A murit Barbara Stamm, fondatoarea Centrului de la Păstrăveni

0

Barbara Stamm, personalitate care definea România drept a doua ei patrie, a încetat din viață astăzi, 5 octombrie, la vârsta de 77 de ani. În calitatea ei de președinte al Parlamentului Bavarez, Barbara Stamm a fost, practic, fondatoarea Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, care a devenit un loc cald și modern, incomparabil cu ceea ce a fost până în 1990.

Când am vizitat în 1990 pentru prima dată căminul-spital pentru copii cu handicap de la Păstrăveni m-a cuprins groaza și o milă profundă pentru nenorocirea de nedescris pe care am întâlnit-o. (…) Copiii care stăteau pe atunci apatici în paturile lor murdare, copii agresivi legați de paturile lor, copii înfometați și înghețați s-au transformat în acei copii care astăzi pot râde și cânta deși suferă de un handicap, în copiii care se joacă și aleargă pe afară, în copiii care își găsesc satisfacția în activități din atelierele și gospodăria anexă”, este una dintre declarațiile Barbarei Stamm.

Vestea dispariției ei a întristat, în egală măsură, personalul de la Păstrăveni și tinerii care trăiesc acolo.

Suntem bulversați, trebuia să ne vedem luna viitoare. Ne pare sincer rău. N-a mai fost la noi de acum doi ani, dar a fost în România pentru că a primit o distincție de la domnul președinte Iohannis pentru activitatea de asistență socială pe care a depus-o în România. A fost un om  deosebit,  remarcabil și cu aplecare pentru persoanele aflate în suferință. Și la Buziaș  a făcut un centru,nu mai spun în Germania. Un om care s-a implicat cu sufletul și va rămâne în inima noastră. Și tinerii, și personalul  o vor pomeni  mereu”, a declarat Nicoleta Bârnat, directoarea CRRPH Păstrăveni.Astăzi s-a stins din viață o ființă atât de dragă, atât de mult iubită și respectată de către noi toți cei din Centrul Păstrăveni. A plecat la ceruri Doamna Barbara Stamm, lăsându-ne inimile împietrite de durere și tristețe. A fost visul dumneaei să realizeze “ACASĂ” în Centrul Păstrăveni pentru copiii defavorizați întâlniți aici în anul 1991 și să creeze condiții civilizate de trai, educație și dezvoltare pentru aceștia.

A luptat cu toată forța pentru îndeplinirea acestui vis măreț, a sperat, a pus inimă și suflet și a reușit să devină de-a lungul anilor un adevărat înger păzitor pentru întregul centru. Deși era în plan să reușească în perioada imediat următoare să se întâlnească din nou cu cei dragi de aici, drumul său s-a încheiat brusc azi, când a plecat la ceruri. Rugăciunile și amintirile plăcute sunt ceea ce mai avem pentru a onora și comemora viața distinsei Doamne care a plecat mult prea devreme dintre noi. Ne înclinăm cu respect capul și ne exprimăm cele mai sincere regrete! Drum lin către cer Doamna Barbara Stamm!”, este mesajul personalului CRRPH Păstrăveni.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.