Doctorițele din Tașca și Țibucani vor scăpa de arest preventiv, cu interdicția de a profesa

0

Tribunalul Neamț a decis astăzi, 7 aprilie, să înlocuiască arestul preventiv cu alte măsuri pentru cele 5 persoane anchetate, din luna ianuarie, pentru mită, trafic de influență și fals informativ în dosarul vaccinărilor fictive. Este vorba despre Archir Dragoș, Zabulic Aida, Bejan Daniela, Macovei Cristina Lucia (medic la Tașca) și Alungulesei Adina (medic la Țibucani).

Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ de înlocuire a măsurii arestării preventive a inculpaţilor A. D., Z. A., B. D. şi M. C.-L. cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, respectiv, de înlocuire a măsurii preventive a arestării dispusă faţă de inculpata A. A.cu măsura preventivă a controlului judiciar”, se arată în minuta ședinței.

În consecință, primii 4 inculpați vor fi arestați la domiciliu următoarele 30 de zile, iar instanța le-a atras atenția că ”se consideră infracţiune de evadare încălcarea obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legiisă se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, după caz, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi”. În plus, nu au voie să comunice între ei și nici cu alte persoane desemnate de judecător, iar doctorițele Daniela Bejan și Cristina Macovei nu au voie să-și exercite profesia.

Doctorița Adina Alungulesei a fost plasată sub control judiciar 60 de zile, timp în care trebuie să respecte mai multe obligații: ”a) să se prezinte la organul de urmărire penală, după caz, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În temeiul art. 215 alin.2 C.p.p., pe durata controlului judiciar, inculpata are următoarele obligaţii: – de a nu depăşi teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, după caz, a judecătorului de camera preliminară sau a instanţei de judecată. – de a nu comunica direct sau indirect, pe nici o cale cu inculpaţii A. D., B. D., M. C.-L., Z. A., B. E., cu toţi suspecţii menţionaţi mai sus şi în legătură cu care li s-a interzis şi celorlalţi inculpaţi să ia legătura, precum şi cu numiţii……. – de a nu exercita profesia de medic pe parcursul măsurii preventive a controlului judiciar”.

Hotărârea Tribunalului poate fi atacată în termen de 48 de ore de la comunicare, iar dacă nimeni nu o contestă, devine definitivă.

Anchetatorii care instrumentează dosarul, susțin că este vorba despre  certificate de vaccinare false, vândute pe sume între 100 și 250 de euro. De pe urma acestei ”îndeletniciri” suspecții au reușit să strângă 120.000 de euro, bani care au fost ridicați în timpul celor 25 de percheziții desfășurate în ziua de 12 ianuarie.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.