Percheziții la 4 ocoale silvice din Neamț, de la care se aprovizionau două firme celebre din Suceava

0

Acțiunea amplă a IGPR de astăzi (28 septembrie) în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru fapte de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare, implică 4 percheziții în județul Neamț. Toate la sediile unor ocoale silvice – Târgu Neamț, Pipirig, Văratec și Ocolul Bisericesc Neamț. Anchetatorii ridică documente din care rezultă cantitățile de lemn achiziționate de două firme celebre din județul Suceava: Nico Paul SRL și Saniral SRL, ambele având ca obiect de activitate afaceri cu lemn. Nico Paul SRL, specializată în tăierea și rindeluirea lemnului, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 21,7 milioane lei și un profit de 3,1 milioane lei, cu 41 de angajați. Saniral SRL a raportat o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei și profit de 5 milioane de lei, cu 53 de angajați.

Aceste firme sunt suspectate de anchetatori că ar sta la baza unor grupări infracționale.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

 Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Acțiunea de astăzi, desfășurată de Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a presupus efectuarea a 146 de percheziții, în Bucureşti și în 16 județe, în vederea completării materialului probator din cele două dosare.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.