Secția de oncologie – un șantier abandonat de 6 luni de firma unui ”client” al DNA

1

În vreme ce oamenilor politici ai județului nu le ajunge spațiul public să-și prezinte meritele pentru proiectul noului spital (și discutăm deocamdată doar despre un proiect), în curtea singurului spital județean existent, o secție ”dezvelită” și abandonată de jumătate de an nu atrage atenția nimănui. Povestea, cu final incert, a reabilitării Secției de oncologie, are toate ingredientele unei clasice ”țepe” marca SC Luxuria Aedificium SRL, o firmă cu istorii și pe la alte spitale.

Contractul de reabilitare și consolidare a pavilionului de oncologie este finanțat de Compania Națională de Investiții, iar pe site-ul instituției figurează ca fiind în derulare. La fața locului, nu se ”derulează” nimic, deși pe panoul informativ termenul de finalizarea a lucrărilor este 9 mai 2023.

Firma care a câștigat licitația (cum de a putut câștiga rămâne un mare semn de întrebare) nu a făcut altceva decât să subcontracteze lucrarea unei societăți din Roman, care a dat jos tencuiala, instalațiile și, după ce a ”dezvelit” total clădirea n-a primit niciun ban. Prin urmare, muncitorii de la Roman nu au mai venit la lucru și nici altcineva n-a mai deranjat liniștea locului de pe 1 august 2022. Și de jumătate de an nu se mai întâmplă nimic. Curios este faptul că nimeni de la Consiliul Județean Neamț – beneficiarul proiectului – nu face vreun demers pentru a debloca situația.

Înainte de începerea lucrărilor, Consiliul Județean anunța că va suporta  cheltuielile pentru servicii și lucrări, iar Ionel Arsene declara: „Este un proiect amplu, pentru care m-am luptat să găsesc finanțare, pentru că vreau ca pacienții internați pe secția de Oncologie să beneficieze de condiții de spitalizare la standarde europene”.
Dacă și, mai ales, când vor avea parte bolnavii de condiții europene e foarte greu de spus, dar la cum arată acum clădirea ar fi un miracol să se poată respecta termenul de 9 mai. Cu atât mai mult cu cât vremea lucrează, precipitațiile nu sunt chiar prietenoase cu o construcție neprotejată în niciun fel și fără acoperiș, deci e foarte posibil să apară degradări suplimentare.

Dar să vedem ce scria Ziarul Văii Jiului despre firma Luxuria Aedificium, pe 24 august 2022, când la Piatra-Neamț deja se așternuse liniștea peste șantierul de la Secția de oncologie: ”Cunoscătorii au fost… șocați să vadă cum, la un post regional de televiziune, primarul în exercițiu declara că la Ambulatoriul din localitate se lucrează puternic, lucrările fiind în grafic. În spatele dumnealui se desfășurau fix trei muncitori, fără minime echipamente de lucru, fără respectarea condițiilor legale de lucru la înălțime. Lucrarea, în valoare de aproape 70 de miliarde de lei + TVA, presupune în mod cert că și constructorul s-a obligat la o mult mai importantă desfășurare de forțe, momentan invizibilă în teren. Primarului nu i s-a părut neobișnuit faptul că în teren sunt puțini muncitori, dumnealui i s-a părut fain. În mod firesc, administrația locală ar trebui să fie geană pe Luxuria Aedificium, firma căreia i s-a pus în spate acest contract pe un vagon de bani. Reținut, cercetat și condamnat pentru prejudicierea Spitalului Obregia, Marcu George Cristian de la Luxuria Aedificium este “studiat” acum pentru prejudicierea Institutului “Marius Nasta”, de unde firmei sale i s-ar fi aprobat deconturi deși lucrările nu fuseseră executate și nici recepționate de Institut.

Evident că, dacă firma își face treaba întocmai cu termenii contractuali, administrația vulcăneană nu are pentru ce să își facă probleme. Având însă în vedere istoricul nu tocmai glorios al firmei și al reprezentatului ei în raport cu banii publici, orice funcționar public ar face bine să măsoare de 10 ori înainte de a face orice hârtiuță în contextul acestui contract”.

”Funcționarul public” din Consiliul Județean Neamț care ar trebui sau ar fi trebuit să ”măsoare de 10 ori” este, din informațiile noastre, Conache-Gavriliu Doru, director executiv, cu leafă de 116.920 de lei pe anul 2022 și, probabil, mărită de la 1 ianuarie 2023. Poate ar fi cazul să demonstreze cumva că-și merită banii! La salariu ne referim…

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.