Lista proiectelor finanțate de Primăria Piatra Neamț cu 700.000 de lei

0

A fost finalizată jurizarea proiectelor înscrise la sesiunea din acest an a concursului de proiecte cu finanțări nerambursabile acordate în baza Legii 350/2005. În acest an, Primăria Piatra-Neamț va finanța activități non-profit de interes local cu o valoare totală de 700.000 de lei, acordând câte 350.000 lei pentru fiecare din cele două categorii de concurs respectiv „Acțiunile comunității” și „Activități sportive de utilitate publică.”

Pentru această sesiune de finanțare au fost depuse 35 de proiecte, din care 21 la categoria „Acțiunile comunității” (din care unul neconform) și 14 la categoria „Activități Sportive de Utilitate Publică”. În urma analizei proiectelor, Comisia de evaluare și selecționare formată din 7 consilieri locali s-a pronunțat în unanimitate în favoarea celor 28 de proiecte desemnate câștigătoare. Au fost selectate acele propuneri cu un important impact în comunitate, care au demonstrat originalitate și de care vor beneficia categorii sociale și de vârstă diverse.

„În acest an am majorat cu aproximativ 40% suma bugetată pentru finanțările nerambursabile acordate prin Legea 350/2005 pentru că ne dorim să susținem inițiativele locale. Mulțumim tuturor celor care au pregătit proiectele și care depun eforturi pentru rezolvarea unor probleme ale comunității, pentru sprijinirea semenilor sau promovarea orașului” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Vor fi finanțate evenimente, proiecte cu caracter social, activități artistice, sportive și culturale. Acordarea finanțării va fi supusă aprobării Consiliului Local în ședința ordinară din data de 28 aprilie.

Proiectele câștigătoare și descrierea acestora se regăsesc în tabelul anexat.

 

