Critici la adresa IGPR: ”Ajunge eroul zilei un polițist care a scos o pisicuță de sub capota unei mașini”

0

Noua strategie de imagine a Poliției Române se bazează pe evidențierea feței umane a sistemului, scop în care comunicatele sobre de pe pagina de Facebook au fost înlocuite cu îndemnuri amicale la prudență în trafic, de exemplu, dar și cu o sumedenie de fapte de ”eroism” pe care oamenii obișnuiți le fac în fiecare zi. Să scoți un pui de pisică de sub capota unei mașini și să ajuți o bătrână să treacă strada nu sunt chiar genul de realizări care ar trebui evidențiate de o instituție al cărei principal obiectiv este siguranța publică. De altfel, oamenii le-au și sancționat prin comentarii acide. Bunăoară, la o postare despre mascații din Ilfov care au intrat în casa unei bătrâne care căzuse și se afla în stare de inconștiență, cineva a replicat  ”Mâine apare în presă: Procurorii magistrați au descins în locuința unei bătrâne pe care au salvat-o de la moarte”.

E adevărat, stilul uman, colorat și aproape duios atrage și multe felicitări, dar această abundență de ”fapte bune” nu creionează nicidecum imaginea unei instituții care se luptă cu interlopii, cu mafia lemnului și cu traficanții de droguri. Este extraordinar că un polițist ajută un bătrân să traverseze strada sau salvează un animal, dar numai goana după imagine explică faptul că mereu este cineva prin preajmă care să facă o fotografie reușită și compatibilă cu pagina de Facebook a instituției. Oare întâmplător?

Sindicatul Diamantul crede că nu și critică acid responsabilii cu relațiile publice din IGPR și MAI: ”Au lepădat stilul sobru, specific odinioară, al unor comunicate seci, telegrafice. Probabil, au renunțat și la oamenii din spatele lor, pe care nu i-aș simți în stare să exceleze în extrema cealaltă. Pentru asta îți trebuie oarecare imaginație victimizantă și minime înclinații colorate.

Prin urmare, a intrat la butoanele PR-ului o gașcă de trepăduși cu o nouă viziune ceva mai umană – nu știu de ce voiam să spun ”feminină” – a poliției. Și uite așa, ajunge eroul zilei un polițist care a scos o pisicuță de sub capota mașinii unei doamne! Absolut întâmplător – dar foarte întâmplător – se nimerește o bătrânică debusolată, numai bună să-i sară în ajutor un june polițist/pompier să o treacă strada. Și totul, bineînțeles se filmează, întâmplător desigur.

Showul cu coloanele mașinilor de poliție venite să îl felicite pe un puști preșcolar ce vrea sa se facă polițist, a prins deja și în alte județe. Desigur, mai sunt și acolo beizadele, că doar nu vă închipuiți că oricine pocnește din degete și îi face odraslei o surpriză cu o duzină de polițiști zâmbăreți în poartă!

Dar priviți textele, cum îmbracă același calapod: un mise en plase cu decor ieftin, banal pentru un personaj – obligatoriu fără draci pe minister și IGPR – obișnuit… brusc, se umflă orezul pe el și, pam: scoate iepurașul din joben! E clar că pentru indivizi care nu prea au mirosit ce inseamnă investigația, cunoașterea mediului infracțional, suma activităților calificate, lucrurile par… cam în nuanțele descrise de ei. De-a dreptul penibile apar ”glumițele” amenințătoare ale acestora cu mascații ori polițiști. Sunt naive, dezumflate și trezesc exact o reacție contrară așteptărilor.

Oricât ar părea de ciudat, MAI și IGPR au nevoie disperată de asemenea episoade. Sunt ca o gură de oxigen și mai rarefiază din postările în care orice apariție a ministrului ori a conducerii se lasă destul de șifonată. Apar tot mai multe comentarii ale personalului MAI revendicând drepturi salariale. Se vede că nu prea-i lasă mâna să plătească o armată de vietnamezi pentru like-uri, după modelul lui Cîțu! Și ca să nu înjure lumea toată ziua, mai scot câte o flașnetă, gata să frângă inimile unora mai slabi cu duhul.

N-am văzut o reacţie pe pagina lor – şi nici a căţelului de curte CNP (apropo, mai sunteţi încă membri la CNP?) – legat de protestul din 23 decembrie, de motivele ce ne-au scos în stradă ori despre problemele din sistem. Din afară, urmărindu-i, îţi dau senzaţia unei fericiri proletcultiste de acum vreo trei decenii trecute!

Într-un cuvânt, judecându-le stilul, MAI-ul ne vrea/ne crede proşti şi îşi adoptă discursul pe nivelul auditoriului. Ciudat sau nu, au parte şi de o mână de likeri care chiar pun boticul.

Vitalie Josanu

Prim-vicepreședinte SPRD”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.