După 16 ani, primăria cere anchetă să afle cine a ”îngropat” Perla Invest

0

Disputatul proiect al cumpărării stației de plecare a telegondolei a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CL Piatra-Neamț de astăzi, 11 octombrie, după ce consilierii PSD, PMP și un consilier ALDE au decis să nu se prezinte la ședință. Acest lucru l-a determinat pe primarul Andrei Carabelea să folosească termenii ”boicot” și ”sabotaj”.

Am văzut boicotul acestor consilieri care prin neprezentarea, astăzi, la această ședință de consiliu local, confirmă faptul că ei își doresc să condamne telegondola la închidere, baza hipică la închidere și totodată aruncă la coș două simboluri ale viziunii municipiului Piatra Neamț ca oraș turistic și două simboluri cu care se identifică municipiul Piatra-Neamț, dar și mai urât este că aruncă totodată la coș 45 de milioane de lei pe care pietrenii i-au plătit, prin taxe și impozite”, a declarat primarul, într-o conferință de presă care poate fi urmărită aici.

Andrei Carabelea a mai spus că acești consilieri ”blochează unica soluție identificată” și nici nu au venit cu alte soluții în timpul dezbaterilor pe această temă. În altă ordine de idei, primarul a anunțat că va formula o plângere penală ”pentru cercetarea faptelor care au condus la situația de astăzi”, cu trimitere la insolvența Perla Invest și la fapte care datează din 2006 sau 2016, cel puțin unele prescrise deja, iar altele cu posibilitatea de a fi prescrise în timpul anchetei sau al judecății, dacă s-ar ajunge acolo (un articol despre singurul ”vinovat” identificat deja poate fi citit aici).

Dacă proiectul ar fi fost votat, banii de la primărie (1,4 milioane euro) ar fi ajuns la administratorul special, care ar fi decis cum îi împarte creditorilor, printre care, la loc de cinste se află chiar Primăria Piatra-Neamț, care are posibilitatea de a juca la masa credală.

Bogdan Gavrilescu (PMP) explică: ”În primul rând, din punctul meu de vedere, simbolurile orașului sunt Turnul lui Ștefan, Rareșul, muzeele, nu telegondola. Mi se pare cea mai mare prostie să plătim încă o dată pentru acea clădire, când este un credit cu rate până în 2023 dacă nu mă înșel, pentru că nu am avut acces la această informație. Eu, dacă veneam la Primăria Piatra-Neamț, preluam creditul în totalitate și societatea Perla o includeam în patrimoniul primăriei. Dar, apropo de unica soluție, primăria este unul din creditorii principali și nu înțeleg de ce nu joacă la masa credală și acceptă condițiile administratorului special, când ar putea să-și impună propriile condiții. Iar următorul creditor este Ministerul de Finanțe. De ce nu se duce primăria să discute despre o reeșalonare? Așa ar mai fi o soluție. Deci soluții sunt, dar cred eu că și alte interese. Mă întreb de ce se vinde clădirea de jos când avem o clădire pe Cozla? De ce asta din buricul  târgului? Eu intuiesc, dar nu spun mai mult”.

La rândul ei, Florentina Moise (PSD) a declarat că nu a fost nicio dezbatere pe tema cumpărării clădirii: ”Nu s-a discutat cu noi despre acest subiect. Nu ni s-a explicat, în detaliu, ce se întâmplă cu acești bani pe care primăria vrea să-i dea pe clădire și nici cum vor fi recuperați. Eu nu văd unde este soluția, eu văd că plătim de două ori și nu înțeleg jocurile cui le face domnul primar”.

Cristina Mircea

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.