Un râs a atacat animalele dintr-o gospodărie din Ceahlău

0

Animalele din gospodăria doctorului veterinar din comuna Ceahlău au fost atacate de un râs, acum două nopți, iar un țap din rasa alpin francez a fost omorât. Astăzi, 7 aprilie, o comisie s-a deplasat la fața locului și a decis că proprietarul trebuie despăgubit cu 1500 de lei – prețul pieței pentru țapul ucis.

Râsul a venit chiar în mijlocul satului și a atacat. Turma era chiar în spatele casei proprietarului, erau și ieduți și miei, dar cred că țapul, fruntașul turmei, a încercat să apere și râsul l-a prins de gât, l-a sfâșiat și, după ce-a căzut, i-a mâncat un picior. Era un țap de rasă foarte frumos. Nu știm ce s-a întâmplat, s-o fi mărit efectivul de râțși, dar am mai avut atacuri de râși, tot în centrul comunei, tot în primăvară, au omorât 3 miei și au mâncat din ei. Râsul atacă la gât și nu se lasă până nu cade animalul jos, îl rupe și așteaptă să-și facă efectul hemoragia. Acum câțiva ani, un râs a atacat o vacă, chiar am avut destule probleme cu râșii”, ne-a declarat Robert Savin, preprezentantul Primăriei Ceahlău în comisie.

Obișnuiți cu atacurile animalelor sălbatice (în special ale urșilor pe la stâni), localnicii știu deja procedura, anunță imediat, depun plângere, nu mișcă nimic de la fața locului, așteaptă să vină comisia să constate pagubele și pe urmă tot așteaptă, câteva luni, până primesc banii. Că așa sunt termenele stabilite de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, din primăvară până-n toamnă…

C.M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.