Ziua Armatei la Piatra-Neamț. ”Traversăm o perioadă când garda trebuie să rămână sus”

0

Ceremonia organizată astăzi, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, a avut toate ingredientele unei sărbători de ținută: avioane și elicoptere care au survolat zona, un serviciu religios în memoria eroilor, discursuri scurte și la obiect, defilare și un mic program artistic. Solemnitatea momentului a fost întregită de emoții. Atât ale militarilor recompensați pentru merite deosebite, cât și ale copiilor din grupului vocal Floare de colț și din ansamblul ”Nemțișorul”, care și-au început programul cântând ”Fii mândru că ești român, măi române, românaș!”

Oamenii care au asistat la ceremonie au aplaudat militarii și le-au urat mulți ani, iar copiii au fost încântați de defilare, unii dintre ei mergând în urma soldaților și încercând să ”bată pasul” la fel ca ei.

După discursurile oficialităților prezente (primarul Andrei Carabelea, vicepreședintele Consiliului Județean Dragoș Chitic și prefectul Vasile Adrian Niță), lt. col. Marius Dascălu, comandantului Centrului Militar Județean Neamț și comandantul Garnizoanei Piatra Neamț, a citit mesajul Statului Major al Apărării: ”Stimați colegi, suntem într-un an care va rămâne înscris în istoria universală ca fiind perioada în care Federația Rusă a declanșat un război sângeros împotriva Ucrainei. Pacea în Europa care, de altfel, dădea semne de slăbiciune, s-a disipat la data de 24 februarie, odată cu acțiunile ofensive brutale, ilegale și injuste ale regimului de la Moscova împotriva poporului vecin. Este însă și anul în care marile proiecte ale contemporaneității, NATO și UE, au afirmat voința fermă de a apăra valorile umanității în baza cărora s-au constituit.

Reconfigurarea defensivă rapidă a NATO pe flancul estic a condus la întărirea posturii de descurajare și apărare în această zonă a Europei. Măsurile de răspuns ale Armatei României și creșterea în relevanță a prezenței NATO în țara noastră au avut ca rezultat consolidarea capacității naționale de apărare, inclusiv pe componenta creșterii capacității de reacție a structurii naționale de forțe, precum și consolidarea scutului aliat în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Rezultatele cooperării militare în context aliat, din ultimele decenii, sunt acum vizibile în planul instruirii comune a forțelor și în cel al dezvoltării infrastructurii necesare pregătirii pentru luptă.

Vom continua, în ritm accelerat, consolidarea capacității proprii de apărare, iar statele aliate vor crește consistența efectivelor și capabilităților în România. Suntem în plin proces de punere în fapt a solidarității NATO. Amprenta prezenței aliate este noul normal al prezentului și va rămâne o componenta a posturii colective pentru apărarea teritoriului României, ca parte integrantă a teritoriului aliat.

Tot acest efort complex s-a realizat grație devotamentului, perseverenței și spiritului dumneavoastră de sacrificiu. Sunt multe zile în calendarul acestui an în care ați fost departe de familii.

Traversăm, însă, o perioadă când garda trebuie să rămână sus și puternică, pavăză a poporului pe care îl slujim. Vă încurajez să mențineți cadența, să abordați îndeplinirea sarcinilor zilnice, dar și proiectele cu termen mai larg într-o manieră diferită de cea pe care o avem pe timp de pace în țară și în teatrele de operații. Măsura față de performanța armatei o dă poporul român. Prin ceea ce facem trebuie să păstrăm atitudinea societății față de armată acolo unde ne este locul, în topul încrederii față de instituțiile românești. Prin tot ceea ce facem trebuie să servim cât mai bine deviza Armatei României: Pro Patria Semper.

Dragi camarazi, de Ziua Armatei României, vă transmit mulțumiri pentru modul în care v-ați îndeplinit misiunile încredințate! Asigurându-vă de întreaga mea considerație, vă doresc sănătate, putere, succese profesionale și împliniri în plan personal! La mulți ani Armatei României! Glorie eternă Eroilor Neamului!

Şeful Statului Major al Apărării, General Daniel PETRESCU”.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.