Contributivitatea: secretul pe care vi-l ascund toți

2

Ați văzut genul de știri care încep cu “Secretul pe care vi-l ascund toți”? Hai să vă spun și eu un secret pe care vi-l ascund toți politicienii. Inclusiv marii judecători din CCR. În țara asta, nu există pensii contributive (adică pensiile pentru care se plătește CAS). Toate pensiile sunt speciale! Toaateeee! Stagiul complet de cotizare în sistemul public de pensii este de 35 ani. Contribuția angajaților la pensie s-a înființat de abia în 2001, prin legea 19/2000. Din 2001 până acum sunt 21 de ani. Deci nimeni în țara asta nu are pensie “contributivă”, pentru că nimeni nu a cotizat 35 de ani. Mai mult, o pensie real contributivă ar trebui să fie achitată doar din fondul special constituit în acest scop, din contribuțiile achitate timp de 35 ani.

Însă partidele, pentru că pensionarii sunt un electorat enorm (cca cinci milioane), se întrec în a oferi majorări peste majorări ale pensiilor contributive care le transformă, de fapt, în pensii speciale. Păi ori facem pensii din ”contributivitate”, ori le facem din ajutoare de la bugetul de stat și din ”majorări”.

Mai vreți? Bugetul de asigurări nu poate acoperi din contribuții, sumele necesare pentru plata a 5 milioane de pensii “contributive”. Că nu au existat contribuțiile alea. Nu suficient. Deci, în fiecare an, se varsă bănet de la bugetul mare, către bugetul de asigurări sociale. Dacă politicienii cresc pensiile “contributive”, crește gaura la bugetul mare.

Ca să ascundă lucrurile astea, politicienii ipocriți s-au gândit să mistifice un pic realitatea și să pretindă că pensiile polițiștilor și militarilor sunt de vină pentru presiunea asta pe buget. Noi suntem răul, cei care dezechilibrează bugetul! Deși polițiștii plătesc și ei 25% din salariu, CIB. Adică, teoretic, doi polițiști activi plătesc pensia unui polițist pensionar. Ați auzit vreun politician care să afirme în spațiul public că polițiștii plătesc 25% din salariu contribuție la bugetul statului, egală în cuantum cu CAS? Toți tac morți. Ori sunt proști și poartă ”ciasuri” toți, ori știu dar tac, pentru că au nevoie de niste țapi ispășitori, pentru politica lor ieftină.

Vă e clar? Pe cine alegi să superi? 5 milioane de pensionari “contributivi” sau câteva sute de mii de polițiști și militari? Cine vrei să te voteze, ca să rămâi la ciolan? 5 milioane sau 200.000?

Cand au dat atât, în dreapta și în stânga, unde vreți să taie, să înghețe? La proștii care stau cuminți, care nu au drept la grevă. Care au fost dresați să respecte legea! Nu, nu! Nu mă refer la magistrați ! Mă refer la polițiști și militari! Bă da proști ne cred ăștia! Unii sunt, să fim serioși. Dar nu suntem chiar toți!

Emil Păscuț, președinte onorific SPR Diamantul

 

2 COMENTARII

  1. Din toata insiruirea de argumente inteligente sunt de acord cu multe. Nu sunt absolut de loc de acord cu ultima propozitie.

  2. Dl Pascut este in necunostinta de cauza ,de ce ? Dl Pascut trebuie sa stie ca, contributia ptr pensie se retine din anul 1966 incepand cu 2% si dupa 1970 a fost marita la 4% . Bani la fondurile de pensii au fost si inainte de 1946 ,au fost fonduri si pana in 1990 dar banii aceia au luat-o dupa cotizatiile PCR-lui , dupa cotizatiile sindicala si ptrimoniul sindicatelor etc ,adica au ajuns in buzunarele si conturile celor care au furat in asa zisul vid legislativ (adica hotii acoperiti de magistrati si de justitia din Romania iar o parte a intrat in conturile asa zisilor capitalisti de cumetria (adica a securistilor din DIE si SIE) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.