ACȚIUNILE COMUNITĂȚII – 350.000 lei

Nr. crt. Nume aplicant Titlul proiectului Suma solicitată și rezumatul acțiunilor propuse
1. Clubul Eco-Turistic „Dr.Ghe. Iacomi” Micul ecologist Suma solicitată este de 4.000 lei, iar contribuția proprie este de 1.320 lei. Este un proiect de educație de mediu și de protecție a mediului, grupul țintă il reprezintă peste 40 de adolescenți cu preocupări de protecție a mediului, precum și un grup de copii defavorizați, care vor participa la o tabără, la acțiuni de ecologizare, drumeții și ateliere de lucru distractive și de socializare. Suma aprobată: 4000 lei.
2. Asociația Alternative pentru Fiecare “Strategii de combatere a excluziunii sociale a persoanelor aflate în dificultate” Suma solicitată este de 10.200 lei, contribuția proprie este de 2060 lei , iar grupul țintă este reprezentat de 30 de membri ai asociației, persoane aflate în dificultate, cu venituri modeste, care vor beneficia de 30 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă, precum și de un ajutor financiar, reprezentând premii în bani obținuți în urma unor concursuri pe teme de igienă personală si nutrițională, precum și vizita la 3 muzee. Suma aprobată: 7000 lei.
3. Asociația “Sânzienele Nemțene” Spectacol, lansare oficială grup vocal „Sânzienele”- lansare CD Suma solicitată este de 13.200 lei, iar contribuția proprie este de 3.000 lei. Grupul vocal „Sânzienele”, format din 4 tinere din Piatra-Neamț, propune un eveniment care să aibă loc în perioada Zilelor Orașului, pe 24 iunie, într-un cadru care să aibă caracterul unei șezători organizate de sărbătoarea Sânzienelor/Ziua iei (va fi și expoziție de ii tradiționale). Totodată se va organiza un spectacol de folclor care va avea între invitați și artiști consacrați, în care grupul vocal să aibă lansarea oficială în Piatra-Neamț și să lanseze și CD-ul cu piesele cântate. Se vor oferi CD-uri cu autograf celor prezenți. Suma aprobată: 10 000 lei.
4. Fundația Outsider Art Joc și culoare în orașul meu Suma solicitată este de 45.900 lei, iar contribuția beneficiarului este de 5.100 lei. Proiectul presupune continuarea picturii murale pe zidurile Stadionului Municipal, realizarea a 10 picto-obiecte și a unei sculpturi de mari dimensiuni pentru a fi expuse în spații publice, de către diverși membrii ai comunității sub îndrumarea artistului Laurențiu Dimișcă. Suma aprobată: 15 000 lei.
5. Asociația de părinți Petru Rareș Piatra-Neamț Școala de vară de diplomație la Colegiul Național “Petru Rareș” –ediția 1 Suma solicitată este de 15.000 lei, contribuția proprie este de 2.000 lei, iar proiectul presupune organizarea unei școli de vară pe teme de diplomație, pentru elevii Colegiului Național Petru-Rareș. Specialiști în diplomație și relații internaționale, reprezentanți ai Institutului Diplomatic Român și ai unor ministere vor oferi elevilor interesați de o carieră în diplomație informațiile necesare, care nu se regăsesc în programa școlară. Școala de vară se va încheia cu un târg de promovare a comunității locale și un concurs de discursuri. Suma aprobată: 10 000 lei.
6. Fundația Ileana Reabilitarea și mentenanța traseului montan de biciclete  Downhill Cozla Suma solicitată este de 23.000 lei, iar contribuția beneficiarului de 6.300 lei.  Proiectul are ca scop principal refacerea, recondiționarea și semnalizarea traseului de downhill existent pe Muntele Cozla, cu material și echipamente specifice, pentru atragerealocalnicilor și turiștilor pe întreaga perioadă a anului. Traseul are o lungime de aprox. 2 km. Suma aprobată: 20 000 lei.
7. Camera de Comerț și Industrie Neamț Târgul de carte LIBRIS 2021 – ediția a XII-a, Motto: „Cumpără o carte-Citește – Donează o carte” Suma solicitată este de 65.000 lei, iar contribuția proprie este de 10.000 lei. Proiectul se va desfășura în perioada 15-18 septembrie 2022. Se dorește a fi un eveniment de amploare, cu 3 conferințe pe teme actuale, lansări de carte, sesiuni de autografe, simpozioane, seri de lectură și poezie. Suma aprobată: 22 000 lei.
8. Asociația de Dezvoltare Socială Catharsis Festivalul de film pentru copii și tineret -ediția I- Suma solicitată este de 30.000 lei, iar contribuția proprie este de 3.660 lei. Asociația își propune să realizeze un eveniment –atât pentru adulți cât și pentru copii în perioada 4-5 iunie, în centrul orașului, cu proiecții de film. Se vor face vizionări de filme consacrate ale cinematografiei românești cu scopul de a educa adulții spre arta cinematografică de calitate și spectacole cu o trupă de teatru muzical pentru copii, care va aborda teme educative, cu scopul de a le forma simțul artistic. Copiii prezenți vor primi baloane și dulciuri. Suma aprobată: 30 000 lei.
 

9.

 

Asociația de sprijin a persoanelor cu nevoi speciale – Luceafărul Neamț

 

Pași spre un viitor incluziv

 

Suma solicitată este de 53.100 lei, iar contribuția proprie este de 6.218,40 lei. Proiectul se adresează copiilor cu CES și tinerilor cu dizabilități din cadrul asociației și părinților acestora. Scopul este dezvoltarea abilităților practice, sociale și emoționale ale copiilor și tinerilor cu dizabilități, ca fundament pentru o mai bună integrare socială, prin participarea la terapii specfice și consiliere de specialitate pentru părinți. Copiii vor beneficia de terapie prin artă, prin joc, meloterapie, terapie vibrațională, kinetoterapie, teatru, înot, fitness și dans. Suma aprobată: 53 000 lei.

