Comuna Hangu rămâne fără primar, Gavril Lupu – condamnat definitiv pentru corupție

0

Primarul Gavril Lupu își va pierde funcția de primar al comunei Hangu, imediat ce prefectul de Neamț va primi documentele necesare de la secretarul primăriei și va emite ordinul de încetare a mandatului. Decizia este determinată de sentința definitivă a Curții de Apel Bacău, pronunțată astăzi, 19 aprilie: ”În temeiul art. 19 şi 404 alin. 1 Cod procedură penală, art. 1357 şi art. 1373 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bucureşti şi obligă pe inculpatul Lupu Gavril să plătească acestei părţi civile, în solidar cu partea responsabilă civilmente Comuna Hangu, judeţul Neamţ, sumele de 304.474,96 lei, respectiv 193.149,28 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal, conform prevederilor art. 173 alin. 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, începând cu momentul efectuării fiecărei plăţi. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”.

Celelalte dispoziții ale sentinței prevăd o condamnare la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni, pentru fapăte de corupție. Gavril Lupu a fost acuzat de procurorii DNA Bacău de comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În perioada 2009 – 2010, inculpatul Lupu Gavril a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate. Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice. Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei.
În cauză A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 1.053.928 lei.
În cauză s-a dispus indisponibilizarea, prin aplicarea sechestrului asigurator, asupra unui teren ce aparține inculpatului Lupu Gavril
”, se arată în comunicatul DNA din 2018, când Gavril Lupu a fost trimis în judecată.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.