Potecile muntelui Ceahlău – parcări ”autorizate” de administrația parcului

4

Parcul Național Ceahlău este, teoretic, o arie protejată, care nu poate fi lăsată la bunul simț al turiștilor și nici la mâna comunităților locale din proximitatea muntelui Ceahlău. Tocmai de aceea există o direcție de administrare a parcului, există rangeri, există un plan de management și.. există reguli începând de la cele de acces, până la interzicerea aprinderii focului sau a campării în afara zonelor autorizate. La capitolul ”activități interzise” figurează și accesul motorizat în parc. Teoretic, pentru ca practic, pe grupurile publice de amatori de drumeții pe munte, nu neapărat toți și iubitori de munte, se discută și se dau sfaturi despre zonele prin care se poate ajunge cu mașina în Parcul Național Ceahlău. Și, apropo de bunul simț, puține opinii sunt împotriva acestei idei, cu accente ironice vizavi de asfaltarea traseelor și montarea unei pompe de benzină la Dochia. Majoritatea oamenilor, simțitori de altfel, așază partea practică mai presus de ideea de conservare a rezervației: ”Un traseu scurt către punctele de interes (vf. Toaca, mănăstire sau Cabana Dochia) favorizează și persoanele în vârstă sau cu mai puțină pregătire fizică, care își doresc să ajungă în zonă. Merită și ele să trăiască sentimentul de bucurie și satisfacție și la fața locului nu doar din poze! Este adevărat că lipsa de educație și comportamentul necivilizat deranjează foarte mult, dar sunt și oameni cu o etică a muntelui, care merită să vadă aceste locuri”.

În fața unor astfel de argumente, cei care pledează pentru drumeția clasică la pas, cu rucsacul în spate, în liniștea naturii, fără zgomot de motoare, nu au prea mult succes. Și până la urmă, ascensiunea pe Ceahlău se reduce la o chestiune de opțiune personală. Face fiecare exact așa cum vrea. Bariera de la Stănile, care ar trebui să interzică accesul mai sus de schit, este deschisă, iar la intrarea pe Bistra Mică, Administrația Parcului Național Ceahlău a înființat un punct de taxare auto, care le dă sentimentul turiștilor că este permis accesul motorizat de vreme ce plătesc pentru asta.

Vorbesc de traseul care pleacă din Bicazul Ardelean ….este voie să urci cu mașina cât se poate și este singurul traseu care este accesibil cu mașina …este punct de informare și unde plătești pentru accesul cu mașina ….pe celelalte 6 trasee chiar aș vrea să văd și eu pe cineva cu mașina chiar să fie voie. Știți dumneavoastră ceva: nu ai voie să campezi, dar cât se poate, poți urca cu mașina ….eu am depășit Stănile până la cișmeaua montană”, răspunde un turist cuiva care afirmă că e interzis accesul auto.

Interdicția pur teoretică este confirmată de Cătălin Gavrilescu, directorul Direcției de administrare a Parcului Național Ceahlău: ”N-am ce face, punctul de acces auto n-o să poată fi închis niciodată, poate numai în noul plan de management. Trebuie să fie acces auto pentru cei de la mediu, pentru mănăstire, aprovizionarea Cabanei Dochia, mentenanța releelor de sus și pe lângă ei mai intră o grămadă de oameni, întotdeauna au intrat. Iar bariera de la Stănile e închisă numai iarna, când este risc de avalanșă.   pentru că acolo a fost scandal. De câte ori s-a dat cheie aveau cheie preferențial ba prieteni de-ai cabanierului, ba prieteni de-ai preotului, ba prieteni de-ai celor de la meteo și tot așa. Dincolo, pe Bistra, iese scandal și cu comunitățile locale, cu Primăria Bicazu Ardeal, nu le putem închide accesul celor din comunitate. Și pe lângă ei, mai vine o mașină de București sau de Iași și nu înțelege nimeni de ce un localnic poate trece, iar turistul nu. O să fie foarte greu de închis, chiar dacă se stabilește prin viitorul plan de management, tot or să fie discuții”.

Dacă tot se face accesul auto ”autorizat” prin plata unei taxe, n-ar fi mai bine ca în viitorul plan de management să fie prevăzute și locuri de parcare? Ca să nu fie discuții între turiștii iubitori de natură!

Cristina Mircea

 

4 COMENTARII

  1. Bună ziua, foarte frumos, ca se m-ai gândesc administratorii și la persoane fizice m-ai în vârstă să poată urca la mănăstire!

  2. Deci ca sa intelegem toti astia care cica nu vrem sa urcam pe munte cot la cot cu masinile si atv-urile paltonarilor , ranjerii parcului nu au solutii in vederea respectarii legislatiei prin Stanile!!!
    E presiune mare OK , am inteles.
    Nici pe la Durau spre Fantanele ude urca zilnic Jeepuri si ATV-uri nu sunt solutii?
    Dar cu deseurile de tot felul care inpanzesc toateeeeeee potecile si locurile de popas si pe care voi astia de taxati accesul ar trebui sa le carati zilnic, daca nu sunteti in stare sa aplicati legislatia , sa dati amenzi, sa faceti educatie?
    La cascada e o mizerie de nedescris dar probabil ca e departe de Durau si n-ati ajuns in ultimele luni .
    De pe munte coboara unii cu buchete de flori de colt , schinduc si alte plante ocrotite . Si aici e presiune ?
    Despre caprele negre gasite in laturi la Izvorul Muntelui la o aruncatura de bat de sediul vostru pompos, si despre care n-ati suflat un cavant ce sa mai vorbim . E si mai mare presiunea, nu ?
    De ce nu va dati voi demisia sa faceti loc unora care vor sa munceasca si care sunt mai putin sensibilei la presiuni, recomandari si alte cutume cu iz de trafic de influenta si coruptie ?

  3. P.S.: mai bine ati scrie un articol despre mizeria de drum asfaltată de preș CJ și care traverseaza Ceahlaul, de la Izvoru Muntelui la Duraău! O ilegalitate cât casa sub ochii dvs. Dacă aveți curaj să scrieți de ea!

  4. Pe iubita mea prietenă, talentata jurnalistă Cristina am înțeles-o : își face meseria, nu are mamă, nu are tată, cine-i intră în vizor e taxat. Dar ce se întâmplă cu comentatorul Adrian ? Există articole și comentarii făcute la comandă, dar nu e cazul aici. Aici e vorba despre dragostea de munte și, după cum se știe, dragostea ne cam întunecă mințile și în cazul de față dragostea l-a împins pe Adrian să scrie prostioare. Singura soluție pentru el ar fi aceea de a-și învinge timiditatea și a lua legătura cu Administrația parcului, pentru a participa,măcar o zi, la activități în parc alături de rangeri. E păcat să plece din Ceahlău încărcat cu energii negative, câtă vreme oamenii normali văd frumusețile muntelui și nu gunoaiele, omniprezente pe Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.