10. Asociația Children Forever Festivalul Internațional de Muzică pentru Copii și Tineret „Cântec de stea” – Piatra-Neamț 2022, a XI-a ediție și acțiunea conexă a festivalului: Concurs de artă fotografică „Piatra-Neamț Stațiune Turistică” , a VIII-a ediție, 8-11 decembrie 2022 Suma solicitată este de 19.850 lei, iar contribuția proprie de 1.985 lei. Festivalul Internațional de Muzică pentru Copii și Tineret „Cântec de stea” – ediția a XI-a este un festival cu tradiție la Piatra-Neamț care se desfășoară în fiecare an la începutul lunii decembrie și care are o latură de interpretare muzicală și o componentă de expoziție fotografică. A beneficiat an de an de finanțare din partea municipalității. Este transmis on line și pe Radio Iași. Vor fi două zile de concurs de interpretare și un spectacol de gală în a treia zi, iar juriul va fi format din personalități ale vieții culturale și mass-media. Suma aprobată: 16 500 lei.
11. Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu „Piatra-Neamț citește-proiect de încurajare a lecturii” Suma solicitată este de 100.000 lei, iar contribuția beneficiarului este de 23.470 lei. Asociația Culturală Ludmia Vidrașcu este o asociație din București, care în parteneriat cu Editura Litera, cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț și cu sprijinul logistic al primăriei Piatra-Neamț, desfășoară deja o acțiune prin care să identifice nivelul de cultură și de lectură  al elevilor pietreni. Prin acest proiect digital de încurajare a lecturii, solicită finanțare pentru accesul la o platformă a asociației, cu peste 2.000 de cărți în format electronic, pentru toți copiii de gimnaziu din municipiul Piatra-Neamț. Suma aprobată: 50 000 lei.
12. Asociația Uniunea Artiștilor Plastici din România-filiala Neamț Artă plastică nemțeană Suma solicitată este de 20.000 lei, iar contribuția proprie de 2.400 lei. Proiectul presupune realizarea a două evenimente culturale cu tradiție, Orașul Artiștilor și Salonul de iarnă, expozițiiile urmând să aibă  loc la Galeriile Lascăr Vorel din Piatra –Neamț, în luna iunie și la începutul lunii decembrie. Vor expune artiști pietreni consacrați și tinere talente. Suma aprobată: 14 000 lei.
13. Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț Mentenanța și buna funcționare a Gărzii de Onoare la Curtea Domnească Suma solicitată este de 37.045 lei, iar contribuția proprie este de 4.500 lei. Proiectul reprezintă o continuare a celui de anul trecut care a avut ca scop înființarea Gărzii de onoare la Curtea Domnească – mai exact se va ocupa de achiziționarea vestimentație de vară a Gărzii de onoare-12 curteni, 12 stegari, 1 căpitan și un vornic (curtenii lui Ștefan cel Mare) și recondiționarea echipamentelor specifice. Garda de onoare va putea participa oricând la evenimente locale și este formată din voluntari pregățiti special în acest scop, respectiv elevi de gimnaziu și de liceu. Suma aprobată: 37 000 lei.
14. Asociația  „Veronica Filip” Festivalul internațional de arte “Muguri de lumină” 3-5 iunie 2022, ediția a IV-a Suma solicitată este de 17.300 lei, iar contribuția proprie este de 10.900 lei. Festivalul concurs se va desfășura la sala Calistrat Hogaș, pe o perioadă de trei zile și va avea 10 secțiuni (muzică ușoară, muzică populară, grupuri, tribut unui artist, artă fotografică, etc).  Caracterul unic al acestui eveniment cultural este dat de faptul că promovează toleranța – alătură pe scenă copii și tineri cu autism sau sindrom Down și copii cu o dezvoltare neuropsihică normală. Totodată, la una din secțiunile festivalului copiii vor urca pe scenă și vor cânta alături de un părinte, pentru ca și adultul să poată simți emoțiile copilului. Invitați speciali la manifestare vor fi vârstnicii de la centrul social Pietricica. Suma aprobată: 14 500.

 

15. Asociația Kutuma Festivalul de film “Filmul de Piatra 14” Suma solicitată este de 65.000 lei, contribuția proprie de 10.000 lei, iar din sponsorizări se vor strânge 55.000 lei. Festivalul de film inițiat de regizorul Andrei Dăscălescu aflat la ediția 14, se va desfășura între 7 si 10 iulie și va cuprinde mai multe evenimente. Între acestea se vor număra o competiție de film scurt pentru tinerii cineaști din România și Republica Moldova, proiecții de film pentru publicul larg, la Curtea Domnească și în curtea Muzeului Memorial C. Hogaș, masterclass-uri și workshopuri la Rubik Hub. În Ștrandul Tineretului se vor organiza concerte, invitați fiind artiști de talie națională. Evenimentele vor fi organizate cu ajutorul mai multor voluntari – promovarea voluntariatului fiind un obiectiv secundar al festivalului. Suma aprobată: 47 000 lei.

