Locul de joacă din ștrand va avea, în curând, 3 platforme din lemn, care vor împiedica accidentarea copiilor. Viceprimarul Marius Irimia, care s-a ocupat cu proiectul, a cerut constructorului un kit suplimentar de siguranță: ”Din momentul în care a început montarea locului de joacă, eu am spus că trei tronsoane nu sunt în regulă, am cerut kit de siguranță și mi-au explicat că de fapt nu trebuie. Eu am insistat, deși răspunderea este a constructorului, care ne-a garantat că acel loc de joacă este certificat și omologat. Acum, a căzut o fetiță și s-a dovedit că acele tronsoane care mă îngrijorau, nu sunt absolut sigure. Fetița este în regulă, a făcut CT, nu s-a întâmplat nimic, doar s-a speriat. E acasă, am vorbit cu mama ei și aseară și azi dimineață. Nu știu dacă, în momentul în care a căzut, tatăl ei era lângă ea să o supravegheze. Nici n-am întrebat, mai mult m-a interesat situație fetiței și starea ei de sănătate”.
La rândul lui, reprezentantul firmei care a montat locul de joacă, Paul Sacks, ne-a declarat că echipamentele montate la Piatra-Neamț sunt certificate și omologate, iar din punct de vedere al siguranței este totul în regulă: ”Faptul că noi am decis să facem acest update este la solicitarea primăriei. Am vorbit cu cei din Germania am comandat platforme care vor ajunge zilele următoare, pentru că sunt în producție. Adică noi n-am luat un echipament incomplet, așa este prevăzut și certificat. Normal, platformele suplimentare costau, noi am vorbit în numele bunei colaborări pe care o avem și ni le vor livra gratis. Echipamentul are un regulament care stabilește că un părinte trebuie să supravegheze copilul. Acum să vedem și partea cealaltă: fetița care a căzut era supravegheată de un părinte? Sunt 3 sau 4 echipamente de acest tip montate în Europa și toate sunt fără acele platforme. Noi le-am comandat ca pe o opțiune, care nu intră nici în preț și nici în partea de omologare. Conferă o siguranță în plus, dar n-o să mai aibă aceeași atractivitate. Echipamentele, certificate de TUV Austria, sunt prevăzute așa cum a fost montat cel de la Piatra-Neamț. Copiii mai cad, până la urmă, se întâmplă. Acum să vedem partea bună a lucrurilor, că nu s-a întâmplat nimic grav. Se putea întâmpla dacă nu era tartanul turnat ca lumea. Eu nu știu de ce a căzut fetița, poate nu trebuia să ajungă acolo sau trebuia să fie supravegheată de un părinte. Bine că a căzut pe tartan. Tartanul are un cost și nu este un lucru ieftin, iar alte primării au optat pentru pavaj, gândiți-vă că e riscant. La Năvodari, de exemplu, s-a pus pavaj pe jos, în timp ce la Piatra-Neamț s-au respectat cerințele producătorului. Evenimentul nu este așa de grav pentru că fetița n-a pățit nimic, problema este că la Piatra-Neamț este un frecuș politic pe care nu l-am văzut în altă parte. Sigur este primarul de vină că a căzut copilul. Să concluzionăm: produsul are avizele de siguranță. Toți producătorii din România se duc pe varianta 2008, noi avem varianta 2017, adică produsul din Piatra-Neamț este cu norma de siguranță 1176 în varianta 2017, adică ultima variantă aprobată de Comunitatea Europeană. Echipamentul are toate avizele necesare și vorbim de avize luate în Europa, nu în România, după toate normele de siguranță. După discuțiile cu viceprimarul, am vorbit cu cei din Germania, care mi-au spus că nu e nimic riscant, pentru că așa trebuie făcută piramida copilului. Există copii mai curajoși și copii mai emotivi, cei mai emotivi n-or să meargă până în ultima parte a turului, unde este mai greu de ajuns, pentru că le este frică. Marius Irimia a spus să lăsăm teoria despre frică și să găsim o soluție, inițial ne gândeam la o plasă dedesubt, dar cei din Germania au spus că nu e sigură, pentru că pot cădea copiii și se pot spânzura în plasă. Și atunci ei au creat aceste platforme sub aceste 3 treceri, niște platforme din lemn, care împiedică o cădere până jos”.
Dincolo de incidentul în sine și de ecourile pe care le-a avut, cert este că cele 3 tronsoane care pun la încercare curajul copiilor, vor fi prevăzute cu platforme, imediat ce acestea vor fi construite de producătorul german. Oricum din toată întâmplarea, se desprind cert două idei: frecușul politic și regulamentul locului de joacă. Un regulament care prevede că însoțitorii copiilor poartă întreaga răspundere pentru accidentele provocate de aceștia ”ca urmare a comportamentului necorespunzător sau a nerespectării regulamentului”.
Cristina Mircea
N.B. După incident, Primăria Piatra-Neamț a decis să închidă temporar locul de joacă din ștrand.
Am văzut de atâtea ori părinți cu capul în nori atunci când ies cu copiii în oraș, încât nu aș acuza pe nimeni altcineva decât părintele pentru întâmplarea nefastă. Cu atât mai mult dacă există restricții afișate vizibil și în limba română.
Așa cum nu lași copilul singur pe balcon, în ascensor sau să traverseze singur strada, nu-l lași singur nici într-un spațiu de joacă, fie el și la standarde europene.
Dacă își rupea gatul copilul viceprimarului, altfel gândea, dar ei sunt bătuți în cap genetic.
La cati bani dati,…..acum va spălați pe maini si dati vina pe părinți!!! De unde sa fi stiut ei ce cumpărați voi !!! Si la ce bani!!! Exista instrucțiuni pe lângă locul de joacă,cu regulamentul producătorilor!!! De voi cine are grijă?ca mereu voi ati călcat strâmb!!! Si nu va văzut nimeni !