Marșul Calistraților – o bogăție pentru sufletele elevilor și ale profesorilor

0

Peste 200 de elevi ai Colegiului Național Calistrat Hogaș au străbătut astăzi orașul (28 noiembrie) purtând steaguri, cântând în fața fiecărei instituții la care s-au oprit și ducând, astfel, mai departe una dintre cele mai frumoase tradiții – Marșul Calistraților.

În holul școlii, așteptând să se adune copiii, l-am găsit pe domnul Ion Popescu, fost profesor de filosofie la CNCH, care a participat la toate edițiile de până acum: ”Marșul acesta este una din bogățiile sufletului meu și o bogăție pentru sufletele profesorilor și ale elevilor, că de la elevi a pornit ideea. Ei s-au întrebat cum să sărbătorească Ziua Națională și au spus ”hai să facem un marș al Calistraților, să mergem prin tot municipiul, să salutăm oamenii cu drapele, cu cântece”. Și în fiecare an am făcut această poveste frumoasă, această poveste excepțională. Lumea iese la balcoane și salută copiii. Este cea mai frumoasă și cea mai inedită manifestare de Ziua Națională”.

Ilinca Pepelea, elevă în clasa a XI-a acum, are și ea deja 7 ani de când participă la Marșul Calistraților: ”Am fost în fiecare an de când sunt elevă a Colegiului Calistrat Hogaș și sunt din clasa a V-a. Îmi place că s-a creat o tradiție atât de frumoasă, îmi place să văd că în fiecare an este din ce în ce mai multă lume. E excepțional să mergem pe străzi, atâția colegi, să strigăm și să cântăm. Eu cred că este cea mai sinceră manifestare de Ziua Națională. Și avem toți sentimentul că iubim țara noastră, școala noastră și vrem să le spune tuturor: Haideți să fim uniți, că este timpul!”.

Flancată de jandarmi, polițiști locali, profesori și personal nedidactic coloana de elevi a ieșit pe porțile colegiului, a trecut prin fața Prefecturii, prin Piața Ștefan cel Mare și pe bulevardul Mihai Eminescu și a făcut prima oprire în fața Muzeului de Istorie și Arheologie. Apoi marșul a continuat pe bulevardul Decebal spre Biblioteca GT Kirileanu, unde a fost o altă oprire, apoi pe bulevardul Republicii, străzile Calistrat Hogaș, Mihail Sadoveanu și Ștefan cel Mare, până la Cimitirul Eroilor. În semn de recunoștință pentru eroii patriei, Calistrații au depus o coroană de flori la monument, au cântat Imnul României și au strigat ”Trăiască, trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”.

 

Marșul a continuat pe strada Ștefan cel Mare, cu popas pe platoul Curții Domnești, în fața Muzeului de Artă și s-a încheiat în fața colegiului, unde elevii au fost așteptați cu ceai cald și dulciuri.

Marșul Calistraților este denumirea sub care, de 16 ani, comunitatea Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, din Piatra-Neamț, participă la un eveniment dedicat Zilei Naționale. Elevii au dorit să le reamintească pietrenilor că 1 Decembrie reprezintă, de fapt, o zi de solidaritate, de aceea au cântat în fața instituțiilor de cultură Imnul Național, dar și alte cântece patriotice, au fluturat steaguri tricolore, dar și însemnele liceului”, a precizat prof. Mihaela Cătălina Tărcăoanu, director adjunct al Colegiului Național Calistrat Hogaș.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.