Pasionat de biologie la fel ca sora lui (studentă în anul IV la medicină), Tudor- Alexandru Savin a muncit constant pentru visul lui de a deveni câștigătorul premiului I la olimpiada națională – un rezultat care-i asigură admiterea la medicină, fără a mai susține examen. Când a urcat pe scenă la festivitatea de premiere, era atât de fericit încât abia după câteva minute a observat-o pe sora lui în sală: ”Avea un buchet de flori. A venit de la Cluj, fără să-mi spună – o surpriză atât de frumoasă!”.
Tudor este în clasa a X-a (împlinește 17 ani pe 16 mai) la prestigiosul Colegiu Național Petru Rareș, elev al doamnei profesoare Aloma-Maria Veiss: ”M-a ajutat mult, dumneaei îi datorez totul. Încă din clasa a IX-a s-a ocupat de cei care au vrut să meargă la olimpiadă, dar și de cei de la clasă. Mi-a trimis materiale, a stat după ore cu mine să-mi explice materia și anumite grile pe care nu le-am înțeles. La olimpiada națională toată lumea este pregătită, toată lumea știe materia, e important cât de mult te concentrezi și câte grile ai lucrat, deoarece sunt anumite interpretări ale membrilor comisiei. Doamna profesoară a stat lângă mine și mi-a explicat interpretările și modul lor de gândire, lucru care m-a ajutat extrem de mult”.
Pentru participarea la etapele județeană și națională de anul acesta, Tudor a învățat un an întreg, cu regim intensiv în perioadele de învoire acordate de minister.
”N-am mers la școală o săptămână înainte de județeană și două săptămâni înainte de națională, am învățat între 10 și 13 ore pe zi. Eram speriat, puțin agitat și aveam emoții foarte mari. A contat mult că am învățat materia foarte bine, când am ajuns la olimpiadă eram sigur pe mine. La județeană a fost destul de greu față de anii anteriori, dar m-am descurcat, am obținut al treilea punctaj pe țară. La națională am luat 99 de puncte la proba teoretică și 100 de puncte la proba practică. Ne-au adus o inimă disecată, în care erau puse niște stegulețe și a trebuit să recunoaștem anumite structuri și tehnicile de laborator despre disecția inimii. La școală, doamna profesoară a făcut o activitate similară: într-o zi ne-a adus o inimă, un ochi și un rinichi și ne-a ajutat să recunoaștem structurile. Nu exagerez când spun că-i datorez totul. În sala de concurs de la Târgu Mureș, am avut cele mai mari emoții după ce-am pus pixul jos. La biologie, se corectează în fața noastră subiectele și până s-a ajuns la numele meu a durat destul de mult. Apăruse deja baremul pe net și am văzut punctajul, dar tot am avut emoții până l-am văzut scris pe foaie”.
Printr-un comunicat de presă, Inspectoratul Școlar Județean Neamț a anunțat performanța lui Tudor la Olimpiada Națională de Biologie, desfășurată în perioada 5-10 aprilie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, l-a felicitat pentru rezultat și a adresat mulțumiri doamnei profesoare care l-a îndrumat și părinților pentru susținere.
Tudor face parte dintr-o clasă cu mulți elevi olimpici, care se susțin unul pe celălalt, sunt prieteni și se bucură împreună de fiecare performanță, fie școlară sau de ”timp liber”. El a ales Lia Art, clubul care, de 20 de ani, formează caractere. Și eleganți dansatori…
Cristina Mircea