Firma Lemar s-a oferit să proiecteze gratis o instalație de paratrăsnet pentru turnul lui Ștefan

0

Lemar Industries, compania de construcții care restaurează Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț s-a oferit să proiecteze gratis o instalație de paratrăsnet absolut necesară pentru turnul lui Ștefan cel Mare, rămas fără niciun fel de protecție, după ce-a fost trăsnit în ziua de 22 august.

La momentul actual, instalația de paratrăsnet este nefuncțională, ceea ce înseamnă că monumentul este vulnerabil și există premisele ca, la o viitoare furtună, descărcarea electrică să lovească direct crucea sau acoperișul din tablă”, a declarat Marius Leuștean, administatorul firmei Lemar Industries.

Între timp, opiniile despre modul în care (nu) a funcționat paratrăsnetul s-au înmulțit, dar nu a fost făcută publică încă expertiza care să le confirme. Reproducem doar două dintre ele: ”Paratrăsnetul a functionat, dar nu complet. Turnul fiind cea mai înaltă clădire de acolo, evident că va atrage toate trăsnetele, față de clădirile adiacente. Sunt curioasă dacă paratrăsnetul actual este conform normativului I7 actual sau este mai vechi. E ciudat cum au explodat dalele, sistemul de împământare normal se face la adâncime mare. Ținând cont de importanța monumentului, ar trebui luate măsuri de protecție un pic supradimensionate, nu la limita statisticii uzuale de proiectare si apoi verificat constant, întreținut și mereu în pas cu normativele specifice. În Germania, de exemplu, la monumente se folosesc doar sistemele clasice cu fire orizontale și verticale, care au dat proba timpului, iar sistemele moderne tip prevectron sunt interzise”.

Paratrăsnetul nu a funcționat.. Rolul instalației de paratrăsnet este să preia și să transmită sarcina electrică prin intermediul conductorilor de coborâre (minim doi) către priza de pământ. „Bubuiala ” se datorează faptului că legătura dintre conductori (se pare că la turn numai unul) nu a rezistat trecerii sarcinii electrice (probabil foarte mare). Această situație a condus la descărcarea sarcinii electrice prin instalația electrică a turnului, fiind astfel afectați toți consumatorii zonali care nu aveau protecție diferențială în tabloul electric. E puțin complicat, dar pun pariu că o expertiză dovedește cele spuse de mine foarte ușor”.

Instalația de paratrăsnet presupune și execuția, după proiectarea gratuită, și cu siguranță părintele Ovidiu Cojan se va ocupa de găsirea fondurilor  necesare, după ce va reveni din concediu. Pentru finanțarea instalației electrice, care a fost distrusă în întregime de trăsnet, au făcut deja demersuri atât Prefectura Neamț, cât și Direcția Județeană pentru Cultură.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.