Turist în criză cardiacă ”abandonat” de elicopter în masivul Ceahlău

1

Salvamontiștii de la baza din Durău au avut parte astăzi (26 august) de o misiune plină de ”suspans”. Au solicitat un elicopter, ca să preia un turist aflat în criză cardiacă, elicopterul a venit, a coborât medicul cu ajutorul troliului și a plecat de urgență.

Misiunea prezentată de Dispeceratul Național Salvamont: ”Acțiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Neamț pentru acordarea primului ajutor unei persoane cu criză cardiacă gravă, cu pierderea stării de conștientă, în zona La Morminte din masivul Ceahlău. Salvamontiștii din Baza Durău au intervenit rapid și au acordat primul ajutor medical, au readus victima la starea de conștiență și i-au administrat oxigen. Salvamontiștii vor transporta terestru victima până în zona cabanei Fântânele unde va ateriza un elicopter SMURD-IGAV pentru a prelua victima. Este a șasea intervenție de astăzi a salvamontiștilor din Neamț”.

Cum s-a derulat intervenția, pas cu pas, ne-a relatat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț: ”A sunat cineva la 112 că undeva sub Șeaua La Morminte este un om leșinat. Am luat un utilaj până la Fântânele, de acolo am mers pe jos, am ajuns la caz, omul era cianotic și avea saturația 80. I-am administrat oxigen, și-a revenit, i-am readus rozul în obraji. Dar totuși era un om de 64 de ani, în criză cardiacă și pe căldura asta am zis că trebuie elicopter rapid. Sun și cer elicopter cu troliere, că la Fântânele nu poate ateriza, e pantă. Îmi spune că vine în 30 de minute. Perfect, mi-am zis, merge treaba ca pe roate!

Ajunge elicopterul deasupra mea, lasă medicul jos, împachetăm pacientul, după care elicopterul face o boltă și pleacă. Și întreb ce s-a întâmplat. S-a aprins becul roșu, că are șpan în ulei, trebuie să meargă de urgență la un aeroport care are service. Și a plecat elicopterul la Iași. Bun și noi ce facem? Avem un om la a doua criză cardiacă în două săptămâni! Mi se spune că va veni alt elicopter, dar nu are troliere. Și am zis să coborâm omul într-o poiană și aterizează elicopterul acolo. Mi s-a spus că în 25 de minute vine elicopterul de la Iași. Coborâm, pregătesc semnalizarea, stăm și stăm și mai sun o dată. Mi se spune că n-a plecat elicopterul de la Iași, dar pleacă cel de la Mureș. Și dacă tot am văzut că întârzie – se făcuse deja ora 17, am zis să ducem omul la Durău, să poată ateriza elicopterul pe stadion. Și l-am coborât în Durău, cu targa”.

După ce-au anunțat că au ajuns cu turistul în Durău, salvamontiștilor li s-a spus că nu mai vine niciun elicopter și va fi trimisă o ambulanță, deși era de preferat ca pacientul – care tocmai trecuse printr-o criză cardiacă severă să fie transportat cât mai repede la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Într-un târziu, după 4 ore jumătate de când a fost anunțat cazul către Salvamont, bărbatul a fost preluat de ambulanță.

Asta în timp ce salvatorii montani din Bucegi evacuează cu elicopterul până și turiștii care suferă entorse. De ce? Pentru că în Brașov există elicopter pentru misiuni de salvare montană. Cum există și în Caraș-Severin. Veșnica poveste despre cele două Românii!

Cristina Mircea

N.B. După ce pacientul a fost transportat la spital, a venit elicopterul. Să ia medicul….

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.