Prefectul la un an de mandat: ”Bugetari sunt foarte mulți, dar nu unde trebuie”

0
  • Interviu cu Vasile Adrian Niță, numit prefect de Neamț pe 28 ianuarie 2022

– Care a fost cea mai mare bucurie a dumneavoastră din acest an de mandat?

Bucurii am avut mai multe. De fiecare dată când vine câte un om și poți să-l ajuți e bucurie mare. Și la fel de mare e bucuria când afli părerea oamenilor fără să intri în contact direct cu ei, de pe la alții. Ca realizări, mă bucur că n-au existat presiuni, că înainte se mai făceau de prin toate părțile și Slavă Domnului! a fost un an în care nu m-am confruntat cu asta.

– Vă referiți la presiunile politice?

Politice sau de orice altă natură, că sunt tot felul de intervenții. Am mai avut prieteni care au fost prefecți și știu cum au parcurs funcția asta. Și de asta zic că mă bucur că a fost în regulă. Mă bucur că am putut fi echilibrat cu toți și n-am avut probleme cu primarii, din cauza culorii politice sau din alte motive. Deși exista o temere alimentată de unii, dar s-a dovedit că nu e reală.

– Dar acest război dintre PNL și PSD e real? Vă afectează?

Eu sunt într-un proces cu unii dintre liderii lor. I-am dat în judecată pentru comunicatul în care spuneau că mă comport ca un vătaf și am împărțit eu banii la comunele cu primari PSD. Mai trebuie să-l dau în judecată pe primarul de Piatra-Neamț. Nu poți să minți chiar așa. Mai ales că eu am fost decent. I-am trimis mesaje și când coseau muncitorii prin oraș și zburau pietrele și iarba pe toate mașinile. I-am trimis mesaje lui, puteam să ies public, puteam să sun la alții să iasă, să speculăm politic, chestii din astea de 2 lei, dar nu cu astea se crește. Oricum eu îl cunosc de când eram în organizația de tineret, n-am știut atunci că era o relație de rudenie între el și fostul primar Gheorghe Ștefan. Am aflat acum că este nepotul soției fostului primar. Dar era un băiat cât de cât ok, nu credeam că va deveni un politician tradițional, să zic așa. Dar mi-am dat seama că minte când a spus cu zâmbetul pe buze că a parcat pe spațiul verde doar pentru 5 minute. Eu treceam pe acolo și vedeam în fiecare zi mașina parcată așa în fața casei lui. Și a evoluat prost, dar eu cred că și din cauză că a avut niște sfătuitori rău intenționați. Am văzut acum că e și arogant, e și răutăcios, e și răzbunător. Eu zic nu doar că e mare pălăria pentru el, că putea fi un om care să nu aibă atâta experiență, dar măcar să se înconjoare de specialiști și de oameni buni, de bună credință.

– Nu vreau să-i țin partea dar are un și un dezavantaj în privința unor funcționari din primărie care au o rezistență puternică la orice schimbare și le este cel mai ușor să spună că nu se poate face un lucru. Viceprimarul Marius Irimia chiar spunea că, dacă i-ar sta în putere, ar schimba 80% din angajați, pentru că nu pun niciun pic de suflet în ceea ce fac și nici nu vor să facă un milimetru în plus față de cerea ce au în fișa postului.

Eu am văzut jucători de fotbal care ajunseseră aproape niște epave, dar preluați de niște antrenori care au știut cum să se comporte cu ei și cum să le ceară și ce să le ceară, au devenit golgheteri, am văzut oameni de la care nu mai aveai nicio speranță și au putut fi motivați să fie buni. Apoi mai e un aspect: sunt pline compartimentele de oameni care taie frunze la câini. Ei îi demotivează și pe ăia buni, aici trebuia acționat. Și în loc să fie dați afară cei care stăteau degeaba, s-au mai angajat câteva zeci, s-au mai înființat câteva posturi de șefi. La început, primarul s-a dus în vizită la Bolojan dacă-mi amintesc bine și cu ce-a venit de acolo: cu un regulament copiat și cu lucrurile înțelese invers – Bolojan a dat afară, Carabelea a angajat. Și după ce-a lucrat la regulamentul ăla pe ascuns, și era totul o mare conspirație – stai să vezi ce propunem acum, a ieșit în ședință și le era rușine angajaților să-i spună că există deja un regulament.

– Sunteți mai atent la activitatea Primăriei Piatra-Neamț față de celelalte primării din județ?

Nu!

– Dar mai este vreun primar de care sunteți nemulțumit în afară de Andrei Carabelea?

