Constructorul cere refacerea ”picioarelor” podului de la Girov, proiectul prevede doar reparații (video)

1

Odată cu demolarea căii de rulare au ieșit la iveală ”picioarele” podului de la Girov, cu armăturile ruginite. Constructorul ( SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL) a opinat că este necesară demolarea lor și a cerut să vină experți la fața locului. Proiectul prevede, însă, reconstruirea podului pe pilele existente, care ar urma să fie reparate.

După ce constructorul termină de buciardat, adică de dat betonul jos de pe toate pilele, o să vedem cum sunt în profunzime. Expertul a spus că armăturile au doar vârfurile corodate. Probabil săptămâna viitoare ne întâlnim iarăși la fața locului și luăm o decizie. Pilele alea nu trebuie să fie date jos, ele se pot petrece. Se pun coroane de armături peste armăturile actuale și se va face turnarea monolit a noilor pile. Și, bineînțeles, cu piloți în jurul lor. Mă rog nu sunt eu expert, dar cert este că încă nu s-a luat o decizie. În proiect nu s-au prevăzut niciodată pile noi, pentru că soluția ne-au dat-o expertul și proiectantul, și eu așa am scos la licitație. Că vin unii și alții, mari specialiști și-și dau cu părerea pe acolo, asta este altă treabă, dar mai bine se duceau pe alte poduri care s-au prăbușit”, ne-a declarat Mugurel Laicu, directorul DRDP Iași.

Podul de pe DN 15D, în lungime de 157 de metri, a fost construit în anul 1968, iar până anul acesta a beneficiat doar de lucrări de întreținere curentă.

Lucrările de demolare au început în luna martie, iar constructorul a ajuns la faza de buciardare a suprafețelor (îndepărtarea beton/tencuieli compromise), urmând să sableze armăturile existente dacă experții vor decide că actualele pile pot susține noul pod, după ce vor fi consolidate.  Dacă nu se impune o modificare de proiect, durata de execuție este de 7 luni.

Oamenii care tranzitează zona și au observat cum arată pilele vorbesc deja despre un proiect ”Luțca 2”. Viceprimarul de Girov crede că lucrările vor fi făcute cu responsabilitate.

”Pe șantier a fost adus astăzi, 8 aprilie, un utilaj destul de impunător de injectat beton și de forat, astfel că recomandarea către toți cetățenii este să nu fie îngrijorați. Pilele vor fi cămășuite – adică în jurul lor se va turna o carcasă și eu zic că se lucrează cu totul altfel față de podul de la Luțca”, a declarat vicele Sebastian Butnaru.

Până va fi dat în folosință noul pod, traficul se desfășoară pe varianta ocolitoare, cu restricții de tonaj și de viteză. În unele locuri punctele de sudură deja s-au desprins, iar plăcile se mișcă la trecerea fiecărui autovehicul, producând un zgomot care amintește de ”glasul roților de tren”.

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. N-ar trebui uitată recenta lecţie a „Podului lui Arsene”, de la Luţca…Iar in alta ordine de idei, avand in vedere perspectiva darii in exploatare a autostrazii A7, construirea, necesara si pana acum, a unui pasaj suprateran peste magistrala feroviara 500, de pe acelasi drum judetean Piatra Neamt-Roman, devine cu atat mai necesara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.