 

 ACTIVITĂȚI SPORTIVE DE UTILITATE PUBLICĂ – 350.000 lei

Nr.

crt.

Nume aplicant Titlul proiectului Suma solicitată și rezumatul acțiunilor propuse
1. Asociația  Club Sportiv Orhideea Campionatul Național pe echipe Seniori/Superseniori, Promovarea tenisului și Turnee Cupa Municipiului Piatra-Neamț Suma solicitată este de 29.600 lei, iar contribuția proprie de 3.400 lei. Proiectul are trei subproiecte  (Campionatul Național pe echipe Seniori/Superseniori, Promovarea tenisului și Turnee Cupa Municipiului Piatra-Neamț) ce se vor desfășura în Baza sportivă a clubului Orhideea, Baza Ceahlăul și în centrul orașului. Se adresează copiilor care doresc să fie inițiați în sportul alb, copiilor care deja practică tenisul în Piatra-Neamț și în zona Moldovei și sportivilor profesioniști, dar și publicului spectator. Suma aprobată: 8000 lei.
2. Handbal Club Feminin

Piatra-Neamț

Participarea HCF Piatra-Neamț în Campionat Divizia A de Handbal Feminin – Retur 2021-2022 și Tur 2022 precum și reprezentarea orașului Piatra-Neamț la nivel local și național (si internațional dacă este cazul) Suma solicitată este de 85.500 lei, iar contribuția proprie este de 9.500 lei. Echipa feminină de handbal a orașului  a beneficiat mereu de susținerea municipalității pietrene, pentru activități curente de pregătire sportivă, refacere fizică și pentru participarea în competiții  la nivel național liga a II-a, unde reprezintă municipiul Piatra-Neamț. Suma aprobată: 50 000 lei.
3. Asociația Județeană de Șah Neamț Cupa orașului Piatra-Neamț ediția a X-a, Memorialul Mihai Molodoi –  ediția a XIII-a Suma solicitată este 35.068 lei, iar contribuția proprie de 4.600 lei. Proiectul presupune desfășurarea a două competiții de șah, Cupa orașului Piatra-Neamț ediția a X-a (în perioada Zilelor Orașului) și Memorialul Mihai Molodoi- ediția a XIII-a, (în luna septembrie), ambele cu tradiție în Piatra-Neamț. Suma aprobată: 24 000 lei.
4.  

Asociația Club Sportiv “Petras” Neamț

Participarea ACS „Petras” Piatra-Neamț în campionatul național al României U12-U13 M-2022 și reprezentarea orașului Piatra-Neamț la nivel local și național Suma solicitată este de 20.000 lei, iar contribuția proprie 5.000 lei. Clubul solicită finanțare pentru susținerea sportivilor de 12-13 ani care practică baschetul, pentru participarea la Turneul Național de calificare, conform grupei lor de vârstă, care va avea loc la Constanța în perioada 19.06-02.07.2022. În urma participării la acest campionat, clubul are obligația prin regulamentul competiției să se însctie și în campionatul de anul viitor. Suma aprobată: 9500 lei.
5. Clubul de Dans Sportiv LIA Art Piatra-Neamț Pregătire sportivă și Gala Lia Art –    ediția a VI-a Suma solicitată este de 18.000 lei, iar contribuția proprie de 2.000 lei. Proiectul presupune susținerea financiară a Clubului de dans în vederea pregătirii sportive continue și participarea la competiții de profil, precum și organizarea în luna decembrie a unui spectacol de gală, cu participarea publicului de toate vârstele. Suma aprobată: 9000 lei.
6. Asociația Județeană de Atletism Neamț Participarea la Campionatul Național al juniorilor 2, în vederea obținerii baremurilor de calificare ale atleților noștri la competițiile internaționale din anul 2022 Suma solicitată este de 10.800 lei, iar contribuția proprie de 1.200 lei. Proiectul presupune susținerea financiară a atleților pietreni, juniorilor 2, născuți în anul 2005 și mai mici, cu rezultate deosebite, componenți ai lotului national de atletism, pentru a participa la Campionatul Național de la Pitești. Suma aprobată: 9500 lei.
7. Fundația Ileana Tare ca piatra 17 Suma solicitată este de 30.000 lei, iar contribuția proprie este de 17.900 lei. Evenimentul „Tare ca piatra” este unul de tradiție, ajuns la ediția 17, care are  participanți de toate vârstele. Este singurul concurs de Downhill din România organizat în anul 2022, pe platoul Cozla. Evenimentul are și o componentă artistică, o petrecere în aer liber, cu artiști și DJ, organizată în Ștrandul municipal, pentru participanți și pentru publicul larg. Suma aprobată: 22 000 lei.
8. Asociația Sportivă Handbal Club Pietricica Neamț Piatra-Neamț din nou pe harta handbalului românesc – Cantonament precompetițional și participarea în Divizia A de Handbal Masculin Suma solicitată este de 46.368  lei, iar contribuția proprie este de 5.152 lei. Proiectul presupune susținerea financiară a unei echipe de handbal masculin, formată în totalitate din sportivi din Piatra-Neamț, foști campioni naționali la diferite categorii de vârstă, care evoluează în Divizia A, seria A, pentru a participa în competiții conform programului FRH. Suma aprobată: 46 000 lei.
9. Asociația Club Sportiv Municipal Ceahlăul

