Primarul Harpa – amendat pentru degradarea Bibliotecii Târgu Neamț

0

Direcția Județeană pentru Cultură Neamț l-a sancționat pe primarul Vasilică Harpa cu o amendă pe persoană fizică (6.000 de lei) pentru aspectul sediului Bibliotecii Orășenești “Ion Creangă“ – clădire monument istoric. Imobilul a fost construit ”în anul 1894 de către Statul român cu destinația de sediu al Preturii Plasei Târgu-Neamț. Pe ușa de intrare în clădirea bibliotecii se păstrează încă încrustate în lemn inițialele pretorului de atunci, Nicolae Constantinescu. Biblioteca orășenească adăpostește în încăperile sale o colecție enciclopedică de peste 80.000 de volume de carte, aranjate pe domenii, carte pentru adulți, copii, literatură română, literatură străină, filozofie, psihologie, istorie, geografie, tehnică matematică, fizică, chimie, artă, medicină, umană, veterinară, generalități”, se arată în prezentarea bibliotecii de pe site-ul Primăriei Târgu Neamț.
Evident, o clădire cu asemenea vechime are nevoie de reparații și întreținere, iar conform Legii 422/2001 autoritățile publice locale au obligația de a lua ”măsurile tehnice şi administrative necesare în vederea prevenirii degradării monumentelor istorice”.

Primarul Vasilică Harpa a contestat amenda în instanță: ”Biblioteca nu e în proprietatea mea, e în proprietatea primăriei, iar eu am primit amenda acasă, pe persoană fizică. Sigur că este nevoie de restaurarea clădirii, dar din bugetul local nu ne puteam permite, în condițiile în care trebuie să asigurăm cofinanțarea pentru proiectele europene. De aceea am depus un proiect a CNI și unul prin PNRR, poate de undeva obținem finanțare să facem și interiorul, și exteriorul, absolut tot”.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.