Suspecții în cazul incendiului de la ATI au cerut o expertiză ”în apărare”

0

Ancheta în cazul incendiului din secția ATI a Spitalului Județean Piatra-Neamț mai are doi pași de făcut până la soluționarea dosarului. Ambii constau în expertize, una din ele la cererea unora dintre suspecți, după cum a precizat procurorul Alexandru Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție: ”S-a dispus o nouă expertiză, ca o probă în apărare cerută de o parte din suspecți și a fost admisă această cerere a lor. Unul din procurorii de caz, cu care am discutat, nu a putut să precizeze termenul de soluționare a dosarului, pentru că nu știe ce incidente procedurale mai pot apărea. Oricum termenul de efectuare a acestei expertize este unul foarte scurt. S-a mai dispus și un supliment la o altă expertiză, dar se va face tot în termenul în care se va efectua și expertiza admisă la cererea suspecților, și altceva nu mai este de făcut”.

În singurul comunicat al Parchetului General referitor la incendiul de la spitalul din Piatra-Neamț se preciza că sunt cercetați 11 suspecți  – 10 persoane fizice și persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Este vorba despre toți cei 6 directori interimari pe care i-a avut spitalul în timpul pandemiei, două asistente care au lăsat o candelă aprinsă la căpătâiul unui bolnav aflat în stare terminală, fostul șef al Secției ATI, dr. Liviu Ungureanu și un alt medic din secție, ambii acuzați de favorizarea făptuitorului, fals și uz de fals ”constând în aceea că ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului. Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”.

Cei 6 manageri cercetați în dosar, din care doi au condus spitalul doar câte o săptămână sunt Toader Mocanu, Florin Ionuț Apostoae, Daniela Marcoci, Marius Ghineț, Silviu Verzea și Lucian Micu. Ei sunt acuzați de ucidere și vătămare corporală din culpă pentru că ”nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, după cum susțin procurorii. Aceleași acuzații le sunt aduse și celor două asistente care ”în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu în salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI”.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.