Un constructor a descoperit ”erori” de 200.000 de lei într-un deviz pentru Școala Girov

1

Școala de la Girov este deținătoarea unui ”record”, care nu pare să fi impresionat nicio instituție de control atât de mult încât să facă o investigație serioasă: este de aproape 15 ani în lucrări de extindere și renovare. Timp în care a înghițit foarte mulți bani pentru lucrări care nu s-au făcut în totalitate conform proiectului, și încă mai are nevoie de alei, de canalizare pluvială și de alte operațiuni necesare pentru amenajarea curții. Motive pentru care CL Girov a fost la un pas de a aloca, din bugetul local, peste 423.000 de lei pentru un proiect de ”sistematizare verticală” a școlii, așa cum figurează în documentele primăriei. Consilierilor locali nu li s-a cerut votul pentru aprobarea proiectului, ci direct a devizului de lucrări făcut de firma Danos Mar SRL din Rediu. Tot conform documentelor, obiectivele specifice ale proiectului sunt: modernizarea curții școlii prin reamenajarea suprafețelor pietonale; reînnoirea pistelor de acces și amenajarea de rigole de scurgere a apelor pluviale, amenajarea spațiilor verzi și înlocuirea gardului. După ce a văzut devizul, un cetățean din comună (constructor de meserie) a discutat cu consilierii PNL, care au cerut explicații despre prețuri și au avertizat că vor sesiza ”organele abilitate”. Surprinzător, pe noul deviz, valoarea acelorași lucrări a ajuns de la 423.000, la 190.000 de lei – un motiv mai mult decât suficient pentru ca ”organele abilitate” să verifice cam la ce costuri se fac lucrările de la Girov, în general. Ce anume i-a atras atenția și cum au decurs ”ostilitățile” explică Irinel Petrariu într-un scurt interviu.

– Ce lucrări din deviz vi s-au părut supraevaluate?

Fiind un antreprenor de construcții, nu foarte mare, dar cu experiență, mi-au atras atenția prețurile unitare foarte mari. De exemplu, prețul la săpătură manuală – 747 de lei metrul cub. Este un preț exorbitant, având în vedere că normativul prevede niște ore pentru metrul cub de săpătură din partea unui muncitor necalificat, în timp ce prețul propus de firmă avea avea o normă de 10,5 ore pe metru cub. Deci un om trebuie să facă într-o zi și un pic 1 mc de săpătură. Și imediat mi-a sărit în ochi. Apoi multe cheltuieli indirecte. Plus modelul de procedură, primarul a depus spre aprobare în Consiliului local un deviz de lucrări primit de la un constructor, ceea ce conform procedurii descrise în codul administrativ, nu se face. Aceste lucrări trebuie să aibă o firmă de proiectare în spate, care vine și propune un proiect, iar constructorul vine ulterior, deci nu constructorul vorbește direct cu primăria. Niciodată.

– De ce săpătură manuală?

Așa se prevede în deviz : săpătură manuală de la 1 la 3 metri adâncime pentru canalizările pluviale. Se adunau undeva în jur de 50 mc, și o sumă de vreo 600 de milioane de lei vechi numai pentru săpătura care, conform devizului, s-ar fi făcut în  500-600 de ore de muncă. Pentru un om asta însemna 4 luni să sape, când există opțiunea mecanizată, să sapi în 2 zile și să coste 2000-3000 de lei. Nu sapă nimeni manual, în deviz era prevăzută săpătură în teren greu, șanțul trebuia să aibă vreo 30 – 40 cm și o adâncime de 3 m. Eu vreau să văd acel om care încape într-un șanț de 30 cm și se bagă la 3 metri adâncime să scoată pământul cu lopata. Și mi-am dat seama că s-a băgat multă manoperă în deviz ca să poată ascunde alte treburi. Prețul final dovedește că am avut dreptate. Am fost la ședința de consiliu local, unde urma să se aprobe prima propunere de proiect, costul fiind de 423.290 de lei. Informasem deja cei 3 consilieri PNL în calitatea mea de cetățean care mă uit, analizez și fac publice neregulile pe care le întâlnesc în tot ce se întâmplă în Primăria Girov

– Și consilierii cum au reacționat?