Piatra-Neamț

Un nou început pentru fotbal în municipiul Piatra-Neamț Suma solicitată este de 98.000 lei, iar contribuția proprie de 11.000 lei. PENTRU O PERIOADĂ DE 3 LUNI. Clubul Sportiv Municipal Ceahlăul activează în liga a 3-a de fotbal și are ca scop pregătirea sportivă, valorificarea potențialului jucătorilor și participarea la competiții în vederea clasării pe Locul I, Liga a 3-a seria I,  organizată de Federația Română de Fotbal. Suma aprobată: 54 000 lei.
10. Asociația Club Sportiv Futsal Piatra-Neamț Piatra-Neamț reprezentat cu success de Futsal Ceahlăul pe harta fotbalului în sală la nivel național și internațional Suma solicitată este de 53.900 lei, iar contribuția proprie de 11.300 lei. Clubul Futsal Ceahlăul participă cu echipe de juniori și seniori în competițiile naționale de profil, Liga II, organizate la nivelul federației precum și în partide amicale de pregătire tehnică, unde reprezintă municipiul Piatra-Neamț.  Obiectivul este clasarea pe unul din primele 8 locuri în Liga 2 în sezonul 2022-2023. Suma aprobată: 26 500 lei.
11. Asociația Sport Natura Concursul de alergare montană Semimaraton Curtea Domnească, Piatra-Neamț, ediția a VI-a Suma solicitată este de 15.870 lei, iar contribuția proprie este de 7.250 lei. Asociația Sport Natura propune un eveniment dedicat sportului de masă care să angreneze un număr minim de 170 de participanți de toate vârstele și aproximativ 30 de voluntari. Concursul de alergare montană Semimaraton Curtea Domnească va cuprinde trei probe care se vor desfășura simultan, în data de 16 octombrie, pe o lungime de 21 de km, cu startul în Piața Ștefan ce Mare, urcare pe Muntele Cozla și Dealul Cârlomanu și întoarcere pe diferite trasee. Suma aprobată: 13 500 lei.
12. Asociația Club Sportiv Delmadi Înotul pentru toți Suma solicitată este de 31.500 lei, iar contribuția proprie de 3.500 lei. Grupul țintă îl reprezintă 150 de persoane, copii și adulți, care vor participa la două antrenamente de înot, de Paști și de Crăciun, fiecare cu o durată de 2 săptămâni, în cadrul complexului Delmadi. Suma aprobată: 9000 lei.

 

13. Asociația Club Sportiv Ray’s Dance Romanian Dance Festival, ediția a III-a,

Ray’s Dance Festival, ediția a IV-a

Suma solicitată este de 127.000 lei, iar contribuția proprie de 15.300 lei.  Asociația Club Sportiv Ray’s Dance solicită sprijinul municipalității pietrene pentru organizarea unui eveniment sportiv-spectacol de anvergură, în perioada 3-17 octombrie 2022, la sala Polivalentă din Piatra-Neamț, similar cu cele organizate în anii trecuți. Evenimentul are impact mediatic datorită participării internaționale a aproximativ 450 de sportivi cu vârste cuprinse între 4 și 19 ani și a peste 1000 de spectatori. Suma aprobată: 69 000 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.