Iluminat arhitectural de 100.000 de lei – încă o ”prioritate” a primăriei

1

Primăria Piatra-Neamț continuă să arunce banii pe mofturi și să ignore problemele reale, dovedind că (dez)ordinea priorităților este la ea acasă. Un exemplu, care va deveni mâine, 29 noiembrie, Hotărârea de Consiliu Local cu numărul 32, este iluminatul arhitectural al Bisericii ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Curtea Domnească. Monumentul istoric, ridicat în 1497-1498, de Ștefan cel Mare, stă de ani de zile în apă, la propriu, urmele pe care le-a lăsat umezeala în ziduri fiind vizibile. În plus, are fisuri, instalația electrică și cea de paratrăsnet trebuie schimbate, iar gazele de la centrala termică afectează piatra de lângă ușa altarului, unde a fost montat, absolut inspirat, coșul de evacuare. Niciuna din aceste probleme nu a părut urgentă în viziunea primarului Andrei Carabelea, care s-a găsit să arunce 100.000 de lei pe…iluminatul arhitectural.În ”descrierea investiției”, una pe bază de LED ”wall-washer” și corpuri de iluminat LED tip ”stâlpișori” s-a strecurat cumva și pluralul demn de o primărie care (nu) se respectă ”suporți”, în vreme ce clasicul contrafort a căpătat forma de plural ”contraforturi”, incorectă când este vorba despre ”întăritura care face corp comun cu un zid”. Dar acestea sunt deja aspecte de formă (de evitat totuși în documentele unei primării care se vrea ”smart”), fondul problemei fiind că, din biroul primarului, biserica se vede altfel decât este în realitate și anume ”unul dintre cel mai bine păstrate monumente dintre ctitoriile Sfântului Voievod Ștefan”. Așa era până a începe celebrul proiect de restaurare care a condamnat-o, practic, să stea cu fundația în umezeală pentru că nu s-a făcut niciun sistem de colectare a apelor pluviale. Dar na, prioritatea e iluminatul arhitectural de 100.000 de lei pentru niște ”suporți” pe care vor fi montate corpuri de iluminat! Probabil că la lumina spoturilor, care vor ”bate” de jos în sus, se va vedea mai bine nivelul exact până la care a ajuns apa în ziduri.

Noi punem întotdeauna carul înaintea boilor”, ne-a declarat comisarul Vitalie Josanu, care s-a ocupat vreme de 16 ani de patrimoniul cultural al județului. ”Până la urmă ar fi utilă și iluminarea, dar hai să vedem prioritățile. Înainte de toate, Biserica Domnească din Piatra-Neamț are nevoie de restaurare și consolidare pentru că sunt fisuri serioase, dar înainte de restaurare și consolidare, ar trebui refăcută toată instalația electrică, pentru că e un pericol acolo. Am trecut deja prin povestea turnului, am văzut ce s-a întâmplat și vreau să vă spun că aceleași greșeli de execuție s-au făcut și la biserică. Cablul electric este pe lângă conductorul paratrăsnetului când regulamentul spune că distanța dintre conductorii de coborâre a paratrăsnetului și cablul de electricitate trebuie să fie de minim 10 metri. Asta înseamnă că există pericolul fenomenului de inducție și o să ne trezim cu Doamne ferește cu altă trăsnaie la biserică!”.

Se observă în fotografia făcută ieri, 28 noiembrie, că în scop PSI, lângă biserică este, în stare bună, niște zăpadă de la ninsoarea de acum o săptămână. Dacă tot prima amenințare este umezeala.

Cristina Mircea

 

 

1 COMENTARIU

  1. E vremea noastră, băieți! Acum ori niciodată! După noi, potopul!
    Specialiști în tocatul banilor. Sunt tineri, am putea crede că și onești. Nu sunt. Pentru că sunt urmași ai altor potlogari sau buni preteni cu foștii care au experimentat deja toate rețetele de furt calificat din banul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.