La momentul intervenției mele, consilierii locali mi-au spus că nu cred că devizul e dublu, dar eu am insistat să le explic, au înțeles și proiectul a fost retras de pe ordinea de zi. Este și un consilier de la PSD, care e inginer constructor de meserie, s-a uitat și el pe deviz și a spus că i se par prețurile exagerate. Și proiectul a fost amânat, pentru a fi analizate mai bine prețurile. După care s-a organizat o ședință de îndată care s-a anulat în ziua în care trebuia să aibă loc. Ideea este că la acea ședință proiectul avea prețurile unitare modificate, dar prețul total, același. A treia oară, proiectul a  fost propus de o firmă de proiectare, cu o valoare puțin diminuată, dar când a ajuns să fie supus votului, primarul s-a ridicat și a spus că vrea să scoată proiectul respectiv de pe ordinea de zi. L-a amânat încă o dată și a patra oară a venit cu prețul diminuat la jumătate.Fără explicații, probabil că explicațiile au fost că s-a greșit în programul de deviz și atât.

– Ați fost și la acea ședință de consiliu local?

Nu, n-am putut să ajung.

– Dar ați discutat, cu siguranță, cu consilierii. Cineva a cerut explicații pentru această diferență foarte mare între un deviz și altul?

Au cerut explicații, dar așa cum la Primăria Girov nu dă nimeni explicații, nici în cazul  acesta nu s-au dat, doar rămâi cu întrebarea și atât, pentru că nici măcar rubrica ”diverse” nu se mai ia în calcul la ședințele de consiliul local.

– Deci putem considera  că dumneavoastră, în calitate de simplu cetățean, ați reușit să ”salvați” 200.000 de lei din bugetul primăriei?

Așa se pare, dar n-aș fi putut s-o fac singur, sincer vorbind, fără ca 3 din cei 4 consilieri PNL să mă ajute în sensul de a spune că vor face sesizări la organele abilitate mai departe, deci a fost o muncă în echipă, eu, alături de cei 3 colegi de la PNL. Oricum, după cum bine știți, probabil comuna Girov este una din comunele fruntașe la proiecte nerealizate, adică le începem și cheltuim banii,iar la final toate sunt neconforme sau au probleme în a fi recepționate. Ca să nu mai spun că anul trecut și la începutul anului acesta s-au dat deja foarte mulți bani pentru expertizarea canalizării, care este formată din 3 țevi îngropate în pământ și o stație de epurare care nu e conectată la nimic, nici măcar la curent. Dar noi avem canalizare funcțională în documente. Despre asta e vorba și nu văd nicio autoritate că se sesizează. Iar în satul Crăciulești sunt oameni care nu pot primi autorizații de construire pentru casele în care locuiesc, pentru că pe sub casele lor sigur trece rețeaua de canalizare și rețeaua de apă, ceea ce este o absurditate. Nu există la noi în comună așa ceva. În schimb, sunt foarte multe anomalii pe care, repet, nu vine nimeni să le ia la puricat și să vadă ce combinații ascund, ca să mă exprim mai plastic. Știu eu câteva exemple și le voi aduce cât de curând în atenția publică.

Cristina Mircea

N.B. Vasile Ciubotaru, primarul de Girov, a declarat: ”Nu am făcut eu devizul, nu sunt specialist, iar în ședința de consiliu local a intrat cel de 190.000 de lei”.

1 COMENTARIU

  1. In toata tara se fura intens. Nu se mai satura de comisioane. Primarii au ajuns foarte bogati iau comisioane de la proiectanti, de la constructori si de la diriginti de santier. O mare parte -intre 20-40% – din fondurile publice si fondurile europene se duc in buzunarele ministrilor, directorilor, presedintilor de CJ, vicepresedintilor, primarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.