Nu e vorba că sunt nemulțumit, dar mă confrunt zi de zi cu modul în care face el administrație, pentru că locuiesc aici. Oxford are 110.000 de locuitori și 20.000 de studenți, Cambridge are 152.000 de locuitori și 19.000 sau 20.000 de studenți, nu trebuie să fii nici București, nici Iași, nici Cluj ca să faci ceva, trebuie doar să fii bun! Un singur lucru măcar, să se știe că la Piatra-Neamț este o clinică de dermatologie, de exemplu, la care vine toată lumea din țară. Sau învățământ montan sau altceva. Fă ceva omule să fii și tu numărul 1! Să ai și tu 5.000 de studenți care să vină să aducă un bănuț. Iașiul dacă n-ar fi 60.000 de studenți, ar fi o ruină. Firmele alea care recrutează n-ar avea de unde, banii care în fiecare zi pun economia în mișcare n-ar mai fi. Sunt 27.000 de pensionari în Piatra-Neamț, iar vreo 20.000 au venituri până în 2500 de lei, iar dintre ei 9.000 au 1.000 de lei. Și tu vii cu un buget pe 2 ani de 514 milioane de lei și spui că încă lucrăm la două străzi care sunt pe un proiect european, cu stații de autobuz de 20.000 de euro metru pătrat? Ok, eu cetățeanul am răbdare! Dar am răbdare când văd că mergi cu mașinile pe care le-ai găsit la primărie, nu-ți iei una nouă de 30.000 de euro, am răbdare dacă la tine în poartă nu ai sens giratoriu cu panseluțe și prin oraș e dezastru, am răbdare dacă nu dai 50.000 de euro pe un brad pe care-l găsești pe orice site din afară mult mai ieftin și cu opțiunea ca într-o zi să fie roșu și în alta să aibă iluminat de altă culoare.

– Și un alt primar care vă nemulțumește mai există totuși?

Mai am unul despre care s-ar putea să ies public în curând, dar aștept. Îi acord încredere încă, pentru că am avut câteva întâlniri în problema apei și mă aștept ca ceea ce s-a discutat acolo și înțelegerile care s-au făcut între reprezentanții primăriei și Apa Serv să ducă la o îmbunătățire a situației. Dar nu vreau să abordez subiectul acum, aștept să văd dacă înțelegerile făcute se respectă.

– Am să vă întreb și de Bicaz? Vă place cum arată Bicazul proaspăta stațiune?

E un oraș mort, asta e senzația pe care o dă, și din cauza faptului că, economic vorbind, e la pământ. Din păcate, nu este exploatată zona, care are un cadru natural de excepție S-ar putea face mai mult acolo, dar tot la bani se ajunge.

– Credeți că ar fi o cheltuială foarte mare să găsească autoritățile locale un alt sediu pentru primărie? Avem totuși un palat regal acolo. Eu sunt convinsă că dacă palatul regal ar fi restaurat și s-ar scoate tavanele false care acoperă picturile și cușca aia oribilă de termopan de la secretariat și s-ar deschide pentru vizitare, ar atrage foarte multă lume. N-o să fie Peleș, dar o să fie! Dacă i s-ar pune în valoare potențialul și i-ar păsa cuiva, că se surpă terasa din spate și nu face nimeni nimic. Nu credeți că ar fi o variantă pentru turism?

Ar putea fi, dar mă gândesc ce opțiuni sunt pentru a muta sediul administrativ, cred că s-ar putea găsi.

– În anul acesta de mandat ați sesizat lucruri anormale cu privire la unele instituții din județ?

Cu privire la instituțiile de control am sesizat, de exemplu, că la Inspectoratul de Stat în Construcții sunt cred vreo 7 oameni, la Garda de Mediu la fel, până în 10 oameni și toată lumea are senzația că sunt foarte mulți bugetari. Bugetari sunt într-adevăr foarte mulți, dar nu unde trebuie. Sunt pline ministerele de bugetari, gem agențiile de pe la București, sunt pline primăriile cu sute de oameni… Eu nu înțeleg politica asta a statului. La Pașapoarte nu se mai organizează concurs, la Permise a făcut un om AVC săracul, este deficit și acolo, la Poliție nu sunt oameni să se transfere. Și cu cine să controlezi? Cu cine să faci toate activitățile astea? Asta este problema. Sunt foarte multe instituții unde ar trebui să se facă angajări și nu se fac. Și la OPC sunt puțini, toate instituțiile care sunt de control, sunt lăsate cu oameni puțini.

– Credeți că întâmplător?

Nu știu, nu mă pronunț. Cea mai mare nemulțumire pe care o am de la funcția asta este că nu pot vorbi liber.

A consemnat Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here