O firmă din Prahova ”răscolește” orașul, Primăria caută loc pentru Târgul de Crăciun

0

Acum o lună, o femeie a căzut pe trotuarul din apropierea stației de la blocul turn de pe bulevardul Decebal și și-a spart capul. Călcase într-un loc din care lipseau două pavele, după ce toată zona a fost răscolită pentru a fi îngropate cablurile. La sfârșitul săptămânii trecute au fost alte două incidente, de această dată pe carosabil, unde a rămas o groapă generoasă, tot după ce firmă care mută rețelele aeriene în subteran a dat dovadă de nepăsare totală față de siguranța publică. Era de așteptat ca astăzi, la început de zi lucrătoare, conducerea primăriei să demonstreze că-i pasă de soarta cetățenilor, să vadă ce e cu firma, să sesizeze instituții, să acționeze în vreun fel. Iar primăria a făcut o ședință despre…locul în care se va desfășura Târgul de Crăciun.

În afară de această minunată prioritate, am mai aflat de la primărie că societatea care sapă șanțuri și le lasă descoperite, cu gropile aferente la capete, este din Blejoi, Prahova, se numește SC Proiect Construct City SRL și lucrează pentru Telecomunicații Piatra-Neamț. Tot primăria a comunicat, încă de sâmbătă, că poliția locală verifică zilnic dacă ”societățile care execută lucrări pe domeniul public respectă normele de semnalizare si protecție în perimetrele unde își desfășoară activitatea”. Se cheamă că primăria și-a făcut treaba, prin delegare.

La rându-i, Poliția Locală a informat că ”monitorizează periodic lucrările realizate” în oraș, că firmele care execută lucrările au fost notificate ”cu privire la obligația de a respecta avizele și autorizațiile emise, de a semnaliza corespunzător normativelor în vigoare lucrările care se execută pe carosabil, de a monta panouri de identificare a lucrării și de a aduce la starea inițială terenul după terminarea lucrărilor în termenii conveniți”.

Bun! Se cheamă că și Poliția locală și-a făcut treaba trimițând notificări, în principal, că dacă ar fi ”monitorizat” ar fi văzut gropile. Aceeași Poliție locală mai spune însă că ”Biroul rutier din cadrul Poliției Municipiului Piatra Neamț este organul competent să constate și să aplice sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea semnalizării corespunzătoare a lucrărilor din carosabil”. Culmea ironiei este că de la Biroul rutier ni s-a spus că ”Nu s-a primit nicio sesizare”, deși are și competența ”să constate”.

Rezumând, unii sunt cu notificările și cu monitorizările, iar alții așteaptă să fie sesizați. Nu rezultă de nicăieri cine are ”competențe” la trotuare, unde sunt multe situații de risc, exact ca aceea din imagine. Cel mai probabil, cetățeanul însuși! Fie că vorbim despre copil, femeie gravidă, bătrân, cetățeanul trebuie să fie cu ochii în 4 când pășește sau conduce prin Piatra-Neamț (a răsărit un șanț ”frumos” între Școala nr. 4 și Laguna și mai este unul deja cu vechime la intersecția cu strada Eroilor, de exemplu) pentru că dacă-și rupe mașina sau picioarele nimănui nu-i pasă. Toată lumea e acoperită cu hârtii, cu dispoziții și notificări, din care rezultă că și-a făcut treaba! Așteptăm un comunicat lămuritor de la primărie cu privire la trotuare. Măcar să știm cine le ”monitorizează”!

Și nu este vorba, așa cum crede primarul, despre un deranj închipuit, pentru că ”ani de zile a fost liniște în oraș și acum se lucrează pe atâtea fronturi”. Foarte bine că se lucrează! Dar n-ar trebui să verifice cineva, dintre toți competenții ăștia, și cum se lucrează? Sau așteptăm să moară cineva cu capul crăpat de marginea unei gropi?

Cristina Mircea

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.