Cătălin Goldan – singurul ”vinovat” pentru jaful de la Perla Invest (raport)

0

În ședința CL Piatra-Neamț de astăzi, 11 octombrie, cel mai discutat și disputat proiect este cel referitor la cumpărarea stației de plecare a telegondolei de către primărie, pentru suma aproximativă de 1,4 milioane euro. Dar nu despre sumă este neapărat vorba (spre comparație salariile angajaților primăriei ajung la 8,5 milioane de euro pe an), ci despre principii și responsabilități. Situația ”fantastică” în care a ajuns Perla Invest este rezultatul unul jaf (bine organizat) care s-a desfășurat sub ochii îngăduitori ai celor care ar fi trebuit să-l stopeze. Și niciunul dintre ei n-a răspuns, cu o singură excepție: Cătălin Goldan. Bine, rămâne de văzut cât va recupera Perla Invest de la fostul director, dar cel puțin, în privința lui, există două hotărâri ale instanței care spun, negru pe alb, că trebuie să plătească. Niciuna dintre sentințe nu este, însă, definitivă.

Prima a fost pronunțată pe 28 octombrie 2021 și are următorul conținut: ”Admite acţiunea formulată de reclamanta PERLA INVEST SRL în contradictoriu cu pârâtul GOLDAN CĂTĂLIN NARCIS având ca obiect pretenţii. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 29.641,81 lei cu titlu de prejudiciu. Respinge cererea accesorie având ca obiect cheltuieli de judecată ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Neamţ – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal”.

A doua a fost pronunțată tot de Tribunalul Neamț, pe 11 februarie 2022: ”Obligă pe pârât să achite reclamantei suma de 125.498,66 lei, reprezentând contravaloare prejudiciu. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”.

Prejudiciul, mult mai mare decât sumele care apar în încheierile de ședință, a fost stabilit după un control al Curții de Conturi din anul 2015, un raport de 98 de pagini, în care sunt detaliate toate motivele care au dus la situația financiară precară a societății Perla Invest. Iată câteva extrase:

Rețeta a fost simplă și de succes: o mulțime de firme agreate, administrate de ”băieți deștepți” au căpușat Perla Invest, după care au intrat în faliment (previzibil). Ca să nu mai vorbim despre cheltuielile inițiale, despre creditul greu de dus, sau despre demersurile tardive pentru recuperarea unor bani.  Un exemplu în acest sens este un dosar, din 2017, de pe portalul Judecătoriei Piatra-Neamț: ”Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de pârâta SC Trustul de Lucrări Speciale şi Izolaţii Tehnologice SA, prin întâmpinare. Respinge acţiunea formulată de reclamanta SC Perla Invest SRL, prin administrator judiciar BDO Business Restructuring SPRL şi administrator special Morozan Lucian, ca fiind prescrisă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”.

Poate înainte de a anunța intenția de cumpăra stația de plecare a telegondolei, Primăria Piatra-Neamț ar fi trebuit să explice unde vor ajunge cei 1,4 milioane euro și cum anume va fi salvată Perla Invest cu această vânzare. Pentru că la cum arată acum lucrurile, Perla Invest are șanse foarte mici spre deloc să fie revitalizată, în condițiile în care a funcționat din start fără să poată acoperi creditul și a mai fost și căpușată. Asta în ciuda faptului că avea structuri – Consiliului de Administrație și AGA -care ar fi trebuit să acționeze. Și din toată povestea rămâne, probabil, bun de plată un director executiv, singurul ”vinovat” care a ajuns în instanță.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.