Două femei – accidentate la un sfert de oră diferență, în masivul Ceahlău

0

Salvamontiștii nemțeni intervin în această seară (1 septembrie) pentru  acordarea primului ajutor și transportul a două femei (una de 50 de ani și cealaltă de 23 de ani) care s-au accidentat în timp ce coborau de la Cabana Dochia, pe traseul Lutu Roșu. Ambele au căzut în zona Detunate și au suferit fracturi.

Intervin două echipe – una a coborât de la Dochia, cealaltă a urcat din Durău, și ambele turiste vor fi coborâte în axial și predate la ambulanță”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”E dificil să ai cazuri simultane, ambele intervenții vor dura câteva ore. Cred că principala problemă a turiștilor care cad la coborâre este condiția fizică. Nu sunt pregătiți pentru efortul de a urca și a coborî Ceahlăul în aceeași zi, intervine epuizarea și odată cu epuizarea neatenția. Dacă ar face măcar 30 de minute de pregătire fizică pe zi – exerciții care să tonifice musculatura, timp de o săptămână înainte de drumeție, ar scăpa de multe probleme. Bine, și echipamentul este important. Din ce-am constatat, cam 60 % din cei accidentați aveau echipament adecvat, iar 40% nu aveau, însă n-am avut niciun accidentat în șlapi sau sandale”.

Luna august a fost una solicitantă pentru salvatorii montani. Statistica indică 20 de cazuri predate la ambulanță, un caz predat la elicopter, 31 de cazuri care n-au necesitat îngrijiri medicale (turiști epuizați sau rătăciți), două cazuri predate la IML și 13 intervenții pentru conducerea turiștilor pe care i-a prins noaptea pe trasee, fără nicio sursă de lumină în afară de telefonul mobil.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.