”Dr. Morenciu scria rețete gratuite, scotea medicamentele și le vindea” – farmacist Dumitru Nastasă

2

Arestat pentru 30 de zile, odată cu cele două asistente șefe (Elena Preda și Luminița Rozonschi), dr. Dan Dorin Morenciu a contestat măsura cerând, ca și subalternele sale, să nu fie ținut în celulă pe parcursul anchetei privind corupția de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț. Rămâne de văzut dacă magistrații de la Curtea de Apel Bacău vor admite contestația fomulată de 3 oameni care au organizat un concurs de angajare contra cost.

În contextul scandalului de la Ambulanță, farmacistul toxicolog Dumitru Nastasă – un profesionist remarcabil, care a condus 26 de ani Școala postliceală sanitară din Piatra-Neamț, ne-a declarat, într-un scurt interviu, că a fost pensionat forțat, pentru că uma ca doctorul Morenciu să fie numit în funcția de director al școlii.

– Ați scris într-un mesaj pentru Ziarul Atitudinea de Neamț, că dr. Morenciu a mai fost anchetat acum niște ani, pentru o chestiune în care a învinovățit-o pe asistenta cu care lucra la vremea aceea. Ce s-a întâmplat de fapt?

Eu când am venit în Piatra-Neamț, în 1980, am lucrat la Săvinești, făceam determinări pe la dispensare. Atunci a fost întâmplarea, iar el a declarat că asistenta i-a furat parafa și elibera rețete gratuite, lucru neadevărat. Bineînțeles că, fiind pe vremea lui Ceaușescu, totul s-a mușamalizat dar comportamentul lui anormal de atunci a început și nu știu numai eu chestiunea asta, știu toți foștii mei colegi cu care am lucrat la Sanepid. Scria rețete gratuite, scotea medicamentele și le vindea. Rețetele erau pe numele unor pacienți fictivi sau pe seama unor pacienți care-i erau indicați de către asistentă. În ultimă instanță, s-a demonstrat că ea nu-i sustrăsese parafa, el îi dăduse parafa ca să completeze rețetele.

-Și, în ciuda acestor lucruri, a avut o ascensiune fulminantă ca să spunem așa, a fost director al DSP, a fost membru în consiliile de administrație ale spitalelor din Bisericani și Târgu Neamț și, în ultimul timp manager general la Serviciul Județean de Ambulanță.

Absolut fulminantă, dar să știți că el peste tot pe unde a fost s-a ținut numai de coțcării de genul ăsta, pentru că el nu este profesionist. Eu am coordonat 26 de ani Școala postliceală sanitară și am fost dat afară ca să-l pună pe Morenciu, pentru că el atunci trecea de la un partid la altul și era nevoie de un prost (scuzați-mi expresia) într-un punct de conducere, care să le facă rost de niște valori materiale. El era în cărți, dar până la urmă nu l-au mai pus pe el director. Martor îmi e Dumnezeu că nu era profesionist de nicio culoare. Gândiți-vă numai la un lucru: în două luni de zile de când a fost pus manager la Stația de salvare, el a făcut 40.000 de euro. Eu am lucrat cu el, dar știindu-l și el știindu-mă, se ferea de mine, iar eu îi vorbeam destul de dur. Probabil de asta m-a dat afară după 26 de ani de la înființarea școlii.

– Ce părere aveți acum despre Școala postliceală sanitară, în contextul discuțiilor din spațiul public care o indică drept un fel de zonă crepusculară: poți să nu te duci la cursuri luni de zile și totuși obții diploma de absolvire?

Este foarte mult spus crepusculară, o zonă crepusculară totuși exprimă ceva. Școala asta nu mai exprimă nimic, dar nimic pentru că mai mult de jumătate din profesorii de la școală nu au nicio legătură cu medicina. Vă pot da un exemplu simplu: radiologia este un obiect strict medical și este predată de un profesor de fizică din Inspectoratul Școlar. Unde a văzut el și a interpretat vreodată vreun film medical?

– După părerea dumneavoastră s-ar impune o verificare a cunoștințelor tuturor celor care au absolvit această școală și au fost angajați în sistem în ultimii ani?

Da, în mod cert. Școlile celelalte de la Roman erau un deliciu pe lângă ce este acum în Piatra-Neamț. Eu am fost controlat de minister și niciodată nu mi s-a găsit nimic în neregulă. Până a mă pensiona pe mine, 90% din concursurile care se organizau erau câștigate de la elevii de la ”școala lui Nastasă” că așa i se spunea, dar de atunci nu se mai încadrează nimeni dacă nu are mormanul de euro. Aici s-a ajuns, să se facă angajări pe bani la un serviciu unde omul este la limita dintre viață și moarte și trebuie să știi rapid ce ai de făcut ca să-l salvezi. Iar eu, care făceam școală serioasă, am fost aruncat, pur și simplu, ca să i se facă loc lui Morenciu. Nici la ora actuală nu sunt vindecat de acest lucru.

A consemnat Cristina Mircea

 

2 COMENTARII

  1. Dl Nastasa spune adevarul despre acest pseudo doctor Morenciu, este un adevar pe care il stiu multi care au lucrat si la Savinesti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.