Prima reacție a Complexului Muzeal în scandalul fotografiei lui Mihai Eminescu

0

Deși s-a dovedit că fotografia donată de avocata Gianina Vera Poroșnicu Complexului Muzeal Național Neamț nu este originală (cea autentică, realizată în atelierul lui Nestor Heck, în 1884, fiind în patrimoniul Casei memoriale de la Ipotești) donatoarea susține că este ținta unor ”atacuri” și a unor ”speculații nefondate”. Mai mult, ea a anunțat public revocarea donației și renunțarea la titlul ”Pro urbe” primit la Primăria Târgu Neamț în luna septembrie, dar și faptul că va solicita ministrului Culturii să trimită Corpul de control la Complexul Muzeal Național Neamț, pentru a constata că expertizarea fotografiei s-a făcut ”într-un mod cu adevărat scandalos”, iar suspiciunea a fost ”instrumentată politic”.

Între timp, poliția a deschis un dosar penal în cauză și face cercetări în conformitate cu prevederile Legii privind protejarea patrimoniului cultural mobil (art. 80).

Astăzi, 13 decembrie, conducerea Complexului Muzeal Național Neamț a avut prima reacție publică: ”Referitor la opiniile personale exprimate în presă de către donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu Casei Memoriale ”Veronica Micle” din Târgu Neamț, în virtutea dreptului la o corectă informare a publicului, conducerea Complexului Muzeal Național Neamț emite următorul

PUNCT DE VEDERE

Donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu nu a fost tratat cu ”rea credință” de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț. Dimpotrivă, credem că orice donație are la bază buna credință a donatorului. Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț a acționat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, neîngrădind accesul specialiștilor pentru a expertiza fotografia lui Mihai Eminescu donată instituției noastre. Prin urmare, afirmația donatorului, care semnalează în comunicatul de presă ”politizarea instituției”, este nefondată, întrucât nu se bazează pe un argument real și legal. Niciun membru al conducerii Complexului Muzeal Național Neamț nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic.

În atribuțiile noastre nu se regăsește obligația de a lua legătura cu Casa de Licitații Artmark, de la care provine fotografia, așa cum sugerează donatorul în comunicatul de presă. Îi reamintim donatorului că fotografia în cauză face obiectul donației, în baza unui contract, ale cărui prevederi, instituția noastră le-a respectat.

Ne exprimăm regretul că această fotografie donată face obiectul unei cercetări penale, dar instituțiile abilitate ale statului sunt îndrituite să întreprindă demersurile necesare în cazul comiterii unei presupuse infracțiuni.

Respectăm decizia donatorului de a ”revoca donația”, dar nu îi putem da curs, întrucât fotografia face obiectul unei cercetări penale. Ne exprimăm în continuare deschiderea pentru ca această fotografie să fie supusă unor alte expertize și ne exprimăm regretul pentru ”comentariile tendențioase” apărute în presă cu privire la competența experților. Ele nu ne aparțin și nu au fost însușite de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț.

Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț nu a adus nicio acuză și nu a proferat nicio injurie, sau defăimare la adresa donatorului.

Cu deosebită considerație, Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț”. 

În lista bunurilor culturale mobile clasate în patrimoniul cultural național figurează 3 fotografii de-ale lui Mihai Eminescu, inclusiv cea realizată la Iași, toate aflate la Memorialul Ipotești din Botoșani.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.