Proiect: o construcție de 2 milioane de euro în vârful muntelui Ceahlău

2

Pe platoul din vârful masivului Ceahlău, în apropierea Cabanei Dochia, urmează să fie construit un centru de management al ariilor protejate, în valoare de circa două milioane de euro. Până la ridicarea construcției, care va avea cel puțin 250 mp (sunt două variante în lucru) consilierii județeni trebuie să aprobe documentația tehnico-econimică în ședința de pe 26 ianuarie.

Se aprobă documentația tehnico-economică (faza SF) aferentă obiectivului de investiții de interes public județean ”Îmbunătățirea stării de conservare a habitatelor de interes comunitar din Parcul Național Ceahlău prin implementarea de măsuri adecvate”, cu o valoare estimată de 10.878.182,65 lei (inclusiv TVA) din care construcții-montaj în sumă de 7.614.276,88 lei (inclusiv TVA) și o durată de execuție estimată de 30 de luni, conform anexei nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, scrie în proiectul de hotărâre.

Necesitatea construcției este explicată în studiul de fezabilitate: ”De-a lungul ultimilor ani, în Masivul Ceahlău s-au întreprins Iucrări ample de construcție care au vizat creșterea facilităților turistice și simultan creșterea siguranței și securității traficului turistic și traficului montan. Cu toate acestea însă, media matematică a accidentelor montane s-a păstrat constantă și se situează în jurul valorilor de 42 de cazuri grave, 58 de cazuri asistate, 32 de intervenții recuperare rătăciți și 2 cazuri mortale pe an. Dat fiind faptul că vorbim despre o arie naturală protejată, intervenția acestor persoane este extrem de importantă. În aria lor de competență, rangerii oferă turiștilor informații și ghidaj pe trasee, educă și îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor și a altor dotari turistice. Rangerii monitorizeaza populatiile de animale sălbatice, starea habitatelor, verifică și sancționează, dacă este cazul, nerespectarea legislației din aria protejată. În momentul de față accesul în această zonă se face exclusiv pe potecile și traseele existente în Parcul Național Ceahlău sau cu ajutorul elicopterului, existând un heliport lângă Cabana Dochia. Prezența acestor persoane într-un loc special amenajat ar reduce timpul necesar pentru intervenții și ar ajuta la o mai bună aplicare a măsurilor menite să protejeze biodiversitatea”.

Argumentul cel mai important este că nu există Iocuri de cazare pentru personalul administrației PNC, în zona platoului de pe masivul Ceahlău, rangerii parcului având ”o prezență mai degrabă sporadică și înnoptând la cabana meteo pe baza unui acord incheiat”.

În scenariul cel mai simplu, clădirea va fi din beton armat, cu pereții finisați la exterior cu piatră naturală, și va avea sală de ședințe, sală de studiu, sală de mese, hol, spațiu tehnic, chicinetă și 5 camere.

Cristina Mircea

 

2 COMENTARII

 1. Prezenta sporadica a angajatilor parcului este arhicunoscuta de iubitorii muntelui si nu prea are lagatura cu spatiile si posibilitatile de cazare ci mai degraba cu linia manageriala care pune incasarile zilnice mai presus de orice alta activitate.
  Acum doi ani in urma mai multor critici referitoare la faptul ca agentii fac numai activitate de taxare, conducerea a achizitionat mai multe aparate de taxat automate . Rezultatul e de-a dreptul hilar, acun poti plati biletul la aparat sau la aceiasi agenti de teren denumit impropriu rangeri .
  Cert este ca in Ceahlau este un haos turistic , zonele protejate sunt devastate de turismul necontrolat iar administratia este depasita de situatie . O sa rezolve inca un mega sediu aceste probleme ?

 2. Mai rar am vazut asa o bolmojeala facuta parca anume ca sa nu inteleaga nimeni nimic si proiectele aberanta sa para chiar de utilitate.
  Titlul si destinatia este pentru conservarea habitatelor, deci clar institutia beneficiara a betoanelor armate este Diractia Parcului Ceahlau. In expunerea de motive insa ( accidente , siguranta turistilor etc) este
  „cristal clear” ca e vorba de Serviciul Salvamont , care serviciu are deja o baza la Dochia .
  Se mai aminteste vag de rangerii care monitorizeza animalele salbatice ( alea cu doua picioare de la punctele de taxare si singura activitate notabila) pe urma o dau iar stimabilii cu traseele turistice care este in atributia legala si administratia salvamontului . Deci stimata redactie , pana la urma cine este beneficiarul viitoarelor betoane armate din varful muntelui?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.