S-au încheiat lucrările de restaurare a Monumentului Eroilor de la Războieni

0

”Acum, obiectivul ce marchează victoria istorică a voievodului Ștefan cel Mare și-a recăpătat valoarea și aspectul autentic, după o ”renovare” nereușită realizată de autoritățile comuniste în anul 1985. Felicitări întregii echipe implicate în acest demers ș, în special, restauratorilor care au lucrat cu răbdare și finețe! Sperăm ca vizitatorii, în drum spre Mănăstirea Războieni, să facă un popas și la acest reper, pentru a păstra un moment de reculegere în memoria vitejilor căzuți în luptă”, este mesajul directoarei Direcției pentru Cultură Neamț, care a participat ieri, 6 iunie, la recepția lucrărilor de restaurare a Monumentului Eroilor căzuți în lupta de Valea Albă, comuna Războieni.

Proiectul de restaurare, în valoare de aproape 400.000 de lei a fost finanțat de AFIR, iar specialiștii în construcții și în monumente l-au apreciat ca fiind bine executat.

”A ieșit frumos, toată lumea din comisia de recepție a apreciat lucrarea, chiar am primit laude. Încă nu mă pot bucura pe deplin, mai am de făcut două trageri de fonduri de la AFIR, dar mă bucur, în primul rând, că ne-am încadrat în timp. Vulturul este o frumusețe, cel puțin așa apreciez eu, a fost făcut după o fotografie de la 1897 și a ieșit minunat, cu drapelul turcesc în gheare și cu semiluna în cap”, a declarat Bogdan Sebastian Țară lungă, primarul de Războieni.

Simultan cu derularea proiectului de restaurare, primăria a amenajat parcul comunal, a nivelat platoul și urmează să monteze bănci în jurul monumentului până în luna iulie, când se va sărbători ziua comunei.

Cristina Mircea

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.