Fața jenantă a Zilelor orașului: cabluri, găleți, mizerie și toalete infecte

0

Smart City 2022: scenă impozantă, cu exigențe în materie de lumini și sonorizare, la câteva zeci de metri de zona de ”alimentație publică”, plină de ciuveie, bidoane, cabluri, găleți cu mop, tomberoane. Plus altfel de scene capabile să doboare brusc orice urmă de apetit: un băiat, cu mănuși, să nu se frigă la degete când întoarce carnea pe grătar se duce la toaletă, deschide ușa purtând aceleași mănuși, iese, se duce direct spre grătar și întoarce carnea. Probabil într-un deplin control asupra circuitului bacteriilor în natură. O femeie spală niște blide într-un lighean, în aceeași apă pe toate, și aruncă zoile pe spațiul verde din fața teatrului. Astea sunt condițiile: apă adusă cu bidonul, scurgeri tot la bidon, un amalgam de cabluri izolate pe loc cu un pic de bandă, dacă s-au uzat de la cât a călcat lumea pe ele, găleți murdare cu mop (apa e cu economie), oameni care mișună printre mese cu sacii de gunoi în spate. Cam atât putem!

Vizavi de teatru, în spatele unei alte rulote care oferă ”delicii” de Zilele orașului, o femeie ia apă cu un vas (cu smalțul sărit) dintr-un butoi și o varsă într-o găleată de plastic. Probabil pentru a spăla, ulterior, oalele în care a gătit. E suficient să observi forfota din spatele rulotelor, timp de 10 minute, ca să ai o imagine clară asupra condițiilor de igienă în care se desfășoară sărbătoarea orașului pe partea care ar trebui să conteaze cel mai mult: sănătatea publică. Dar na, dacă tot a trecut pandemia de ce să nu înceapă enterocolita aniversară?

Ar fi interesant de știut dacă vreo distinsă față de prin Primăria Piatra-Neamț ar coborî de pe scena (impecabilă) și s-ar încumeta să mânânce clătite, gogoși, fripturi, mici și cartofi prăjiți. Sau dacă s-ar duce, împinsă de nevoi, la una din cele 10 toalete ecologice (două plasate strategic de o parte și de cealaltă a unei alei, ca să se obișnuiască omul cu ”atmosfera” din start, ghidat de un indicator ”digital” de mare talent). La fel de ofertant este grupul de 4 toalete din zona aferentă sectorului de alimentație publică, în gangul de vizavi de teatru unde este și o capcană dificil de observat: un cablu care atârnă la câțiva centimetri de sol, numai bun pentru împiedicat. În rest, să ne dea Dumnezeu sănătate, că instituțiile care veghează la sănătatea publică și-au luat liber de Zilele orașului! La mulți ani Piatra-Neamț, cu aniversări minim civilizate, organizate în locuri în care să fie posibilă racordarea la apă și la canalizare, unde să nu cadă tencuiala de pe blocuri (din cauza decibelilor) direct pe toaletele îmbibate în mirosuri de ”sărbătoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.