Alertă: ”Nu este jir în pădure, iar urșii vor coborî în sate, mai mulți și mai des”

1

Localitățile montane din județul Neamț, în special Bicaz Chei, Ceahlău, Borca, Grințieș sau Tarcău sunt vizitate din ce în ce mai des de urșii care coboară din pădure și atacă stânele și gospodăriile. Și dacă oamenii speră în soluții cât mai rapide și eficiente, după ce primăriile vor încheia contracte cu medicii veterinari și cu gestionarii fondurilor de vânătoare, specialiștii susțin că problemele de abia de acum încolo vor începe. Mai ales după ce oamenii își vor strânge recoltele și sălbăticiunile nu vor mai găsi nimic de mâncare.

În județul Neamț încă n-am avut probleme serioase, dar cu siguranță or să apară. Și or să apară în toată țara. Nu este jir în pădure, iar urșii vor coborî în sate, mai mulți și mai des. Jirul se face o dată la 3-4 ani, a fost anul trecut, cine știe când o să mai fie. Jirul e mâncarea preferată a ursului, dar și a mistrețului și a cerbului”, ne-a declarat Doru Băluț, șeful Compartimentului Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Neamț.

Apropo de reacția autorităților, conform OUG 81/2021, prin intervenție imediată se înțelege ”acțiunea umană rapidă, specializată, efectuată în intravilanul localităților de către echipa de intervenție în cazuri urgente, în care siguranța și securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezența sau activitățile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora”. Dar pentru a interveni, trebuie ca primăriile să încheie contracte de prestări servicii atât cu medicii veterinari, cât și cu gestionarii fondurilor de vânătoare (și avem exemplul de la Ceahlău, când un urs a stat prins într-un gard 12 ore).

Deocamdată n-am semnat niciun contract, există un model cadru și fiecare trebuie să-l adapteze în funcție de serviciile pe care le poate presta”, a mai precizat inginerul Doru Băluț.

Cristina Mircea

 

N.B. Ursul din imagine a fost surprins de camerele de supraveghere în zona Tarcău, în apropierea schitului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.