Casa Calistrat Hogaș – închisă pentru public, în vederea renovării

0

Începând de ieri, 5 iulie, Muzeul Memorial Calistrat Hogaș Piatra-Neamț a fost închis pentru public. Urmează ca toate obiectele din interior să fie duse într-un depozit al unei firme private (unde este și patrimoniul Muzeului de istorie) și apoi imobilul să fie predat constructorului care va face lucrările de reabilitare.

Casa a fost construită, cu zidărie de cărămidă și fundații din beton armat, în 1885, iar din 1969 funcționează ca muzeu memorial. Trecerea anilor și devierea traficului greu din cauza lucrărilor care s-au făcut la pasajul din fața primăriei și-au pus amprenta asupra construcției care are diverse fisuri și necesită reparații.

Proiectul de reabilitare, cu finanțare europeană, este în valoare de 2,5 milioane lei, contribuția Consiliului Județean Neamț fiind de 1,2 milioane lei, iar termenul de realizare a proiectului este de 12 luni.

Muzeul Memorial Calistrat Hogaș, care are statut de monument istoric de interes local, este singura construcție din Piatra-Neamț care păstrează arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Scriitorul a locuit mare parte din viață în această casă, dar a murit la Roman. Fiica sa a obținut aprobările necesare, i-a adus trupul la Piatra-Neamț și l-a reînhumat în Cimitirul Eternitatea.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.