Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, în parteneriat cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, și cu Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț, propune publicului meloman o excepțională seară de lied, în interpretarea sopranei Sonia Moșneag, a baritonului Alexandru Suciu. La pian, va acompania Bianca Murariu.
Evenimentul face parte din cadrul Stagiunii muzicale 2024-2025 și se va desfășura joi, 15 mai 2025, începând cu ora 17:00, la sala Cupola a Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
***
Soprana Sonia Moșneag a absolvit „Liceul de Artă”‐ Sibiu sub îndrumarea profesoarei Olivia Scrobote. Pe parcursul liceului a participat la numeroase concerte, recitaluri și concursuri.
Printre cele mai importante concursuri se numără „Sopravista International Festival”, „Festivalul Muzică pentru toți” din Baia Mare, concursul Internațional de Interpretare vocală „Crai Nou”, „The Capital of Music” și Concursul Național de interpretare a muzicii românești „Sigismund Toduță”. În 2021 a susținut lucrarea atestatului cu titlul „Compoziția lui Haydn”, care a reprezentat ultimul pas în tranziția spre următorul ciclu de studii și anume Licența.
În anul 2021 a fost admisă ca studentă a Academiei de Muzică „Georghe Dima” din Cluj‐Napoca, la secția Canto. Sub îndrumarea profesoarei Eremia Ramona a participat la Masterclass-uri și concursuri precum: Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu” și „The 12th International Vocal Open Competition 2025” – Kuala Lumpur, Malaysia.
Printre cele mai importante spectacolele la care a participat se numără: „Suor Angelica”, „Dido și Aeneas”, „Mary Poppins”, „Vai bădiță dragi ne‐avem”, „Singurătatea eroului tragic”, „Bal la Prințul Orlovsky” și „Carmen”.
Copilărind într‐o familie de mai multe generații de muzicieni, Alexandru Suciu a moștenit pasiunea pentru artă. A început studiile muzicale în cadrul Școlii de muzică „Augustin Bena” din Cluj, unde a studiat pian, iar mai apoi chitară. Studiile muzicale universitare le‐a urmat în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, fiind triplu licențiat, la secțiile Canto, Muzică și Artele Spectacolului Muzical. Pe parcursul studenției a obținut mai multe premii la concursuri naționale și internaționale și și‐a perfecționat calitățile de artist urmând cursuri și Masterclass-uri susținute de personalități ca Vittorio Terranova, Simone Piazzola, Annette Dasch sau Manuel Lange în contexte precum Internationale Sommerakademie für Operngesang Deutschlandsberg, Corso Internazionale di Canto Lirico I.M.C. Licata sau Europäische Akademie für Musik und darstellende Kunst Montepulciano.
Actualmente este lector universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și activează pe scene de profil din țară și din străinătate. Palmaresul său artistic cuprinde roluri de operă, printre care se numără Marcello în La Bohème, Silvio în I Pagliacci, Malatesta în Don Pasquale, Figaro în Il Barbiere di Siviglia, Papageno în Die Zauberflöte, muzică vocal‐simfonică, Recviemul de Gabriel Fauré și Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart, precum și lucrări din creația internațională de lieduri.
Pianista Bianca Murariu a absolvit studiile de licență și masterat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorilor Daniel Goiți și Adriana Bera. Timp de un an, a urmat și cursurile de masterat în duo pianistic la Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz, la clasa profesorilor Gil Garburg și Sivan Silver.
În anul 2020 și-a susținut teza de doctorat cu titlul Concertul românesc pentru pian în contextul istorico stilistic al primelor decenii ale secolului al XX-lea, sub îndrumarea prof.univ.dr. Adriana Bera. În perioada studiilor doctorale a devenit un membru activ al Fundației „Sigismund Toduță”, iar ca rezultat al permanentei sale preocupări în direcția promovării concertelor românești pentru pian, a publicat în anul următor două partituri, Concertul românesc pentru pian și orchestră în si minor (1939), de Iuliu Mureșianu și Concert pentru pian și orchestră (nr. 1) „închinat unui mare român” (1943) de Sigismund Toduță, reducții pentru două piane, lucrări publicate la Editura MediaMusica din Cluj-Napoca.
În prezent, Bianca Murariu este Lector Universitar Doctor la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în cadrul Departamentului de Canto și Artele Spectacolului Muzical unde își desfășoară o frumoasă activitate pedagogică în calitate de pianist acompaniatoare. Activitatea sa artistică include și un număr impresionant de apariţii în recitaluri de canto la Goethe Institut din Roma, la Salone di Palazzo Ricci Montepulciano, Italia, la Hochschule für Musik, Detmold și la Theater Gütersloh, Germania, International Lied Festival Zeist, Olanda, cu baritonul Alexandru Suciu, la Lucerna, Elveția, cu baritonul Geani Brad și soprana Diana Oros-Wilder, numeroase recitaluri la Opera Națională Română din Cluj-Napoca alături de baritonul Florin Estefan, mezzosoprana Iulia Merca dar si recitaluri la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, alături de tenorul Marius Vlad Budoiu.