DNA anchetează vânzarea curții Palatului copiilor și a centralelor termice din Piatra-Neamț

2

Tribunalul Neamț a admis astăzi, 25 august 2022, solicitareaa procurorului șef al DNA Bacău și a dispus redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care procurorul de caz clasase cauza. Este vorba despre modul în care s-au făcut evaluarea și vânzarea loturilor de teren din curtea Palatului Copiilor și despre atribuirea contractelor de vânzare- cumpărare a 33 de centrale termice disponibilizate, proprietatea municipalității.

Constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 14/II-2/2022 din data de 04.07.2022, emise de procurorul șef serviciu în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, prin care s-a dispus infirmarea în parte a Ordonanţei de clasare nr. 36/P/2022 din data de 31.05.2022 (în ce privește lipsa unei soluții și a cercetărilor cu privire la modalitatea presupus nelegală în care au fost inițiate și adoptate hotărârile Consiliului Local Piatra Neamț) şi redeschiderea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, a decis instanța.

Hotărârile Consiliului Local Piatra-Neamț asupra cărora planează  suspiciuni de nelegalitate datează din anii 2008 și 2013. Am ales doar două, din cele care vor face obiectul verificărilor. Prima are următorul conținut:

HCL nr. 624 – Privind aprobarea Raportului de evaluare a bunului imobil (teren şi construcţie) proprietate a Municipiului Piatra Neamţ, situat în str.Ştefan cel Mare nr.44 şi vînzare prin licitaţie publicã a respectivului bun

                                Consiliul local al municipiului Piatra Neamt

                                                     HOTARASTE

Art. 1 – Se aprobã raportul de evaluare nr. 310/C/16.10.2008 pentru bunul imobil curţi construcţii situat în strada Ştefan cel Mare, nr. 44, întocmit de expertul evaluator S.C. Consexpert S.R.L.;
Art. 2 – Se aprobã vânzarea prin licitaţie publicã a bunurilor imobile curţi construcţii situate în str. Ştefan cel Mare nr.44 – lot 10 de teren cu suprafaţã de 2023 mp (NCP 8549) şi construcţiile C1(Casa Lalu), C7(depozit combustibil), C8(anexã WC) , preţul de pornire la licitaţie fiind stabilit prin Raportul de evaluare nr.310/C/16.10.2008, şi anume:
– 312 euro /mp. pentru teren;
– 466.781 euro pentru construcţia C1 (Casa Lalu), în suprafaţã construitã de 522 mp.;
– 1.436 euro pentru construcţia C7 (depozit combustibil), în suprafaţã construitã de 7 mp.;
– 1.847 euro pentru construcţia C8 (anexã WC), în suprafaţã construitã de 9 mp.;
Art. 3 – Paritatea leu/euro se va face la cursul comunicat de B.N.R. pentru ziua întocmirii contractului de vânzare-cumpãrare;
Art. 4 – Celelalte prevederi ale H.C.L. 530/22.08.2008 rãmân valabile;
Art. 5 – Primarul municipiului Piatra Neamţ prin compartimentele din cadrul aparatului de specialitate al primarului va asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri;

Presedinte de sedinta:
Cornelia Tudorancea

Contrasemneaza:
Secretarul Municipiului,
Vasile Vișan

În privința vânzării centralelor termice, a fost modificată o hotărâre din ianuarie 2008, iar cea din luna iulie stabilea:

Art. 1 – Se aprobã modificarea art.1 din H.C.L. nr.47/25.01.2008, care va avea urmãtorul conţinut:
„ Art.1 – Se aprobã stabilirea unor reglementãri referitoare la procedurile legale de atribuire a contractelor de vânzare-cumpãrare a Centralelor Termice proprietatea privatã a municipalitãţii dupã cum urmeazã:
– în cazul în care, în urma organizãrii de trei ori a procedurilor legale de vânzare-cumpãrare a construcţiilor fostelor centrale termice disponibilizate, împreunã cu terenurile aferente, bunuri imobile proprietate publicã de domeniu privat a Municipiului Piatra Neamţ, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru desfãşurarea procedurilor şi atribuirea contractelor, condiţii referitoare la numãrul ofertelor depuse, se va proceda, prin Dispoziţie a Primarului, la reducerea preţului de pornire la licitaţie cu 50 % din valoarea stabilitã prin raportul de evaluare, întocmit de expertul evaluator şi însuşit de Consiliul Local;
Art. 2 – Primarul municipiului Piatra Neamţ prin compartimentele din cadrul aparatului de specialitate al primarului va asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.

Presedinte de sedinta:
Mihaela Stoica

Contrasemneaza:
Secretarul Municipiului,
Vasile Vișan

Hotărârea inițială prevedea ca, în cazul în care nu se reușeșete vânzarea după organizarea de trei ori a ”procedurilor legale de vânzare-cumpãrare” prețul de pornire la licitație să fie redus cu 10%. Dacă nici așa centralele nu ar fi fost vândute, la următoarele două licitații urmau alte reduceri, tot de10% și, în final, retragerea de la vânzare a bunului neadjudecat, reanalizarea oportunității vânzării și reevaluarea. Modificarea hotărârii inițiale a ars toate aceste etape și, implicit, 50% din preț. Ce ar mai putea repara o anchetă DNA, când curtea Palatului Copiilor e plină de vile, iar centralele termice care arătau cât de cât acceptabil au fost vândute la ”prețul corect” este foarte greu de spus. Oricum ”promptitudinea” e remarcabilă!

Cristina  Mircea

 

2 COMENTARII

  1. Ce bine le-ar sta celor ce semneaza si contrasemneaza, in locul meritat ! In Romania nu se va intampla asta niciodata. Vor rade mereu de noi.

  2. Un mare adevăr care rămâne fără consecințe asupra celor care s-au îmbogățit prin fraude .Din păcate sunt din ce in ce mai mulți și bine organizați (Mafie) și greu dacă nu imposibil de tras la răspundere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.