”În două zile am adus 4 medici, Spitalul Bicaz nu se închide!”, interviu cu managerul Sorin Solomon

1

Oficial, motivele înlocuirii dr. Letiția Damoc de la conducerea Spitalului Bicaz au fost datoriile, neîndeplinirea indicatorilor de performanță și incapacitatea de a aduce medici. Primarul Iulian Matasă a spus că situația în care se află unitatea sanitară impune ”decizii imediate”, iar noul director, juristul Sorin Solomon, afirmă că rolul unui manager este să se miște repede și să găsească soluții de îndată.

– Ce decizii imediate ați luat în cele două zile de când sunteți manager?

Problema este un pic mai complexă: spitalul are astăzi 108 angajați și funcționează cu doar 4 medici. La începutul lunii martie doctorul ORL a plecat, iar pe 20 martie a plecat intempestiv și medicul cardiolog. O altă problemă – pentru unii fericită, dar care ne pune, ca instituție,  în dificultate, este faptul că în momentul de față avem 5 doamne doctor în concediu de creștere a copilului, având contractele suspendate. Tot personalul care lucra cu dumnealor a fost redistribuit pe alte compartimente. Neavând medici, se ajunge la a nu face consultații, internări și la neîndeplinirea indicatorilor din contractul cu Casa de Asigurări. În cele două zile de când am preluat mandatul am adus 4 medici. Am semnat un contract, cu normă întreagă, cu un domn doctor chirurg, ocazie cu care urmează în cel mai scurt timp să redeschidem compartimentul de chirurgie al spitalului, care este nefuncțional de peste 10 ani. Trebuie s-o iau de la văruit, până la sterilizat, control DSP din punct de vedere epidemiologic și obținerea autorizației de funcționare. Deschiderea compartimentului de chirurgie ne ajută foarte tare, se vor putea face mici intervenții la început, pentru că instalația de fluide medicale a spitalului nu este reabilitată, suntem la faza de finalizare de proiect. Încerc, în cel mai scurt timp, să identific și sursa de finanțare pentru că nu este o sumă chiar mică și Primăria Bicaz nu are de unde să ne-o dea, deși face toate eforturile posibile ca spitalul să rămână în picioare. Și promitem toți că va rămâne.

– Există o temere, în Bicaz s-a propagat zvonul că spitalul se va închide, oamenii discută despre asta, iar unii spun că nu e în regulă ca un jurist să fie manager de unitate sanitară.

E foarte bine că a venit un jurist manager, din mai multe puncte de vedere. Mai întâi pentru că acest jurist nu a fost numit pe funcție politic, după cum știți fac politică, sunt președintele Forța Dreptei, care n-are nicio treabă nici cu PSD, nici cu PNL, de altfel susținem cu totul alt candidat la prezidențiale. Este una din bilele albe pentru domnul primar de la Bicaz faptul că a trecut peste partea politică și s-a gândit la cine ar putea închega o echipă de conducere, ca să pună spitalul pe picioare. În al doilea rând, un jurist nu este legat de pacient și de urgențe, are libertate de mișcare ceea ce este un foarte mare avantaj pentru un spital fără o structură funcțională bătută în cuie, care este în căutare de paturi – pentru că noi funcționăm cu 50 de paturi, din care doar 44 sunt contractate cu Casa de Asigurări. Toate lucrurile acestea nu ce pot face din birou. În al treilea rând, sunt un jurist care lucrează din anul 2000, cu mici întreruperi, în sistemul sanitar, am lucrat și la Ambulanță, practic provin din sistem, cunosc sistemul, cunosc modul de funcționare, știu că sistemul sanitar este oarecum atipic, cunosc legislația și știu s-o pun în aplicare.

– Revenind la medici, ați vorbit doar despre chirurg. Ce specialități au ceilalți 3?

Va veni un medic urolog de la Craiova, a lucrat la spitalul universitar, de 4-5 ani are cabinetul lui privat și acum vrea să se întoarcă în sistemul public. Am reușit să-l conving să semneze cu noi, am un mare sprijin din partea domnului primar și a primăriei pentru a-l putea convinge, și îi vom pune la dispoziție o locuință. Este un profesionist foarte bun, a lucrat și în zone de conflict. La noi adresabilitatea pe urologie este foarte ridicată, la fel ca pe geriatrie, cardiologie și recuperare. Va mai veni un medic cu specialitatea ATI, care are posibilitatea de a face gărzi în Compartimentul de Primiri Urgențe și un medic urgentist pentru că, prin plecarea doamnei doctor Damoc – despre care eu în momentul de față nu am nicio informație că ar mai vrea să continue un contract de gărzi cu noi, am rămas descoperiți. Dumneaei mi-a spus că vrea să continue colaborarea cu spitalul, își dorește să ne sprijine și dacă mai sunt anumite lucruri de lămurit din urmă, dar două luni de zile să o lăsăm să se odihnească, pentru că se simte foarte obosită. Eu în astea două luni sunt descoperit pe linia 1 de gardă, de aceea a trebuit să iau legătura cu cei 2 medici urgentiști. Ce pot să vă mai spun este că suntem în discuții avansate cu 2 cardiologi, dar ne vom decide asupra unuia dintre ei, pentru a-l putea înlocui pe domnul doctor Zavalichi. Eu două zile am fost neom când am aflat de plecarea lui, încă nu preluasem funcția de manager, mai aveam câteva zile până să fiu numit.

– În privința medicilor se pare că s-au aliniat surprinzător de bine planetele și sunteți pe cale de a rezolva. Ce faceți cu datoriile? Domnul primar vorbea despre datorii și despre cheltuieli de funcționare de 2,7 milioane de lei.

Cheltuielile de funcționare – ajutorul pe care ni-l dă UAT Bicaz – se cifrează la 2,7 milioane de lei, atât a solicitat spitalul, prin vocea doamnei Damoc, la ultima ședință a Consiliului de Administrație. Datoriile sunt cu mult mai mici, nu știu exact suma acum, dar dacă vorbim de arierate, cred că în jur de 100.000 de lei. Însă este o datorie importantă pe care noi, până nu ne punem pe picioare și nu reușim să aducem paturi în plus, o vom târâi după noi, ca pe o piatră de moară. Este de remarcat, apropo de partea cu adus medici, că tot în astea două zile am intrat în contact cu grupuri de medici care au terminat rezidențiatul, și-au luat specialitatea anul acesta și în momentul de față nu au loc de muncă, din 3 centre universitare: București, Iași, Târgu Mureș. Urmează să accesez și Clujul. În momentul în care voi avea o structură funcțională, bătută în cuie, voi ști exact specialitățile pe care le pot angaja pe partea de ambulatoriu de specialitate. Voi purta discuții foarte clare cu doamnele doctor care sunt în concediu de creștere copil, că poate există vreuna dintre ele care n-ar mai vrea să se întoarcă, și atunci știu pe ce mă bazez. Cu siguranță, primăria va fi lângă noi, cum a fost și până acum, pentru că prima întrebare din partea unui medic căruia îi propun să vină la Bicaz este despre locuință. Și atunci trebuie să vorbesc cu domnul primar, să vedem ce stoc de apartamente are la dispoziție. Dar ceea ce vreau să subliniez clar este că nimeni nu și-ar putea permite să încerce să închidă un spital care deservește peste 45.000 de locuitori de pe Valea Muntelui și Valea Bicazului. Nu știu cine a lansat acest zvon, se pare că vine din interior, eu nu vreau să dau cu piatra în nimeni, vreau doar să spun clar și apăsat că spitalul va funcționa în continuare.

A consemnat Cristina Mircea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.