Legământul cu batista – obicei de nuntă de la Grințieș, prezentat la Festivalul național ”Florile Ceahlăului”

0

Nunta mare de la sat a deschis festivalul ”Florile Ceahlăului” din acest an, în interpretarea Ansamblului Floricică de la munte, care a respectat întocmai obiceiurile din zona Grințieșului, singura localitate în care se mai păstrează jocul batistei sau legământul cu batista. Este un ritual de binecuvântare a mirilor cu cel puțin atâția copii câți puiuți sunt brodați pe batistă.

Spectatorii care au umplut sala Casei de Cultură au urmărit, filmat și aplaudat fiecare moment de la jocul bradului, bărbieritul mirelui sau luatul miresei. La Grințieș s-a păstrat mult timp obiceiul de a baricada cu bușteni ulița care ducea spre casa miresei (însoțitorii mirelui fiind nevoiți să-i tragă cu caii, pentru a elibera calea), dar și obiceiul de a scoate în fața alaiului o mireasă falsă.

În cele din urmă, mireasa adevărată (Evelina Ghiba) a ieșit din fața alesului (Laurențiu Marian), fiecare și-a făcut iertăciunea cu părinții, și a început petrecerea cu tot satul.

Esențială pentru punerea în scenă a nunții de la sat a fost discuția dintre Dedilia Popovici și badea Ilie Mârcă, un vornic vestit în zona Grințieș-Ceahlău, născut în 1931 și plecat dintre noi la jumătatea lunii martie 2025. Aproape 60 de ani, nea Ilie a organizat nunți în județele Neamț și Harghita, respectând cu sfințenie ritualurile, simbolurile și strigăturile învățate de la bunicii săi (povestea poate fi urmărită aici).

Invitată în mijlocul membrilor ansamblului care a dus numele județului Neamț în toată Europa, doamna Dedilia Popovici a primit o distincție din partea managerului Carmen Elena Nastasă pentru toată dedicarea și profesionalismul din cei 25 de ani în care a coordonat, cu succes, ”Floricică de la munte”. Felicitări tuturor pentru excepționala ”nuntă mare de la sat”!

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.