele și carnea de vânat ajung exact la cei care ar trebui să combată braconajul. Pe acel șef din Poliție l-a auzit cineva vorbind la telefon și spunând ”Adu-mi și tu o coadă de pește, că am niște musafiri!”.  Nu vreau să înțeleagă nimeni că polițiștii nu-și fac treaba. Anul trecut noi am colaborat foarte bine cu șeful Secției Rurale Bicaz, între timp a plecat pe altă funcție, însă subordonații lui care au rămas au promis că ne vor sprijini în continuare și atunci suntem optimiști. Și sunt convins că și acelui șef care a protejat mereu mafia asta trebuie să i se întâmple ceva într-o zi, oricât spate ar avea el. Aștept acea zi”, a declarat Irinel Escariu.

Apropo de protecția acordată braconierilor, să ne amintim de cazul președintelui AJVPS – Neculai Robu, prins anul trecut că a luat mită o dronă și o cameră de termoviziune (în valoare de 40.000 de euro) tocmai ca să nu reclame un caz de braconaj. Dosarul este și acum în cercetare….

Cristina Mircea

 

2 COMENTARII

  1. Știți de ce șeful din poliție servea numai coadă de pește? Pentru ca în caz de percheziție, peștele să nu poată fi identificat (,,o fi piranha, ce știu eu. Sau pește șpag…, pardon, spadă”). Versat omul, nicio șansă să-l dovedească. Dosarul rămâne în evidența cauzelor cu șef necunoscut .

  2. Probleme cu braconajul protejat de institutii au fost si sunt si acum pe lac, dar niciodata nu au atins cote alarmate ca in ultimii ani de cand Voda a organizat un adevarat grup infractional de braconaj picicol si cinegetic . AJVPS este in sine un amalgam de coruptie protejata de stat in primul rand prin ANPA si apoi prin tot felul de exponenti locali ai celor care ar trebui sa se autosesizeze obiectiv . Stie cineva cati reprezentanti ai institutiilor care au rol in aplicarea legii sunt membri AJVPS si beneficiaza de tot felul de avantaje pe fondurile de vanatoare unde aprpape nu a mai ramas nimic? . Din 2018 si pana in ziua de astazi nimeni nu a vazut planul de managament cu care AJVPS a luat in exploatare 11 fonduri de pescuit sportiv dar neoficial se stie ca repopularile anuale care constituie clauza de reziliere sunt inexistente . Amenajarile , marcarea distincta a locurile de pescuit , igienizarea acestora sunt doar niste povesti asumate pe o hartie cu care institutia post comunista a castigat drepturi de exploatare a unor bunuri publice. De ce ANPA prin inspectorii zonali nu a luat niciodata o masura doar perbagajul vesnic plin cu carne de vanat si peste a lui Nelu poate sti .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.